Haberler

Bdp'li Halis RTÜK'e Şikayet Ettikleri Dizileri Meclis Gündemine Taşıdı

Bdp Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Daha Önce RTÜK'e Şikayet Edilen "Kurtlar Vadisi, Tek Türkiye, Ölümsüz Kahramanlar ve Sakarya Fırat" Dizilerini Meclis Araştırma Önergesiyle TBMM Gündemine de Taşıdı.

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, daha önce RTÜK'e şikayet edilen "Kurtlar Vadisi, Tek Türkiye, Ölümsüz Kahramanlar ve Sakarya Fırat" dizilerini Meclis Araştırma Önergesiyle TBMM gündemine de taşıdı.

TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, toplumu milliyetçiliğe, öteki düşmanlığına, şiddete, etnik ayrımcılığa sevk eden, halklar arasında nefret duyguları oluşturan televizyon yayınlarının toplumda yarattığı etkilerin bütün sonuçlarıyla araştırılması ve buna karşı alınacak gerekli önlemlerin tespit edilmesi için Meclis Araştırması açılması istendi. Önergenin gerekçesinde, medyanın özellikle de televizyon yayınlarının kişi davranışları üzerindeki şekillendirici gücü ve toplumu olumlu veya olumsuz yönlendirmedeki etkisinin tartışılmayacak boyutta olduğu kaydedildi. Önergenin gerekçesinde şöyle denildi:

"Barışa ve birlikte yaşamaya en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir süreçte devlet televizyonu TRT ve Hükümete yakın kimi televizyon kanallarında yayınlanan ve "Milliyetçilik', "vatanseverlik', "Türk kimliği', "Türk-İslam sentezi', "mafya ilişkileri', "derin devlet', "çatışma' ve "militarizm'in işlendiği bir takım televizyon dizilerinde açıkça etnik ayrımcılık körüklenmekte, farklı etnik gruplara karşı toplumun diğer bir kesiminde ön yargı ve nefret duyguları oluşturulmaya çalışılmaktadır. Vatanseverlik adı altında milliyetçiliği, militarizmi, ırkçılığı teşvik eden bu dizilerde özellikle Kürt yurttaşlarımız hedef alınmaktadır. Bu dizilerde, Kürt yurttaşlarımız aşağılanarak, "şiddet yanlısı', "gerici', "hiçbir siyasal talepleri olmayan', "hırsız', "terörist', "ahlaki değerlerini yitirmiş', "ülkenin düşmanı', "vatan haini' gibi gösterilmekte, yine Alevilere büyük hakaretleler yapılmaktadır. Bir yönüyle Kürtler, Aleviler, hak arayanlar, muhalifler, farklı inanç kesimleri ve sosyalistler hedef haline getirilmektedir."

Dizilerden etkilenen kesimlerin Türk olmayan etnik gruplara karşı nasıl bir öfke ve nefretle baktığının yaşanan sokak olaylarından anlaşıldığı vurgulanan gerekçede, "Toplumsal barışı zedeleyen, yurttaşlarımız arasında kin ve nefret duyguları uyandıran, bir şiddet toplumu yaratmayı amaçlayan, ülkemizin çoğulcu-çok kültürlü-çok kimlikli yapısına zarar veren bu dizilerin ve yayınların toplum üzerinde yaratmış olduğu bu tahribatın araştırılarak giderilmesi ve evrensel yayın kural ve değerlerine uygun yayınların geliştirilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonunun gereğine inanmaktayız" denildi.(ANKA)

(EG/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title