Haberler

Bush'un Önceliği İsrail-filistin Sorunu

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Başkan George Bush'un İsrail-filistin Meselesini Çözmeyi "Hükümetin En Büyük Öncelikleri Arasına Koyduğunu" Söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Başkan George Bush'un İsrail-Filistin meselesini çözmeyi "hükümetin en büyük öncelikleri arasına koyduğunu" söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Rice, Annapolis'de (Maryland) yapılacak uluslararası Ortadoğu barış konferansının ciddi ve devamlı olması gerektiğini söyledi.

İsraillilerin ve Filistinlilerin aralarındaki anlaşmazlığı çözmek için yıllardan beridir "en ciddi çabayı gösterdiklerini" belirten Rice, "Artık bir Filistin devletinin kurulmasının zamanıdır" dedi.

Abbas da konferansın, barış görüşmelerinin başlamasını sağlayacağını ümit ettiğini söyledi. Konferans öncesinde İsrail ile ortak ilkeler bildirisi üzerinde anlaşmaya varabileceklerine dair inancını ifade eden Abbas, "Washington'a gitmeden önce belgenin hazır olacağından şüphem yok" dedi. Filistin lideri, müzakerelerin açık uçlu olmaması gerektiğini de söyledi.

İsrail ve Filistinliler, konferans öncesinde nihai bir barış anlaşmasının çerçevesini çıkarmaya çalışıyorlar. Ancak İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in dün bakanlar kurulunda yaptığı açıklamada bu çerçeveye konferansın devam etmesini sağlamak için bir önkoşul olarak bakmadıklarını söylemesi gerilimi artırdı. Filistinliler böyle bir çerçeve belgesi olmaksızın konferansa katılmayacaklarını söylüyorlar.

İsrail belirsiz ifadelerle kaleme alınmış bir belgenin hazırlanmasını isterken, Filistinliler ayrıntılı bir taslak istiyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title