Haberler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, hükümetin üretimle değil vergiyle büyümeyi hedeflediğini ancak vergiyi yükselterek ekonominin büyümeyeceğini ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, hükümetin üretimle değil vergiyle büyümeyi hedeflediğini ancak vergiyi yükselterek ekonominin büyümeyeceğini ifade etti.

Erdoğdu, yazılı açıklama yaparak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Programın Türk ekonomisinin gerçekleriyle uyuşmadığını, yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğe bir çare önerilmediğini öne süren Erdoğdu, " Türkiye'ye öngördükleri hedefler yine yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik oranıdır. Hükümet üretimle değil vergiyle büyümeyi hedeflemiştir. Vergiyi yükselterek ekonomi büyümez. Türk halkına istihdam sorununu çözecek, gelirini artıracak bir perspektif ortaya koyamamışlardır. Bunun arkası durgunluktur." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğdu, sıkı maliye ve para politikası ile ekonomik canlanmanın sağlanamayacağını, ucuz dolar döneminin de FED'in açıklamalarıyla son bulduğunu, Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin işinin artık daha zor olacağını öne sürdü.

"Zaten yüksek faiz ödüyorduk, daha da yüksek faiz ödeyeceğiz." ifadesini kullanan Erdoğdu, Kredi Garanti Fonu kefaletiyle bankalardan 6 ayda 200 milyar liraya yakın kredi kullanan işletmelerin kar marjlarında ve dolayısıyla aldıkları krediyi geri ödeme güçlerinde bir aşınma olmasının kaçınılmaz olacağını savundu.

"Sıkı maliye politikasının faturası halka çıkarılacak"

Sıkı maliye politikasının, ekonomik durgunluğun faturasının işçi, memur, çiftçi gibi geniş halk kesimlerine çıkarılacağının ifadesi olduğunu iddia eden Erdoğdu, "Programda onların gelirlerini arttırıcı hiçbir strateji yok. Oysa Türkiye OECD verilerine göre, gelir eşitsizliğinde OECD ülkeleri arasında 3'üncü, Avrupa ülkeleri arasında birinci. Bu adaletsizliği giderecek bir çözüm, açıklanan OVP'de yine yok. Aksine Gelir Vergisi'nin 3'üncü dilimi yüzde 27'den yüzde 30'a çıkarıldı. 15 yıldır olduğu gibi hükümetin aklı fikri yine ücretlilerin gelirinde." görüşlerine yer verdi.

Bütçe açığının vatandaşın yükü arttırılarak kapatıldığını değerlendiren Erdoğdu, "Zaten yüksek olan Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni motor hacmi gözetmeksizin tüm binek otomobilleri için yüzde 40 artırmak vicdansızlıktır. Vatandaşın birikimleriyle zar zor alabildiği otomobiline fahiş vergi getiren AKP, 1 milyon liralık lüks aracın 600 bin lirasını vergisinden düşen şirketlerin vergisine dokunmayı akıl edememiştir." ifadelerini kullandı.

Şans oyunlarından alınan yüzde 10'luk verginin yüzde 20'ye çıkarılmasının ve sarma tütünde kullanılan kağıda Özel Tüketim Vergisi getirilmesini eleştiren Erdoğdu, açıklamasında şunları kaydetti:

"AKP'nin gözü halkın cebine yönelmiştir. Bu da içinde bulundukları aczin bir göstergesidir. Kamu harcamalarında tasarruf edilecek deniyor ama kamuya astronomik ücretlerle binalar kiralanmaya, makam araçları alınmaya devam ediliyor. Bu programla hükümet, sermaye dostu, emek düşmanı totaliter bir hükümet olduğunu bütün unsurlarıyla ortaya koymuştur. İlave vergi tedbirlerinden elde edilecek gelirlerin 8 milyar liralık kısmının Savunma Sanayini Destekleme Fonuna aktarılacağı açıklandı. Eğitime ve sağlığa ayrılacak paranın savunma sanayine aktarılması AKP'nin dış politikada macera arayışı içerisinde olduğunu gösteriyor."

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Mehmet Şimşek Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title