Haberler

Davutoğlu: Diplomatik Çalışmaların Önü Açılmalıdır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'P5+1 ile İran'ın Görüşmelerinin Tekrar Başlaması Elzem Derecede Önemlidir. Diplomatik Çalışmaların Önü Açılmalıdır' Dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''P5+1 ile İran'ın görüşmelerinin tekrar başlaması elzem derecede önemlidir. Diplomatik çalışmaların önü açılmalıdır'' dedi.

Çırağan Sarayı'ndaki yemekte bir araya gelen Davutoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmelerinde Mutteki'nin, yaptığı temaslarla ilgili kendilerine bilgi aktardığını ve bu aktarımdan oldukça istifade ettiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Biz İran'la her zaman dostluk ve kardeşlik çerçevesi içinde ilişkilerde olduk. Biz her zaman sorunun diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Diplomasi adına atılacak tüm çabaların tüketilmesi taraftarıyız'' şeklinde konuştu.

Davutoğlu, ileriki günlerde Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın Tahran'ı ziyaret edeceğini belirterek, toplantı vesilesiyle bu ziyareti de ele aldıklarını kaydetti.

Türkiye'nin konuyla ilgili fikrinin çok net ve açık olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ''Biz her zaman söylediğimiz gibi ne olursa olsun bölgemizdeki nükleer silahlara kesinlikle karşıyız. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Şu anda yürütülen müzakere çalışmalarının diplomasi açısından çok büyük şans olduğunu düşünüyoruz. Diplomasiye bu şans verilmeli. Dostumuz Mutteki'den de bu konuda olumlu mesajlar aldım'' dedi.

Davutoğlu, kendisinin Tahran ziyareti sırasında gündeme getirdiği, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile P5+1'in temsilcisi durumundaki AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arasındaki toplantıya hazır olduklarını Mutteki'nin bu görüşmede ifade ettiğini ve bu toplantının Türkiye'de gerçekleşebileceğini söylediğini kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Mutteki de Türkiye'de kendisini evinde gibi hissettiğini, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün biraz daha geliştiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yüzde 200 geliştiğinin görüldüğünü ifade eden Mutteki, ''Türkiye ve İran, bölgesel konularda iki temel taşıdır. Afganistan konusunda da Türkiye ile İran önemli bir işbirliği içindedir. Türkiye, BM'nin önemli bir ülkesidir ve İran'ın çok iyi bir komşusudur. Bu toplantı vesilesiyle BM ile ilgili konularda fikir alışverişinde bulunmuş olduk'' diye konuştu.

Mutteki, ''Türkiye'nin yapıcı çalışmalarını teşvik ettiğimizi ve teşekkür ettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Bu da, Türkiye'nin bölgesel konulara hassasiyetini gösteriyor. Türkiye ile İran arasındaki yapıcı görüşmeler, siyasi işbirliği olarak da devam edecektir'' şeklinde konuştu.

-SORULARI YANITLADILAR-

Davutoğlu ve Mutteki, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Irak'taki seçimler hakkında ne düşünüyorsunuz?'' şeklindeki soruya Davutoğlu, ''Irak'ın istikrarı bizim için önemlidir. Seçim sonucunun ortaya koyduğu tablonun siyasete yansıyıp, bir hükümet kuracaklarına inancımız tamdır. Biz, Irak'a gereken her konuda destek verdik ve vermeye devam edeceğiz'' yanıtını verdi.

Mutteki de aynı soruya karşılık, Irak'taki seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleştiğini ifade ederek, ''Biz İran olarak her zaman Irak'ın toprak bütünlüğünü destekledik. Ümit ediyoruz ki seçimlerden sonra demokratik bir hükümet oluşur'' şeklinde konuştu.

Davutoğlu, ''Ashton ile İran tarafı Türkiye'de mi bir araya gelecek?'' sorusu üzerine, ''P5+1'in Türkiye'de toplanması konusunu Türkiye olarak önerdik. İran tarafı bu öneriyi olumlu karşılıyor. Ashton'dan yanıt bekleniyor'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ÇÖL TOZU hangi illerde görülecek? Çöl tozu kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? 26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title