Haberler

Çalışkan :"diyarbakır'daki Patlama PKK'nın Eylemlerine Benziyor"

Emniyet Sözcüsü Çalışkan, Diyarbakır'daki Patlamanın, Terör Örgütü PKK'nın Bölgede Gerçekleştirdiği Saldırılarda Kullandığı Düzenek ile Benzerlik Taşıdığını Söyledi

Emniyet Sözcüsü Çalışkan, Diyarbakır`daki patlamanın, terör örgütü PKK`nın bölgede gerçekleştirdiği saldırılarda kullandığı düzenek ile benzerlik taşıdığını söyledi

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

-DİYARBAKIR PATLAMA-

Gazetecilerin Diyarbakır`daki patlama ile ilgili soruları üzerine Çalışkan,¨Geçen hafta meydana gelen olayda 10 vatandaşımız hayatını kaybetti. 16 vatandaşımışda yaralanmıştır. Bu olaydan sonra polisimiz oradaki bulguları incelemiştir. Bomba uzmanları araştırma yaptı.Bomba Bilgi Merkezi`mizde daha önce meydana gelen olaylarla bu olay karşılaştırılmıştır. İlk bulgularda buradaki telsizin parçaları, plastik termos parçaları tespit edilmiştir. 2006 yılında Diyarbakır`ın Lice ilçesinde güvenlik kuvvetlerine yönelik gerçekleştirilen saldırıda A4 patlayıcı, kobra marka telsiz ve aynı düzenek kullanışmış.Yine Lice`de askeri konvoyun geçişinde aynı düzenek kullanılmıştır. Hani ilçesi`nde aynı düzenek kullanılmış. Bu telsizlerden 2004 yılında PKK karşı yapılan operasyonda 26 adet ele geçirilmişti. Terör örgütleri sivillere karşı gerçekleştirilen eylemleri üstlenmez.Kuşadası, Antalya`da da bazı olaylar olmuştu.Bunları da üstlenmemiş. Örgütler, sivillere karşı yapılan olayları üstlenmezler.Bütün araştırmalarımız, bulgular bu olayın daha önce bölgede terör örgütünün yaptığı eylemler ile benzerlik gösterdiğini ve onlar tarafından yapıldığı yönünde bulgular var.¨dedi.

-ARAMA YETKİSİ-

Diyarbakır polisine sınırsız arama yetkisi verildi yönündeki haberleri de değerlendiren Çalışkan,¨Diyarbakır` polise sınırsız arama yetkisi yok. Hukukta önlem ve adli arama vardır.Önleme araması şeklinde arama kararı alınmıştır.Sınırsız ve süresiz de değildir.Bu tip kararlar da mutlaka tarih, zaman ve yerler belirtilir.Önleme araması her zaman uygulanan bir sistemdir.Toplumsal olaylarda, maçlarda da bu tip aramalar yapılır.¨diye konuştu.

Patlama ile ilgili tüm konuların soruşturma neticesinde aydınlanacağını söyleyen Çalışkan,¨Bu konu teknik bir konu.Oradaki açıklamalar, görgü tanıklarının size verdiği bilgiler neticesinde yapılıyor.Görgü tanıkların bazıları farklı konuşuyor.Bunlar soruşturmanın neticesinde belli olacak.¨ifadesini kullandı.

-İSMAİLAĞA CAMİİ-

Çalışkan, İsmailağa Camii`ndeki cinayete ilişkin soruya ise,¨İstanbul`da emekli imam Öztürk`ün öldürülmesi, sanık Erdal`ın öldürülmesi olayı ile ilgili polis olayı haber aldığın andan itibaren savcılığa haber verilmiştir.Savcının talimatları sonucunda çalışmalar başlamıştır.

Hazırlık soruşturmaları gizlidir.Hazırlık soruşturmalarının basına açıklanması mümkün değil.Bu hassas bir konu.Titiz çalışmalar yapılıyor.En az 60-70 kişi ile olayla ilgili görüşme yapmışlar.Savcı şahıslardan bazılarını kendisi dinlemiştir.En kısa sürede aydınlanacaktır.¨diye konuştu.

-SÖĞÜT`TEKİ OLAYLAR-

Başbakan Erdoğan`ın da katıldığı Ertuğrul Gazi`yi anma şenliklerinde meydana gelen olaylara ilişkin soruşturmanın devam ettiğini söyleyen Çalışkan,¨Söğüt olayı ile ilgili olarak adli ve idari yönden soruşturma devam etmektedir. Bilecik polisi bir ekip oluşturdu.Çalışmalar neticesinde olaya karışan bir kişi tespit edildi.Bu kişinin arama çalışmaları devam ediyor.

-BAŞBAKAN`IIN YEĞENİ-

Olaylarda yaralan Başbakan`ın Erdoğan`ın yeğeni Ali Erdoğan`ın hangi sıfatla Başbakan`ı koruduğunu ve silah taşıyıp taşımadığının sorulması üzerine Çalışkan,¨Bu konuda meclise soru önergesi verildi ve orada açıklama yapıldı.Kim olduğu kamuoyunca biliniyor.Başbakanlıkta çalışan bir memur zannediyorum.¨ifadesini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title