Haberler

Çiçekçiler, 'Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi' İstiyor

Çiçekçiler, iklimi ve coğrafi yapısı çok uygun olan Mersin'de Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını istiyor.

Çiçekçiler, iklimi ve coğrafi yapısı çok uygun olan Mersin'de Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını istiyor. Mersin Çiçekçiler Odası Başkanı Ömer Şahbudak, Çukurova bölgesinin Türkiye'nin gül ve salon bitkileri ihtiyacının yüzde 70-85'ini karşıladığını belirterek, ekonomiye büyük katma değer sağlayacak çiçek sanayinin tüm sektörleri tetikleyeceğini söyledi.

Türkiye'nin özellikle gül ve salon bitkileri ihtiyacının yüzde 70-80'inin karşılandığı Çukurova bölgesindeki çiçekçiler, 'bacasız sanayi' olarak adlandırdıkları ve ekonomiye çok büyük katma değer katacağını ifade ettikleri çiçek sanayinin Mersin'de geliştirilmesi için yetkililerden destek bekliyor. Konuya ilişkin İHA muhabirine açıklama yapan Mersin Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Şahbudak, kentte kurulacak Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi ile teşvikler ve hibelerden de yararlanılarak çok ciddi bir çiçek sanayi oluşturulabileceğini söyledi. Hem coğrafi yapıdan hem iklim açısından Çukurova bölgesinin çiçek üretimine çok uygun olduğunu belirten Şahbudak, "Mersin-Adana bölgesi, Türkiye'nin gül ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. Ayrıca Yenice bölgemizde salon bitkisi dediğimiz saksı çiçeğinin yüzde 80-85'i yetiştiriliyor. Türkiye'nin gül ihtiyacının yüzde 70'ini Çukurova bölgesinin karşılamasının da bölgeye ciddi getirisi var. Ciddi anlamda bir talep de var. Biz zaman zaman özel günlerde iç piyasadaki talebi karşılamadığı için gülü ithal etmek zorunda kalıyoruz. Oysa bölgemiz çiçek sanayi için çok uygun. Elimizin altında imkan varken neden biz dışarıdan ithal gül getirelim? Kendi ekonomimize kazandırmak isteriz" dedi.

"İSTİHDAM ÇOK BÜYÜK OLACAK"

Bu çerçevede, Mersin'de kentin konumuna çok uygun olan Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını istediklerini ifade eden Şahbudak, Oda olarak Kürşad Tüzmen'in bakanlığı ve Mersin milletvekilliği döneminde çok ciddi bir çalışma yaparak bir proje hazırladıklarını ve Tüzmen'e bir dosya sunduklarını kaydetti. Mersin'e yeni bir kimlik kazandırmak istediklerinin altını çizen Şahbudak, "Yetkililer buna kulak verir Mersin'de Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi'ni kurarlarsa hem işsizlik hem de ekonomik anlamda çok ciddi kazançlar elde edeceğimizi ve çok büyük bir katma değer olacağını düşünüyorum. Yaratacağı istihdam çok büyük olacaktır. Bu sektörün çok büyük avantajlarından bir tanesi de vasıfsız işçiye iş imkanı sağlaması. 10-15 dönümlük bir serada nereden baksanız 40-50 personel çalışacak. Bunların da ellerinde herhangi bir niteliğinin olmasına gerek yok. Biz bunları çok kısa zaman içerisinde işi öğreterek ara eleman olarak kullanabiliriz. Bu açıdan çok büyük imkan sağlıyor. Bunun yanın sıra ulaşım sektörünü, seracılık sistemini, ısıtma sistemini harekete geçirecek. Aklınıza hangi sektör gelirse gelsin birbirini tetikleyecek bir iş bu. Mersin'in de buna ihtiyacı var" diye konuştu.

Şahbudak, projeyi, 1/5000'lik planlarla ilgili çalışmalarını yaparak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne sunduklarını, birliğin de tüm odaların talep ve projelerini toplu olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne ileteceğini bildirdi. Bugünlerde en çok yoğunlaştıkları konunun bu olduğunu vurgulayan Şahbudak, "Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu arazisinin Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi olarak tahsis edilmesini istiyoruz. Çünkü orası çok uygun. Orada bir teşvikle böyle bir proje hazırlanıp yürürlüğe konulduğu takdirde Türkiye'nin bu sektörde üretim yapan birçok büyük firmasının buraya koşa koşa geleceğine eminim. Biz projemizi bu şekilde sunduk" ifadelerini kullandı.

Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi kurulursa bir tek gül üretimiyle kalmayacaklarına da dikkat çeken Şahbudak, şunları söyledi: "Gerbera, karanfil, şakayık, lilyum, kazablanka için de Mersin iklim olarak çok uygun. Türkiye'de bana göre çiçek üreticiliğinde en uygun olan bölgelerden biri. Bu Mersin'e yeni bir kimlik kazandıracak. Bu bacasız sanayi. Şu an teknoloji çok ilerledi, güneşten faydalanabiliriz. Bununla ilgili çok ciddi teşvikler, hibeler var. Bunlardan da yararlanılır. Burada ciddi bir çiçek sanayinin yaratılacağını düşünüyorum. Ayrıca, bizim kışımız çok uzun sürmüyor. Seracılıkta da en büyük maliyet ısıtma. Ondan dolayı bu bölgenin daha ciddi düşünülmesi ve bu sanayinin genişletilmesini talep ediyoruz."

Çiçek seralarının yatırım maliyetlerinin de çok yüksek olduğunu aktaran Şahbudak, "Bizim seralarımızın dönüm maliyeti 100-150 bin lira arasında. Bu konuda da devletten adım bekliyoruz. En azından bununla ilgili bir teşvik olabilir, yarı hibeli olabilir. Bu sektörün büyümesi için bunlara bizim ihtiyacımız var" şeklinde konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Organize Sanayi Bölgesi Çukurova Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title