Haberler

Büyükşehir Özelleştirme Geliriyle Metro Yapacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İGDAŞ ve İdo'nun Satışı İçin Hazırlık Yaptıklarını Belirterek, "Satıştan En Az 10 Milyar Dolar Almak İstiyorum. Bununla 150 Kilometrelik Metro Hattının Yapımına Başlayabiliriz. Hedefim Sarıyer'e, Beykoz'a, Silivri'ye Metroyla Gidebilmek" Dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İGDAŞ ve İDO'nun satışı için hazırlık yaptıklarını belirterek, "Satıştan en az 10 milyar dolar almak istiyorum. Bununla 150 kilometrelik metro hattının yapımına başlayabiliriz. Hedefim Sarıyer'e, Beykoz'a, Silivri'ye metroyla gidebilmek" dedi.

KİPTAŞ'ın Maltepe 2. Etap Konutları'nın satış kampanyasını düzenlenen törenle başlatan Kadir Topbaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin Şirketlerinden İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş (İGDAŞ) ve İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) satışı için hazırlık yaptıklarını ve 10 milyar dolar gelir beklediklerini söyledi. İlk aşamada İGDAŞ'ın satışı için hazırlık yaptıklarını ve ona paralel olarak da İDO'nun satışını düşündüklerini ifade eden Topbaş, diğer şirketleri ise halka açma şeklinde özelleştireceklerini kaydetti.

Özelleştirilecek şirketlerin yüzde 100'nü mü, yüzde 60-70'i mi satılacağının henüz değerlendirilmediğini vurgulayan Topbaş, "Ama en az bir 10 milyar dolar almak istiyorum. 10 milyar dolar aldığım takdirde, bir daha ki döneme İstanbul'da takriben inşaatı devam edenlerin dışında 100-150 kilometrelik metro hattının yapımına başlayabiliriz" dedi.

Topbaş, Sarıyer'e, Beykoz'a, Silivri'ye metro gidilmesini sağlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Önümüzdeki dönem bitirebilir miyiz bunun çalışmalarını yaptırıyorum. Bunun için de en az 10 milyar dolar civarında kaynağa ihtiyaç var. Nasip olursa 2009 Nisan'ındaki yerel seçimler sonrası hemen bunların satışlarını yaparak aradan 2-3 ay geçtikten sonra da ihale şartnamelerini hazırlayıp, metrolarla ilgili ihaleye girmek istiyoruz. Arkadaşlarımdan bu yönde çalışma yapmalarını istedim" diye konuştu.

-SAMA DUBAİ'NİN PARA YATIRMASI BEKLENİYOR-

Kadir Topbaş, başka bir soru üzerine de Levent'teki eski İETT Garajı arazisinin satış ihalesini kazanan Sama Dubai Gayrimenkul A.Ş'nin ihalenin bedelini yatırmasını beklediklerini de söyledi. Ödenecek miktarın ciddi bir rakam olduğunu vurgulayan Topbaş, "Bu rakamı yatırırken insanlar tedirgin olmak istemiyorlar. Yarın "ne olur ne olmaz' diye. Yabancı bir firma olduğu için bu konuda endişeleri olabilir. Yargıya intikal etmiş ve bunun sonuçlanmasıyla ilgili beklentileri olan insanlar. Kendi açılarından haklılıkları vardır. Tabii cesaret göstermeyebilirler. Çünkü sermaye, ülkelerde güven ve istikrar varsa, o ülkeye gider. Böyle bir endişe olursa da tabii ki haklılık payları var. Biz onların rahat olmalarını, bunun arkasında durduğumuzu hep defalarca söyledik. Zannediyorum ki olumlu bir netice alacağız. Bekliyoruz şu anda" dedi.

-SAMA DUBAİ PARAYI YATIRIRSA RAHAT EDERİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin maddi durumuna ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Topbaş, belediye olarak ödemelerde sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Maddi sıkıntı nedeniyle yatırımların durmadığını işaret eden Topbaş, "İç borçlanmalarla, yani şirketlerimizden alacağımız desteklerle bu yatırımlar hızlı bir şekilde devam edecek. Hiçbir problem olmayacak. Sama Dubai şirketi parayı yatırırsa daha rahat ederiz. Ancak yatırmazsa da devam edeceğiz. Biraz gecikenler var. İç borçlanmayla bunu çözüyoruz. Şirketlerimizden para alarak bunu telafi etmeye çalışıyoruz" diye konuştu. (ANKA)

(EYL/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title