Haberler

Devalüasyon Nedir ve Neden Uygulanır?

Güncelleme:

Döviz kurundaki sürekli ve hızlı artışla beraber vatandaş devalüasyon kelimesinin ne olduğunu merak etmeye başladı. Peki devalüasyon nedir ve neden uygulanır?

DEVALÜASYON NEDİR?

, bir ülkenin para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değerinin düşürülmesidir. Devalüasyon devlet tarafından, ülke ekonomisine yapılan dışarıdan bir müdahaledir. Bir ülke parasının yabancı ülkelerin ulusal paraları karşısında değişim değerinin idari bir kararla düşürülmesine devalüasyon denir. Devalüasyon sabit kur rejiminde uygulanan bir karardır.

Devalüasyon Nedir Ve Neden Uygulanır?

ÜLKELER NEDEN DEVALÜASYON UYGULAR?

Devalüasyon'un uygulanma sebebi, ekonomideki dış ticaret dengesinin açık veriyor oluşudur. Yani, bir ekonomide toplam ithalat, toplam ihracatın üzerinde ise o ekonomide dış ticaret açığı mevcut demektir. Buradaki amaç, devalüasyon sayesinde,ilgili ülkenin satın alma gücü zayıflatılarak, daha fazla ihracat, daha az ithalat gerçekleşmesini sağlamaktır.

Ülke para biriminin diğer dövizler karşısında değerinin azalmasıyla, satın alma gücü zayıflar ve ithal malların fiyatı alım yapacak ülke için artmış, ülkenin dış ülkelere ihraç edeceği ürünlerin fiyatı ise düşmüş olur. Sonuç olarak, ihracat gelirlerinde artış, ithalat giderlerinde ise azalış sağlayarak bütçe dengeye getirilmeye çalışılır.

Devalüasyon Nedir Ve Neden Uygulanır?

DEVALÜASYON NE İŞE YARAR?

Bir ülkenin resmi para biriminin diğer dövizler karşısında değerinin azalmasıyla, satın alma gücü zayıflar ve ithal malların fiyatı alım yapacak ülke için artar, ülkenin dış ülkelere ihraç edeceği ürünlerin fiyatı ise düşmüş olur. Böylece ihracat gelirlerinde artış, ithalat giderlerinde ise azalış görülerek, bütçenin dengeye ulaşması sağlanır.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

İhracat Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title