Haberler

Başkan Baydemir'e Kürtçe Davetiye Soruşturması

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Hakkında Türkçe'nin Yanı Sıra Kürtçe Basılan 6. Kültür ve Sanat Festivali Açılış Daveti Nedeniyle İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu Tarafından Soruşturma Açılmasına İzin Verildiği Öğrenildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe basılan 6. Kültür ve Sanat Festivali açılış daveti nedeniyle İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu tarafından soruşturma açılmasına izin verildiği öğrenildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir üzerinde, Türkçe ve Kürtçe "Em di rengen keskesore de bicivin-Gökkuşağı renginde buluşalım" yazılı davetiyeyi Diyarbakır'da aralarında vali, vali yardımcıları, Cumhuriyet Başsavcılığı ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerine ve devlet protokolüne gönderdi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun oluruyla Teftiş Kurulu Başkanlığı bir ön inceleme raporu hazırladı. Teftiş Kurulu Başkanlığı, Baydemir'in resmi belediye başkanı sıfatını kullanarak Cumhurbaşkanı'na, TBMM Başkanı gibi çeşitli devlet erkanına Kürtçe davetiye gönderdiği belirtildi. 30 Mayıs 2006'da yapılan resepsiyon davetiyesinde "6. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali'nin açılış kokteyli ve devam eden günlerdeki etkinliklerimizde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız. Av. Osman Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı" yazısının Kürtçesi'nin de bulunduğunu, bunun da Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun, İktisadi Müesseselerde Mecburu Türkçe Kullanılması Hakkında Kanun ile Türk Ceza Kanunu'nun 222. maddesine aykırı olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da bu rapor üzerine Baydemir hakkında "Soruşturma izni" verdi. Dava açılması halinde, Baydemir hakkında 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek.

(AŞ-AŞ-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title