Haberler

Derviş: Türkiye En Az Yüzde 7-8 Büyümeli

Kemal Derviş, Türkiye'nin, Uzun Bir Vadede Yıllık Ortalama Yüzde 5'lik Büyüme Hızına Razı Olmaması Gerektiğini Vurgulayarak, 'Türkiye'nin Yüzde 7-8 Oranında Bir Ekonomik Büyüme İhtiyacı Var' Dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin, 10 yıl gibi uzun bir vadede yıllık ortalama yüzde 5'lik büyüme hızına razı olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye'nin yüzde 7-8 oranında bir ekonomik büyüme ihtiyacı var" dedi.

GAP Bölgesi Kalkınma idaresi (GAP-BKİ) ile işbirliği içinde yürütülen GAP Girişimci Destekleme Merkezi Projesi (GAP GİDEM) kapsamında düzenlenen GAP Bölgesi İçin Rekabet Gündemi toplantısı, Swiss Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, UNDP Başkanı Kemal Derviş, GAP-BKİ Başkanı Muammer Yaşar Özgül ve Avrupa Komisyonu’ndan temsilciler katıldı. Toplantıda, bölgenin 10 yıl içinde “Sürdürülebilir Medeniyetler Beşiği” olarak kendini yenileyebilmesine dayalı, katma değerli bir ekonomiye dönüşmesi hedeflendi.

DERVİŞ: "TÜRKİYE YILDA YÜZDE 7-8 BÜYÜMELİ"

Toplantıda konuşan eski Devlet Bakanı ve UNDP Başkanı Kemal Derviş, yıllık ortalama yüzde 5'lik bir büyüme hızının yeterli olmayacağını belirterek, Türkiye'nin yüzde 7-8 oranında ekonomik büyüme ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin bazı makro hedeflerde başarılı olduğunu ve önemli iyileşmeler sağladığını kaydeden Derviş, “Türkiye bugün 10 yıl öncesine kıyasla makro düzeyde dengeli bir konumda bulunuyor. Bundan sonra esas çabalar yapısal sorunların sürdüğü bölgelerde söz konusu değişimleri sürekli kılmaktır” diye konuştu. Derviş, Türkiye’nin yüzde 7’lik büyümeyi elde edebilmesi için yapısal sıkıntıların aşılması, verimlilikle ve eğitimle ilgili sorunların çözülmesinin şart olduğunu ifade etti. Bu çerçeve içinde GAP’a büyük fedakarlıkla yatırımlar yapıldığını kaydeden Derviş, özel sektör ve kamunun bir araya gelerek yatırım fonları oluşturması ve bölgede kişi başına milli gelirinin 10’a katlanması gerektiğini vurguladı.

EKREN:"HEDEFİMİZ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de toplantıda yaptığı konuşmada, AKP’nin kurumsal ve sosyal sorumlulukları yerine getirmek için çalıştığını vurguladı. 9. Kalkınma Planı’nda kişi başına gelirin 2012 yılında 10 bin dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Ekren, “İkinci önemli tarihimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde dünyanın ilk on ekonomisi arasına girme hedefimiz bizden önce devam ettiği gibi hala sürüyor. Böyle bir Türkiye’nin öncelikle bölgede hakim konuma gelmesi gerekir” dedi. GAP'tan beklentilerinin sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması olduğunu dile getiren Ekren, şöyle konuştu:

“GAP bölgesinde çok büyük bir potansiyel var. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasının yanında girişimciliğin oluşturulması gerekiyor. Bu projelere halkın katılımı sağlanmalıdır. Projeye ilişkin diğer önemli konuda bölgenin uluslararalılaşmaya olan katkısıdır. Uluslararalılaşma bölgenin insanlarının, firmalarının küresel ekonomiye entegrasyonu konusunda neler yapılabileceğidir. Uygulamalı teknolojilerin kullanımı diğer bir önemli husustur. Burada da yenilenebilir enerjinin sadece o bölgede tüketilmesi değil, bunun sürekli üretilebilmesi de büyük önem taşımaktadır. Sonuç olarak bu proje ile birlikte GAP’tan beklediğimiz en önemli husus kamunun ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının hem bu bölgede hem de diğer bölgelerde toplumsal değişim ve dönüşümle her birlikte stratejik işbirliği, ortaklığı çerçevesinde ele almak ve bu süreci tamamlamaktır.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title