Haberler

Bangladeş'teki Kasırga Felaketi

Bangladeş'i Vuran Sidr Kasırgasında Hayatını Kaybedenlerin Sayısı 2 Bine Yükseldi. Felaket Nedeniyle Evsiz Kalan Milyonlarca İnsan İse Acil Yardım Bekliyor.

Bangladeş'i vuran Sidr kasırgasında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bine yükseldi. Felaket nedeniyle evsiz kalan milyonlarca insan ise acil yardım bekliyor.

Yetkililer, Sidr kasırgasından en çok etkilenen uzak bölgelere havadan ulaşılmaya çalışıldığını belirterek, ölü sayısının artmaya devam ettiğini söyledi. Jhalokati bölgesi yetkililerinden Harisprasad Pal, "Kamuda bulunduğum 20 yıllık görev hayatım boyunca böyle bir felaket görmedim" diye konuştu. Pal, köylerin adeta yok olduğunu ifade ederek, "Milyonlarca insan açık alanlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bunların ancak yüzde birinden azına yardım ulaştırılabiliyor" dedi.

Arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde ordu ve yardım görevlilerinin, felaket bölgelerine giden yolları yeniden açmaya çalıştığı belirtildi. Görevlilerin, yolları kapatan ağaçların kaldırılması için filleri kullandığı ifade edildi. Yetkililer, kasırganın bambudan veya dayanıksız malzemelerden yapılan evleri silip süpürdüğünü, birçok yerde köylülerin ölülerini toplu mezarlara gömdüğünü kaydetti.

Felaket Koordinasyon Merkezi Direktörü Mesud Sıddıki yaptığı açıklamada, şu ana kadar tespit edilen ölü sayısının 2 bin olduğunu kaydetti. Sıddıki, "Ancak bu sayı sürekli artıyor. Felaket bölgelerine girdikçe yeni cesetler bulunuyor" dedi.

Bu arada birçok bölgede elektrik ve iletişimin şebekesinin çöktüğü, hasarın giderilmesinin haftalar alabileceği belirtiliyor. Yetkililer, kasırgadan en az 554 köyün etkilendiğini ve köylerdeki dayanaksız evlerin tümünün ortadan kalktığını söyledi.

Kasırga felaketini yaşayan Bangladeşli işadamı Manik Roy ise, "Hayatımda böyle korkunç bir sahne görmedim. Kabus gibiydi. Önce evlerin çatıları havalarda uçuşmaya başladı sonra tüm evler yok oldu" diye konuştu.

100 kişinin hayatını kaybettiği Charkhali köyünde ikamet eden Enver Hüseyin Han isimli Bangladeşli ise kasırganın şiddetinden 4 kilometrelik asfalt yolun silkelendiğini gördüğünü söyledi.

(AFP-İB-İB-NÇ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title