Haberler

CHP'den "Bilgi Toplumu" Raporu

CHP, bilişim, bilgi teknolojileri ve iletişim konusunda hazırladığı "Bilgi Toplumu Raporu"nu açıkladı

CHP, son dönemde tartışma konusu olan iletişimin yasadışı izlenmesi ve telefon dinlemeleri konusundaki ihlalleri incelemek üzere İletişim Güvenliği ve Denetimi Üst Kurulu adında bağımsız bir üst kurul oluşturmayı, ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanlığı kurarak bu konudaki "karmaşayı" gidermeyi hedefliyor.

CHP'nin hazırladığı "Bilgi Toplumu Raporu", CHP Genel Başkan Yardımcıları Sencer Ayata ve Emrehan Halıcı tarafından Göksu Lokantası'nda düzenlenen toplantıda açıklandı. Toplantıda ilk olarak konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ayata, Türkiye tarihinde ilk kez CHP'de Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı makamının oluşturulduğunu, bu durumun da CHP'nin konuya verdiği önemi işaret ettiğini söyledi. Ayata, Türkiye'nin bilgi toplumuna doğru yol aldığını ve bu geçişi çok hızlı bir şekilde yapması gerektiğini belirtti.

Ayata'nın ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcı Emrehan Halıcı, CHP'nin Bilgi Toplumu Raporu'nu açıkladı. Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşme çabalarının hükümetler tarafından ele alınmasının, 2001 yılında E-Türkiye girişimiyle başlatıldığını ve 2003 yılından itibaren E-Dönüşüm Türkiye çatısı altında devam ettiğini anlatan Halıcı, 2006-2010 dönemini kapsayan Bilgi Toplumu Eylem Planı'nın 26 Temmuz 2006'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesine karşın 2010 yılı başında Eylem Planı'nda bulunan 111 eylemin 22'sinin tamamlandığına dikkat çekti.

Bilgi teknolojileri konusunda en yüksek karar organı olan E-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu'nun en son 15 Temmuz 2009'da toplandığına işaret eden Halıcı, "2 yıldır böyle önemli bir kurulun toplanmamış olması hiçbir şekilde kabul edilemez. Ben geçtiğimiz Aralık ayında bu konuyu bütçe görüşmelerinde gündeme getirmiştim ama maalesef geçen süre içerisinde de toplantı yapılmamıştır" dedi.

AKP'nin "bilgi toplumu" hedefine ulaşamadığını ifade eden Halıcı, mevcut durumdaki karışık bir modelle ve toplanmayan, çalışmayan kurullarla bu hedefe ulaşmanın mümkün olmadığını dile getirdi. Halıcı, daha sonra, CHP'nin "bilgi toplumu" hedeflerini anlattı. CHP'nin "Bilgi Toplumu Raporu"ndaki hedefler ve vaatleri şöyle:

-"BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ BAKANLIĞI KURULACAK"-

"-Bilişim toplumuna dönüşme sürecinin ardında bulunması gereken siyasi iradeyi oluşturma amacıyla "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı' kurulacak. Konuyla ilgili tüm kuruluşlar bu bakanlığa bağlanacak.

-İnternet erişimi temel bir ihtiyaç olarak kabul edilecek ve 1 megabitlik internet erişimi "temel hizmet' olarak tanımlanacak.

-Üniversite öğrencileri ve engelliler internet hizmetlerinden ücretsiz yararlandırılacak.

-Bilişim sektörü ayrıcalıklı bir sanayi kolu olarak tanımlanacak ve desteklenecek.

-Ar-Ge yatırımları desteklenecek, Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki oranı önce yüzde 2, sonra yüzde 3'e yükseltilecek.

-Yazılım odaklı teknokentler kurulacak. Teknokentler arasındaki iletişim ve eşgüdüm arttırılacak.

-"İLETİŞİM GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ ÜST KURULU OLUŞTURULACAK"-

-E-devlet uygulamaları yurttaş odaklı bir anlayışla yeniden yapılandırılacak, gerçek e-devlet yaratılacak.

-Elektronik Haberleşme Kanunu'nda gerekli değişiklikler yapılarak Rekabet kurulu ile BTK arasındaki yetki karmaşasına son verilecek.

-5651 sayılı yasa kaldırılacak ve uluslararası standartlara uygun yeni yasal düzenleme ile internet üzerindeki yasaklar kalkacak.

-Özel yaşamın ve haberleşmenin gizliliği çerçevesinde, iletişimin yasadışı izlenmesi ve telefon dinlemeleri konusundaki ihlalleri incelemek üzere İletişim Güvenliği ve Denetimi Üst Kurulu adında bağımsız bir üst kurul oluşturulacak.

-Mahkemelerin toplu dinleme yetkisi vermesini önleyecek yasal düzenlemeler yapılacak, aksi yönde hareket eden devlet yetkilileri cezalandırılacak.

-Başta internet olmak üzere dinleme kayıtlarının basın-yayın organları aracılığıyla yayınlanmasına ilişkin cezalar yeniden düzenlenerek arttırılacak.

-"TELEKOMÜNİKASYON YÜZDE 15 UCUZLAYACAK"-

-Telefon ve internet hizmeti üzerindeki vergi yükü azaltılacak. Mevcut durumda mobil iletişimde yüzde 25, sabit telefonda yüzde 15, internette de yüzde 5 olan özel iletişim vergisi ve yüzde 18'lik KDV ile birlikte yüzde 43'lere varan dolaylı vergilerde indirime gidilecek. Yapılan araştırmalar yüzde 15'lik bir vergi indiriminin yol açacağı talep artışının alınan toplam vergi miktarında bir azalmaya yol açmayacağını gösterdiğinden yüzde 15'lik bir vergi indirimine gitmek mümkün olacak. "

-"YANLIŞ YAPANLARIN YAPTIKLARI YANLARINA KAR KALMAYACAK"-

Sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Halıcı, "Yasal olarak telefonları dinlendikten sonra dinleme içeriğinde bir suç olmamasına karşın dinlenilen vatandaşlara bilgi verilmiyor. Siz bu bilgiyi verecek misiniz? Dinlemeleri dışarıya sızdıran kamu görevlileri hakkında geriye dönük bir yaptırımınız olacak mı?" sorusu üzerine "Karanlıkta hiçbir şey bırakmayacağız. Her şey çok şeffaflaşacak. Bu konuda yanlış yapan, haksızlık yapanların yaptıkları yanlarına kar kalmayacak" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title