Haberler

Bursa: Kıbrıs Davasında Türkiye'yi Bekleyen Sorunlar

Uludağ Üniversitesi'nde (Uü) Bir Konferans Veren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Eski Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, Kıbrıs Davasında Direnç Kırıldığı Takdirde Önümüzdeki Dönemde Türkiye'nin Önüne Birçok Sorun Çıkarılacağını Söyledi. Bulunç, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Avrupa Birliği'ne (AB) Alınmasının da Açık Bir Hukuk İhlali Olduğunu Belirtti.

Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) bir konferans veren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) eski Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, Kıbrıs davasında direnç kırıldığı takdirde önümüzdeki dönemde Türkiye'nin önüne birçok sorun çıkarılacağını söyledi. Bulunç, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Avrupa Birliği'ne (AB) alınmasının da açık bir hukuk ihlali olduğunu belirtti.

Eski Büyükelçi Ahmet Zeki Bulunç, UÜ'de 'Lozan Anlaşması ve Zürih-Londra Anlaşmaları'nın Kıbrıs'a etkileri' konulu bir konferans verdi. Konferansında Kıbrıs davasına değinen eski Büyükelçi Bulunç, Kıbrıs konusunda direncin kırılması halinde Türkiye'nin önüne Pontus Rumları, Güneydoğu ve Ege Adaları sorunlarının konulacağını öne sürdü. Kıbrıs davasına mutlak suretle sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Bulunç, "Kıbrıs konusunda direnç kırılırsa, yarın Pontus Rumları, Güneydoğu ve Ege Adaları sorunları Türkiye'nin önüne konulacaktır. Kıbrıs, Türkiye için bir direnç noktasıdır. Kıbrıs Adası'nda iki devlet olduğu ve devletlerin sınırlı bağımsız yapı içerisinde bulunduğu, uluslararası anlaşmalarla kabul edilmiştir. Ancak Enosis ruhuyla hareket eden Kıbrıs Rum Kesimi'nin tutumu, 1974 Barış Hareketi'ni başlatmıştır. Barış Hareketi, tamamen garantörlük haklarına dayanılarak yapılmıştır" dedi.

Konuşmasında AB'yi de eleştiren Bulunç, Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB'ye alınmasıyla açık şekilde hukuk ihlali işlendiğini vurguladı. Bunun Lozan ve Zürih-Londra anlaşmalarının ihlali olduğunu söyleyen Bulunç, "KKTC kendi iradesiyle kurulmamıştır, uluslararası anlaşmalarla vücut bulmuştur. Anayasasına giren maddeler değiştirilemez niteliktedir. Bu maddeler Lozan Anlaşması'yla garanti altına alınmıştır. Garanti anlaşmalarına göre, Kıbrıs'taki iki devletin herhangi bir ülkeyle bütünleşmesi yasaklanmıştır. Yine Lozan Anlaşması'na göre, Türkiye ve Yunanistan'ın üye olmadığı bir organizasyona Kıbrıs'taki devletler de üye olamayacaktır. Bu yasaklanmıştır. Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB'ye üye olması bir hukuk ihlalidir ve AB bundan tam sorumludur. Lozan Anlaşması kararlarını açık şekilde ihlal etmişlerdir. Bugünkü Kıbrıs Cumhuriyeti güneyi temsil ediyor ve kuzey tarafında herhangi bir yaptırım gücüne sahip değil" diye konuştu.

Konferansın sonunda Kıbrıs davasına mutlak suretle sahip çıkılması gerektiğini yineleyen KKTC'nin Ankara eski Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, bunun uluslararası anlaşmalardan kaynaklandığını hatırlattı. Bulunç, şunları söyledi:

"KKTC'nin ortaya koyduğu mücadele, uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını korumaktır. Bu mücadeleyi sürdürdüğümüz takdirde ulusal çıkarlarımızı da korumamız mümkün olacaktır. Aksi takdirde AB yolunda vereceğimiz her taviz, Kıbrıs'ı biraz daha kaybetmemizi gerektirecektir. Türkiye'nin liman ve havaalanlarını Kıbrıs Rum araçlarına açması, bunlardan sadece biridir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title