Haberler

Çok Tartışılacak İddialar: Tehdit Aldım

+1T Gazete Tasarım Günleri final gününün konuğu Sinan Çetin'di.

İletişimde en önemli şeyin izleyicinin kalbine girmek ve ukalalık yapmamak olduğunu söyleyen Çetin, Türk milletlinin kalbine giden yolların çok basit olduğunu belirterek, "Türk milleti kendisine ukalalık yapıldığı zaman nefret ediyor" dedi.

Zaman Gazetesi'nin ev sahipliğinde bu yıl 6'ıncısı düzenlenen +1T Gazete Tasarım Günleri final gününün konuğu Sinan Çetin'di. Ünlü yönetmen tasarımın markaya katkısı hakkında bilgiler verdi. Çetin, iletişimde en önemli şeyin izleyicinin kalbine girmek ve ukalalık yapmamak olduğunu söyledi. Türk milletlinin kalbine giden yolların çok basit olduğunu ifade eden yönetmen, "Türk milleti kendisine ukalalık yapıldığı zaman nefret ediyor. Normal insanlar reklam dünyasında yoktu. İlk reklama köylüyü koyduğum 'Reklamda köylü mü olur?' diye çok şaşırmışlardı" dedi.

1970'li yıllarda grafikerlik yaptığını söyleyen Çetin, geçmişten günümüze çektiği reklam filmlerinin perde arkasını anlattı. Reklamda grafiğin önemine değinen ünlü yönetmen, "Kuvvetli fotoğraf bir filmin harfi demektir. Düzgün harflerle yazıyorsunuz ve önemli bir cümleye dönüyor. O da toplumsal hafızada yer ediyor ve Türk toplumumun kalbine gidiyor" diye konuştu.

Reklam filmlerinde çatışma, karakter ve önermenin üç altın kural olduğunun altını çizen Çetin, bu üç unsurun olmadığı reklam filminin asla izlenmeyeceğini söyledi. Çetin, en iyi reklamın bile satıştaki etkisinin yüzde 10'dan fazla olmadığını söyledi. Çetin, "Ürünün kendi iyiyse reklama ihtiyacı yoktur. Bazen iyi ürünün tanıtıma ihtiyacı vardır" dedi.

Reklam sektöründe yönetmenliğin püf noktalarına değinen Çetin, çektiği her filme ruhunu koymaya çalıştığını ifade etti. Ruhunu koymadığı filmin izleyiciyle bağ kurmadığını dile getiren Çetin, "Yönetmenin canlandıracağı esere ruhunu koyması gerekiyor. O zaman memur zihniyetli olur. 'Sana yüklü para veriyorum, filmi yönet ama kendi fikrini koyma.' denmesi yanlış. Ama artık o kadar üzüldüğüm şeyler yapıyorlar ki bıraktım peşini" diye konuştu.

"Neredeyse çevremde arkadaşım kalmadı"

Kendisine son zamanlarda gösterilen tepkileri değerlendiren Çetin, son zamanlarda yaptığı çıkışlardan dolayı çevresinde arkadaşı kalmadığını söyledi. Kendini modern olarak tarif eden bir kısım topluluğun gerici bir zihniyete sahip olduğunu dile getiren Çetin, "O kadar gerici bir modern toplum var ki ben yıllar önce başörtülüler okula rahat girebilsin diye AK Parti'ye oy verdim diye gerici ilan edildim. O günden beri neredeyse çevremde arkadaşım kalmadı. Bu ülkenin modernleri, kendini aydınlanmış sanan insanların karanlığı bende çok uzun zamandır sıkıntı oluşturuyor. Muhafazakârların neşe ve mutluluktan yana halleriyle bende muhafazakâr kesimden sayıldım" dedi.

Çevresinden "Sen çıkışlarını ne için, hangi çıkarlar için yapıyorsun? Solculuktan istifa mı ettin?"diye sorular geldiğini aktaran Çetin, "Solculuktan istifa ederek kaybettiğim şeyleri anlattım. 'Prenses' diye bir film yaptım. O fikirler yüzünden bir sürü insanın öldüğünü gördüm. Büyük bir masumiyetle bunu solcuların anlamadığını düşünüyorum. Bunu anlamak istemediler, ben de anlatmaktan sıkıldım. Tehdit aldım, arkadaşlarımı kaybettim, çiçek pasajına girdiğimde selam verince sırtlarını döndüler. Bir kapitalistten hiç bir şey kazanmadım. Bunu net olarak söyleyeyim sağcılar, kapitalistler dâhil çevremde solcu olmayana rastlamadım" diye konuştu.

Yalnız olmanın ne demek olduğunu herkesin bilemeyeceğini ifade eden Çetin sözlerine şöyle devam etti:

"Reklam dünyası, yayın, gazeteler, solcuların elindeydi. Bana reklam vermediler. Hakkımda bir sürü küfür duydum. Kapitalist kalmak daha mantıklıydı. Ses çıkarmadan sessiz sesziz çalışsaydım para kazanmaya devam ederdim ama kendimi kandırırdım."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Magazin Kültür Sanat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Konyaspor Fenerbahçe maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Konyaspor FB maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bugün Hıdrellez mi? 5-6 Mayıs Hıdırellez bugün mü yarın mı? Hıdırellez ne demek, dinimizde var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 6 Mayıs bugünkü kabine toplantısında ÖĞRETMEN ATAMASI ile ilgili gelişme var mı? Hıdırellez Kuran'da geçiyor mu? Hıdırellez dinde var mı? Hıdırellez batıl inanç mı? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Konyaspor Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Konya FB ilk 11'inde kimler var? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Hıdırellez gül ağacına dilek nasıl yapılır, saat kaçta gömülür, gül ağacı şart mı? Hıdırellez nedir? Hıdırellezde neler yapılır? Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez dileği ne zaman yapılır? En güzel Hıdırellez mesajları! Resimli, anlamlı Hıdırellez mesajları 2024! Konyaspor Fenerbahçe maçı CANLI izle! 6 Mayıs Konyaspor FB maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 6-7 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kızıl Goncalar Ayza kim? Kızıl Goncalar Ayza karakteri gerçekte kim, Melisa Doğu kimdir? Kızıl Goncalar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title