Haberler

Belediye Camiyi Kapattı, Türkler Sokakta Namaz Kıldı

Hollanda'nın Arnhem Kenti Yakınlarında, Almanya Sınırında Bulunan Zevenaar Kasabasında Belediye Camiyi Kapatınca Türkler Sokakta Namaz Kılmak Zorunda Kaldı.

Hollanda'nın Arnhem kenti yakınlarında, Almanya sınırında bulunan Zevenaar kasabasında belediye camiyi kapatınca Türkler sokakta namaz kılmak zorunda kaldı.

Hollanda Diyanet Vakfı'na bağlı Mevlana Camii'nin içinde yer aldığı bina kompleksinin cami bölümünün, belediye tarafından onarım gerekçesiyle haber verilmeksizin kapatılması üzerine hazırlıksız yakalanan Türkler vatandaşlar, namazlarını sokakta kılmaya başladılar. Caminin giriş kapılarının anahtarlarının değiştirilerek kapatılmasıyla camide kullanılan bütün eşya da içeride kaldı.

Belediye, caminin içinde yer aldığı ve bir bölümünde eski bir kilise olduğu ''Juvenaat'' adlı eski tarihi binanın, konut kooperatifi aracılığıyla yeniden onarılacağını öne sürerek, Türklerin cami olarak kullandığı bölümü boşaltmalarını istedi. Yaklaşık 70 metrekarelik bir alanı cami olarak kullanan Türk toplumu ise, kendilerine yeni bir cami yeri gösterilmediği için binayı terk etmek istemedi.

Binayı kiralayan konut kooperatifi ve belediye ile sürdürülen görüşmelerden sonuç alınamayınca, konut kooperatifi üç hafta önce caminin su, elektrik ve kaloriferlerinin kesileceğini cami yönetimine bildirdi. Görüşmeler devam ederken, konut kooperatifi caminin iki aylık kira parasını da geri ödeyerek belediyenin izniyle binanın cami olarak kullanılan bölümünü kapattı.

Zevenaar Mevlana Camii Cemiyeti Başkanı ve aynı zamanda Hollanda Türk İslam ve Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Dağsoy, belediye ile uzun süredir yeni bir cami yerinin sağlanması konusunda görüşmelerin sürdüğünü doğruladı.

Dağsoy, ancak herhangi bir anlaşmaya varılmadan camilerinin kapatılmasını anlayamadıklarını ve bunu kendilerine karşı yapılmış ayırımcı bir yaklaşım olarak gördüklerini söyledi.

Kapalı olduğunu bilmeden, 26 Mart Çarşamba gününden bu yana camiye gelen ya da yakınlarda bir başka kente gidemeyen Türklerin sokakta namaz kılmak zorunda kaldıklarını anlatan Dağsoy, belediye derhal yeni bir yer göstermediği takdirde, kilitleri değiştirerek binaya gireceklerin bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title