Haberler

Cami Karşıtlarına Broşür

Aşırı sağa karşı mücadele kapsamında İBS 'Moscheebaukonflikte' adlı broşürü tanıttı.

Aşırı sağa karşı mücadele kapsamında İBS 'Moscheebaukonflikte' adlı broşürü tanıttı. Broşüre yazar olarak katkı sağlayan DİTİB Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Müdürü Bekir Alboğa, broşürü çok yerinde bir hamle olarak değerlendirdi.

ALMANYA'nın Köln kentindeki Nasyonalsosyalizm Müzesi EL-DE Haus'da merkezi bulunan Aşırı Sağa Karşı Eğitim ve Bilgilendirme Merkezi (İBS) çalışanları Patrick Fels, Hans-Peter Killguss ve Hendrik Puls yayıncıları oldukları 'Moscheebaukonflikte ' Cami yapımı anlaşmazlıkları? adlı broşürü tanıttılar. Üç bölümlük broşür, Müslüman düşmanlığı temelli ırkçılığı, aşırı sağ yapılanmaları ve aşırı sağa karşı toplumsal tepki önerileri konularını içeriyor. Tanıtıma katılan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Müdürü Bekir Alboğa, 'Karşı grupların din özgürlüğü hakkımıza saygı göstermesini bekliyorum' dedi.

CAMİLER ALET EDİLİYOR

İBS'in kurulduğu 2008 yılından bu yana aşırı sağ ile mücadele konusunda bilgilendirme ve eğitim faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten İBS Başkanı Hans-Peter Killguss, 'Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde (NRW) aşırı sağ yapılanmaların, inşa edilen camileri kendi çıkarları doğrultusunda alet ettikleri ve hakkında propagandalar yürüttükleri için bu broşürü çıkarttık. PRONRW gibi yaygın yapılanmalar düzenledikleri anlamsız protestolar ile ses getirmeye çalışıyorlar. Halbuki cami inşaatları Köln'deki Merkez Camisi'nde olduğu gibi nesnel düzeyde tartışılabilir ve çözüm yolları aranabilir. Camileri ideolojik çıkarlar doğrultusunda alet eden aşırı sağ yapılanmaların çıkış noktalarının ne kadar yüzeysel olduğunu bu broşür ile açıklamak istedik' dedi.

DİN ÖZGÜRLÜĞÜMÜZE TECAVÜZ

Moscheebaukonflikte broşürüne yazar olarak katkı sağlayan DİTİB Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Müdürü Bekir Alboğa bu girişimi çok yerinde bir hamle olarak değerlendirerek şunları söyledi: 'Merkez Camisi'nde olduğu gibi başka camilerin yapım süreçlerini yakından takip etme fırsatım oldu. Minaresi ve kubbesi olan camiler aşırı sağcıların protestolarına neden oluyor. Almanya'da din özgülüğü kapsamında bu durumun yaşanmaması gerektiğini düşünüyorum. Karşı grupların din özgürlüğü hakkımıza saygı göstermesini bekliyorum. Kenar grupların bu durumu anlamaları için daha çok çalışmamız gerektiği ortada.'

BROŞÜR 3 EURO

Sivil Toplum Kuruluşu anlayışının nerede bittiği ve ırkçılığın nerede başladığı gibi konuları işleyen 57 sayfalık Moscheebaukonflikte broşüründe DİTİB Danışma Kurulu üyeleri Köln Ehrenfeld Belediye Başkanı Josef Wirges, Köln eski Anakent Belediye Başkanı Fritz Schramma, FDP Köln Sözcüsü ve Köln Kent Meclisi üyesi Jörg Detjen, FDP Köln Başkanı ve Köln Kent Meclisi üyesi Ralph Sterck, Yeşiller Köln Ehrenfeld semt Meclisi üyesi Brigitta von Bülow ve DİTİB Dinler ve Kültürlerarası Diyalog Müdürü Bekir Alboğa, Ehrenfeld semt Meclisi üyesi CDU'lu Niklas Kienitz, Ehrenfeld semt sakinleri Bita Berentzen ve Rüdiger Brozio'nun yazıları yer alıyor. Broşür, 3 Euro karşılığı mail yoluyla ibs@stadt-koeln.de adresinden temin edilebilir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Almanya Köln Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title