Haberler

Çiftçilere, "Basınçlı Sulama" Önerisi

Erzincan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, "Vahşi Sulama" Teknikleriyle Tarım Alanlarının Sulanması Uygulamalarından Vazgeçilmesi Gerektiğini Belirterek, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının (Kkydp) Bunun İçin Çok İyi Bir Fırsat Olduğunu Söyledi.

Erzincan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, "vahşi sulama" teknikleriyle tarım alanlarının sulanması uygulamalarından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının (KKYDP) bunun için çok iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Damlama Sulama Sistemleri ve Yağmurlama Sulama Sistemleri'ni uygulamak isteyen üreticilere program dahilinde yüzde 50 oranında hibe desteği verildiğini açıklayan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi halinde tarım alanlarında birçok zarara ve su israfına neden olan vahşi sulamanın zararlarını önlenebileceğini ifade etti. Basınçlı Sulama Sistemleri'nin hayata geçirilerek su sorununun çözümü adına çok önemli bir adım atılacağını vurgulayan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin şunları söyledi; "Sistem ve doğru su kullanımını geliştirmek amacıyla zaman zaman çiftçi eğitim toplantıları düzenliyoruz. Ülkemizde ve Erzincan'da yaygın olarak kullanılan sulama yöntemi "vahşi" ya da "salma" sulama olarak tabir ettiğimiz sulama sistemidir. Artık dünya tarım sektöründe söz sahibi olmanın en büyük yolu teknik tarım ilkelerini ve kurallarını kabullenmek ve uygulamaktan geçmektedir. Artık çiftçimiz basınçlı sulama yöntemlerini kullanmaya başlamalıdır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı bunun için çok iyi bir fırsattır. Sebzecilik ve meyvecilik sektöründe damla sulama tarla ürünlerinde yağmurlama sulama yöntemlerini kullanmanın birçok avantajı var."

Son günlerde sık sık gündeme gelen küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan biyolojik ve hidrolojik kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Abdulbaki Şahin, "O zaman su kaynaklarımızı verimli kullanmak ve korumak mecburiyeti ortaya çıkıyor. Kuraklığın önüne geçmenin tek yolu, suyun doğru kullanımıdır. Suyun doğru kullanımı için gerekli olan modern tarımsal sulama sistemi ise damlamadır. Bugüne kadar çiftçimiz damla sulama sistemlerinin pahalı olduğundan yakınıyordu. İşte şimdi maliyetin yarısını Bakanlığımız karşılıyor. Çiftçimize düşen tek şey tarlalarına uygun projeyi hazırlatarak müdürlüğümüze getirmeleridir" diye konuştu.

(İS-İRT-Y)

29.03.2007 16:22 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title