Haberler

Cenevre: KKTC Cumhurbaşkanı Talat BM Genel Sekreteri Annan Görüşmesi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, "Kıbrıs Konusunda Çözüm, Avrupa Birliği'nde (AB) Değil BM'de Aranmalıdır" Dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, "Kıbrıs konusunda çözüm, Avrupa Birliği'nde (AB) değil BM'de aranmalıdır" dedi.

Cenevre'deki BM binasında bir araya gelen BM Genel Sekreteri Annan ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Konuşmasına Kıbrıs'ta bugüne dek çözüme ulaşılamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Kofi Annan, Türk kesimi üzerindeki izolasyonların kaldırılması gerektiğini yineledi. Annan, "Kıbrıs konusundaki çözüm AB'de değil BM'de aranmalıdır" şeklinde konuştu.

Kofi Annan'la çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Talat ise, "Görüşmede sayın Genel Sekreter'e adanın birleşmesi yönündeki isteğimizi bildirdik, önerilerimizi ilettik ve bir sonraki genel sekreter Bankimoon bilgilendirmek yönünde dileğimizi dile getirdik. BM Genel Sektreter Yardımcısı İbrahim Gambari'nin mektubu doğrultusunda görüşmelere bir an önce başlamak istiyoruz; ancak Gambari'nin mektubunda 2007'nin ilk çeyreği haricinde bir zaman çizelgesi yok. Bu, Rumların bugüne kadar olduğu gibi oyalama taktiklerine yol açabilir. Kıbrıs sorunun çözümü BM zemininde olmalı. Bu toplantı Annan Planı'nın canlandırılması açısından da çok olumlu oldu. Fin Planı, Türkiye'nin AB müzakerelerini ve Kıbrıs Türk halkının haklarını ilişkili hale getiriyor. Bu anlamda planı dengeli ve hakkaniyetli bulmuyoruz. İzolasyonların kaldırılması bir koşula bağlanmalıdır. Ayrıca Kofi Annan'dan görev bitiminde de tekrar Kıbrıs konusunda görev almasını talep ettik" diye konuştu.

Öte yandan Kofi Annan, şu saatlerde BM binası çalışanlarına veda konuşması yapıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title