Haberler

Cumhurbaşkanı Gül TBMM'de Konuştu(1): "En Mükemmel Anayasa Yapılacağından Eminim"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Tartışmalarının Son Derece Canlı ve Kapsamlı Olarak Gerçekleştiğini Belirterek, "Kimi Zaman Tarimizde veya Yakın Geçmişimizde Yaşanmış Olan Çalkantıların ve Travmaların Tortusu Niteliğindeki Bazı Kaygı ve Korkular Günümüzde de Gündeme Gelebilmektedir. Önemli Olan Millet Olarak Bunları Gidermeyi, Aşmayı ve Bunlardan Sıyrılmayı Başarabilmemizdir" Dedi

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, anayasa tartışmalarının son derece canlı ve kapsamlı olarak gerçekleştiğini belirterek, "Kimi zaman tarimizde veya yakın geçmişimizde yaşanmış olan çalkantıların ve travmaların tortusu niteliğindeki bazı kaygı ve korkular günümüzde de gündeme gelebilmektedir. Önemli olan millet olarak bunları gidermeyi, aşmayı ve bunlardan sıyrılmayı başarabilmemizdir" dedi

ANKARA (ANKA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclisin yeni yasamanın yılının açılışı sırasında yaptığı konuşmada, anayasa tartışmalarına değinerek, "en mükemmel anayasal düzenlemelerin" gerçekleşeceğine inandığını söyledi. Gül, "anayasa tadilatı veya yeni bir anayasa hazırlanması konusunda son derece canlı ve kapsamlı bir tartışma yaşandığını" belirterek,bu konuda şu görüşleri dile getirdi:

"Esasen, hükümetten sivil topluma kadar herkesin bir konsensüs arayışında olduğunu, hiç kimsenin bir başkasını anayasa tartışmalarından dışlayıcı bir niyet veya tutumunun bulunmadığını memnuniyetle görmekteyim. Millet olarak, anayasa tartışmalarında sağlıklı bir sonuca ulaşılmasını sağlayacak tarihsel birikim , tecrübe ve olgunluğa sahip bulunmaktayız. Yüce Meclisinizin yüksek temsil kabiliyeti, ülkemizdeki ileri demokratik ortam ve siyasi partilerimiz arasındaki diyalog ve istişare geleneği de böyle bir sonuca ulaşılmasına yardımcı olmaktadır"

-"HER GÖRÜŞ İFADE EDİLEBİLMELİ"-

Gül, yeni anayasa tartışmalarının ve düzenlemelerinin geçmiştekilerden ders ve ilhaml almasının doğal olduğunu belirtti.

Gül, yeni anayasa düzenlemelerinde temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alınması,demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını teyit eden bir nitelikte olmasının, yeni düzenlemelerin gücünü ve sürdürülebilirliğini artıracağını vurguladı.

Gül, kişisel özgürlüklerle ilgili şunları söyledi:

"Demokratik ülkelerde, kimilerince aşırı, marjinal ve hatta egzantrik sayılan görüşlerin, - şiddet içermemek şartıyla- ifade edilmesi, bunları savunan kişi veya grupların mevcudiyetine tahammül edilmesi olağandır. Hatta bu demokrasinin gereğidir. Önemli olan sonuçta toplumda ortak aklın ve sağduyunun egemen olmasıdır. Ilımlıların aşırıları ikna edebilmesi, her türlü aşırılığın ve bağnazlığın marjinalleşmesinin sağlanması, başarılı bir demokrasinin ölçütlerindendir."

-"SORUNLAR GİZLENMEMELİ"-

Gül,sorunların gizlenmeden, doğru biçimde ve cesaretle teşhis edilmesi gerektiğini belirterek, böylece bunların kronikleşmesinin önlenebileceğini ve akılcı çözümler bulunabileceğini söyledi.

Gül, şu değerlendirmeyi yaptı:

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title