Haberler

"Dondurmam Gaymak"ın Yönetmeni Aksu: -"bence, Filmimin En İyi Yabancı Film Oscar'ında Şansı Yüksek"

Bu Yılki Oscar Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film Aday Adayı Olarak Türkiye'yi Temsil Edecek Film Seçilen "Dondurmam Gaymak"ın Yönetmeni Yüksel Aksu, Filminin Şansının Yüksek Olduğunu Söyledi.

Bu yılki Oscar Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film Aday Adayı olarak Türkiye'yi temsil edecek film seçilen ''Dondurmam Gaymak''ın yönetmeni Yüksel Aksu, filminin şansının yüksek olduğunu söyledi.

Aksu, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli sinema örgütlerinden oluşan Seçici Kurul tarafından filminin ''Türkiye'nin En İyi Yabancı Film Aday Adayı'' olarak seçilmesini sevindirici bulduğunu söyledi.

Bu sonuca çok şaşırmadığını anlatan Aksu, filmin gösterildiği hem İstanbul Uluslararası Film Festivali, hem de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ünlü Fransız oyuncu Gerard Depardieau'nun da aralarında bulunduğu yabancı sinema çevreleri tarafından beğeniyle karşılandığını söyledi. ''Bence, filmimin En İyi Yabancı Film Oscar'ında şansı yüksek'' diyen Aksu, şunları kaydetti:

''Çünkü şu dönem dünyanın naifliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum, saf ve sahici olan şeylere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çünkü dünyada bir saflıktan, doğallıktan uzaklaşma var şu sıralar ve bizim filmimizde de tamamen Muğlalı insanlar oynadı. Amatör bile değillerdi. Köylü insanlar... 'Bir kasaba toplandı, filmini yaptı' gibi bir şey oldu. Bu da pek dünyada, özellikle Orta Doğu'da görülebilen bir şey değil. Bence bu açıdan önemli, çünkü şimdi dünyada ortalama Avrupalı ve Amerikalı'nın algısında Türkiye ve diğer Müslüman ülkeler hep 'terörist' ülkeler, 'şeriatçı' ülkeler. Şiddetten oluşan bir Orta Doğu algısına karşı Anadolu'dan bir grup köylü toplanıyor, bir sinema filmi yapıyor. Yönetmeni, oyuncusu, senaristi, sponsoruyla neşeli dünyalarını, laik ve demokratik yanlarını gösteriyor. Camisiyle, üstsüz turistiyle, meyhanesiyle... Dolayısıyla Amerika'da ilgi göreceğini düşünüyorum bu filmin şu dönem.''

Aksu, filmin başrol oyuncusu Muğlalı tiyatro sanatçısı Turan Özdemir dışında tüm oyuncuların hayatlarında müsamereye bile çıkmamış Muğlalı vatandaşlar olduğunu, aralarında okuma yazma bilmeyenlerin dahi bulunduğunu anlattı.

-''DONDURMAM GAYMAK''-

Yüksel Aksu'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmde, 1 başrol ve 51 yan karakterin yanı sıra 2 bine yakın da figüran rol alıyor.

Ocak ayında belirlenecek Oscar Akademi Ödülleri En İyi Yabancı Film Dalı için adaylık seçmelerine katılacak film, 25. İstanbul Film Festivali'nde ve 13. Altın Koza Film Festivali'nde ''Jüri Özel Ödülü''ne değer bulunmuştu.

Daha önce ''Yılan Hikayesi'', ''Yasemince'', ''Büyük Yalan'', ''Bir Dilim Aşk'' gibi başarılı televizyon dizilerine de yönetmenlik yapan Aksu'nun film için yazdığı öykü, naif ve esprili diliyle dikkati çekiyor.

Filmin öyküsü kısaca şöyle:

''1990'lı yıllarda Ege'de küçük bir dondurmacı dükkanı olan Ali Usta, yakın çevresinin alaycı eleştirilerini duymazdan gelerek büyük dondurma şirketleriyle mücadele için kolları sıvar. Yerel televizyona reklam filmi çektirmenin yanı sıra krediyle bir de motosiklet satın alır. Motorun arkasına monte ettirdiği uydurma bir römorkuyla peşinde dondurmaya aç ve çulsuz bir çocuk çetesi olduğu halde köyleri dolaşıp promosyona başlar.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title