Haberler

"Bölmek Kolay, Zor Olan Bir Arada Tutmak"

New York Devlet Üniversitesi'nde Konuşma Yapan Erdoğan, "Bölmek, Yıkmak, Kolay; Zor Olan Bir Arada Tutmaktır" Dedi.

New York Devlet Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Levin Enstitüsü'nde ''Medeniyetler İttifakı'' konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmasına, toplantıyı düzenleyenlere teşekkür ederek başlayan Başbakan Erdoğan, 2005 yılında İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile birlikte ''Medeniyetler İttifakı'' (Mİ) girişimini başlattıklarını anımsattı. Şu anda 100'den fazla ülke ve uluslararası örgütün, ittifakın üyesi haline geldiğini anlatan Erdoğan, ittifak projesinin dünyada gördüğü bu yoğun ilginin diyalog noktasında çok ciddi bir ihtiyacın olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından dünyayı daha fazla kutuplaşmaya sevk edecek bir söylemin hakim olduğunun görüldüğünü ifade eden Erdoğan, ''Şunu belirtmek isterim, ayrıştırmak, farklılaştırmak, bölmek, parçalamak, yıkmak kolay olandır. Zor olan ama aynı zamanda olması gereken evrensel ve insani olan, yapmaktır, inşa etmektir, bir arada tutmaktır'' dedi.

Farklılıkları zenginlik olarak görmek ve o şekilde değerlendirmek gibi bir bakış açısını öne çıkarmak durumunda olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Şurası da son derece önemli. Nefret gibi, öfke gibi ön yargı, aşağılama, horlama gibi yaklaşımlar radikal akımlara ve tabii ki teröre zemin hazırlıyorlar. Terör bugün en fazla dünyadaki ayrışmaları bir istismar amacı olarak kullanıyor. Terörün en çok nemalandığı yer bu ayrışmalardır.''

''EL ELE VERME ZAMANI''

Bunların başında da uluslararası ortamın yeni bir başlangıç yapılması için uygun olması gerektiğine işaret eden Erdoğan, ''müttefik ve dost'' diye nitelendirdiği ABD'de Başkan Barack Obama'nın meseleye yaklaşımının, kültürel özelliklerine bakılmaksızın barışsever tüm toplumları kapsayıcı ve kucaklayıcı bir hamle yapması beklentisi içinde olanları umutlandırdığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Masaya oturmadan sorunların çözülmesi mümkün değildir. Zira işbirliği ancak diyalog yoluyla mümkündür. Önce açık fikirli olacağız, ön yargılı olmayacağız sonra diyalog yoluyla birbirimizi anlayacağız, tanıyacağız daha sonra da sorunlarımıza işbirliği yoluyla çözüm arayacağız. 20. yüzyıl insanlık tarihinin belki de en yıkıcı yüzyılı olmuştur. 21. yüzyılın da aynı akıbete uğramasını istemiyorsak, şimdi el ele verme zamanıdır. Uluslararası ortam da böyle bir işbirliği için müsaittir.''

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title