Haberler

Dişlerimiz Alarm Veriyor

Türkiye'de Yılda Kişi Başına 100 Gram Diş Macunu Tüketildiği, Evlerin Yüzde 30'unda İse, Hala Diş Macunu Bile Olmadığı Belirlendi. 5 Yaşındaki Çocukları Yüzde 68'inde, 12- 15 Yaş Grubundakilerin Yüzde 61, 35- 44 Yaş Grubundakilerin İse, Yüzde 78'inde Diş Çürüğü Görüldüğü Belirtildi. İşsizlik, Enf...

Türkiye`de yılda kişi başına 100 gram diş macunu tüketildiği, evlerin yüzde 30`unda ise, hala diş macunu bile olmadığı belirlendi. 5 yaşındaki çocukları yüzde 68`inde, 12- 15 yaş grubundakilerin yüzde 61, 35- 44 yaş grubundakilerin ise, yüzde 78`inde diş çürüğü görüldüğü belirtildi. İşsizlik, enflasyon, düşük gelir ve diş tedavi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle insanların diş hekimine gitmediği kaydedildi.

Kayseri Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, Türkiye genelinde ağız ve diş sağlığının gelişmiş ülke standartlarının çok altında kaldığını söyledi. Diş ve ağız sağlığı harcamasının AB ülkelerine göre çok gerisinde olduğunu belirten Dr. Çetinkara, ``İngiltere`de bir kişi yılda ortalama 500 gram diş macunu kullanırken, bu oran ülkemizde 100 gram civarındadır. Evlerin yüzde 30`unde ise, diş macunu bile yoktur`` dedi.

Dr. Kadir Çetinkara işsizlik, enflasyon, gelirin düşük olması, tedavi hizmetlerinin pahalı olması, diş hekimliğinde kullanılan malzemelerin yüzde 95`inin ithal edilmesi, hizmetlerin daha çok özel sektörde verilmesi, ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunların sağlık proplemi olarak görülmemesi, diş hekimi korkusu, diş hekimi hakkındaki yanlış bilgiler gibi nedenlerle vatandaşların diş hekimine gitmediği söyledi.

``DİŞLERİMİZ ÇÜRÜK``

Türkiye`de yapılan son araştırmalar hakkında da bilgi veren Dr. Çetinkara, ``5 yaşındaki çocukların süt dişlerinde çürük oranı yüzde 69, 12- 15 yaş grusundaki çocuklarda daimi diş çürüğü oranı yüzde 61, 35- 44 yaş grubunda ise, bu oran yüzde 73`lere çıkmaktadır. Ayrıca, 35- 44 yaş grubunda, dişlerde tartar oranı yüzde 60, diş eti hastalığı oranı yüzde 84.5, 65- 74 grubunda da diş eti hastağlığı oranı, yüzde 88`dir`` diye konuştu.

``DİĞER HASTALIKLARI TETİKLİYOR``

Kayseri Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, ağız ve diş rahatsızlıkların diğer hastalıkların riskini artırdığına da dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

``Ağız ve diş sağlığının bozuk olması, vücut sağlığını direkt olarak etkilemekte. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları, kalp- damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum riskini artırmaktadır. Ayrıca çoğu zaman ağız dokuları, bireylerin genel sağlık durumunun hassas göstergesidir. Dokulardaki değişiklikler, vücudun organ sistemlerinde klinik belirti vermeyen, sıklıkla kan hastalıkları, endokrin ve gastrointestinal hastalıkların ilk belirtileri olabilmektedir. Bu nedenle, erken teşhis ve ağız muayenesi çok önemlidir.``

Recep İSTEK/KAYSERİ, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024? Bayern Münih elendi mi? Real Madrid-Bayern Münih maçı ne oldu, kim elendi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title