Haberler

Birol: "( Gazprom-eni Anlaşması) İyi Haber Değil"

Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, Gazprom ve Eni Arasında İmzalanan Anlaşmanın Türkiye İçin İyi Bir Haber Olmadığını Söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Fatih Birol, Gazprom ve Eni arasında imzalanan anlaşmanın Türkiye için iyi bir haber olmadığını söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile enerji araştırma kuruluşu Cambridge Energy Research Associates (CERA) tarafından düzenlenen ''Doğu Batıyla Buluşuyor: Enerji Güvenliğinde Yeni Hudutlar'' konulu Enerji Konferansı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Birol, Gazprom ile Eni arasında şu anda karşılıklı niyetlerin belirtildiği projenin; teknik, ekonomik ve politik fizibilitesinin nasıl olacağını zamanın göstereceğini ifade etti.

Projenin Nabucco projesini ne şekilde etkileyeceği yönündeki bir soru üzerine Birol, ''Bu, Türkiye için iyi bir haber değil. Eğer bu proje gerçekleşirse, hatta gerçekleşmese dahi böyle bir projenin gündeme gelmesi bile Türkiye için iyi bir haber değil. Bununla birlikte, bu esasında AB için de iyi bir haber değil'' diye konuştu.

AB üyesi hükümetlere, şu anda Rusya'ya olan bağımlılıklarının son derece fazla olduğunu söylediklerini aktaran Birol, ''Fazlalık, bu projeyle birlikte çok daha fazla artacak. Bizim Rusya'ya bağımlı olmaktan dolayı eleştirdiğimiz AB ülkelerinin bağımlılığı, deyim yerindeyse bu proje gerçekleşirse tam anlamıyla göbekten bir bağımlılık haline gelecek. Bu, enerjinin dışında başka alanlara da yansıyabilir'' görüşünü aktardı.

Bunun şu anda çok gündemde olan enerji arz güvenliği açısından da AB için iyi bir adım olmadığını savunan Birol, ''Gerçekten bunun ne kadar riskli bir anlaşma olduğunu umarım Avrupa pahalı bir şekilde ödeyerek anlamaz'' diye konuştu.

Fatih Birol, Nabucco ve diğer projelerin kaynak çeşitliliği sağladığı için Avrupa için yararlı projeler olduğunu vurguladı.

Sadece enerji açısından bakıldığında Nabucco projesinin AB için tamamıyla kaynak çeşitliliği açısından son derece önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Birol, ''Avrupa şimdi kaçırırsa daha sonra çok üzülebilir diye düşünüyorum. Ama, AB'deki her kararın sadece ekonomik ve rasyonel bazda yapılacağını düşünmek de belki iyimserlik olabilir'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title