Haberler

Başer: "Mesafe Alabildiğimizi Söyleyebilirim"

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer, Terörle Mücadele Konusunda İlerleme Kaydedildiğini Ancak Kısa Zamanda Sonuç Beklenmesinin Gerçekçi Olmayacağını Söyledi.

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, terörle mücadele konusunda ilerleme kaydedildiğini ancak kısa zamanda sonuç beklenmesinin gerçekçi olmayacağını söyledi.

Başer, Dışişleri Bakanlığında ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston ile yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaları daha ileri bir aşamaya götürmek için uğraş veriyoruz. Bu uğraşta, bugünkü çalışmalarımızla belli bir mesafe alabildiğimizi sizlere söyleyebilirim" diye konuştu.

Edip Başer, görüşmelerden ilerleme sağlanıp sağlanamadığıyla ilgili bir soruyu da, şöyle yanıtladı:

"Bana göre ilerlemeler var. Daha ileriye gitmemizi sağlayacak, daha ileriye bizi götürecek bazı adımlar var. Bunlar atıldı. Bunlar üzerine konuşuldu. Mutabakatlar var."

Üzerinde çalışılması gereken noktaların olduğuna dikkati çeken Başer, "Bunlar üzerinde çalışacağız. Ufukta ışığı görmeye devam ettiğim sürece bu konuda çalışmalarımız devam edecek. Bu ışık hala var ve bizim biraz daha ona yaklaştığımızı hissediyorum" diye konuştu.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile bir anlaşma yapılıp yapılmadığı konusundaki soruyu da yanıtlayan Başer, şunları söyledi:

"Barzani ile bir anlaşma yapmaları şu an söz konusu değil. Barzani ile sadece ABD olarak bir anlaşma yaparlar ya da yapmazlar, bu kendi verecekleri bir karardır. Ama bizim sözcümüz olarak ya da bizim adımıza Barzani ile herhangi bir şey yapmaları söz konusu değil."

Ralston'ın Barzani ile yaptığı görüşmenin bir çelişki olup olmadığının ve bundan rahatsızlık duyup duymadığının sorulması üzerine de Başer, "Bence ortada bir çelişki yok. Barzani ile görüşmeleri onların kendi kararlarıdır. Buna müdahale etmemiz söz konusu değil" dedi.

Başer, Türkiye'nin ABD yönetiminin dikkat etmesi gereken bazı hususları dile getirdiğini ve bazı uyarıları yaptığını kaydederek, şunları söyledi:

"Kendileri bizim bu konudaki temel düşüncelerimizi çok iyi biliyorlar. Barzani ile olan görüşmelerinde ya da Irak hükümetiyle olan görüşmelerinde bizim bu temel düşüncelerimizi, temel görüşlerimizi elbette onlara aktarıyorlar. Bu konuda bir sıkıntı bizim açımızdan yok."

Orgeneral Ralston'ın, Barzani'den bir mesaj getirip getirmediğine yönelik bir soruyu da Başer, böyle bir mesaj gelmediğini belirterek, "Biz Barzani'den gelecek mesajın ne olacağını daha önceden biliyorduk zaten. Onun için herhangi bir mesaj beklemedik" diye yanıtladı.

Basın mensuplarının, "yeni adımların" askeri bir operasyon içerip içermediği sorusuna karşılık Başer, "Askeri operasyonlar her zaman masada olan bir hareket tarzıydı. Onu her zaman ifade ettik. Dolayısıyla her şeye açık demektir" dedi.

Yeni adımların hangi istikamette olduğunu ve ilk planda ne olduğunu söylemesinin mümkün olmadığını belirten Başer, "Her şey ihtimal dahilinde" ifadesini kullandı.

Orgeneral Ralston'un Mahmur Kampını ziyaretinden önceden haberdar olduğunu söyleyen Başer, Mahmur Kampının kapatılmasına yönelik bir soruya da "Son aşamada elde edilmesine çalışılan şey, kampın kapatılmasıdır" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title