Haberler

Balıkesir: Hannover'deki Binaya Türk Yatırımcılar Talip Oldu

Almanya'nın Hannover kentinde 6 yıl önce EXPO 2000 Dünya Fuarı'nda kullanılan bina, kaderine terk edildi. 2 Türk yatırımcı, atıl durumda kalan binanın ticaret merkezine dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat etti.

Almanya'nın Hannover kentinde 6 yıl önce EXPO 2000 Dünya Fuarı'nda kullanılan bina, kaderine terk edildi. 2 Türk yatırımcı, atıl durumda kalan binanın ticaret merkezine dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat etti.

Binanın restorasyonu için 1 milyon Euro harcamayı göze aldıklarını belirten Türkaz Firması sahipleri Hilmi Sepetçi ve Emrah Ragıp Çakıcı, "Almanya'da faaliyette bulunuyoruz. Bu binada 3 ay boyunca Türk ürün ve kültürünün tanıtımı yapıldı. Dünya çapında mimari ödülü alan binayı yeniden canlandırmak istiyoruz" dedi.

Almanya da 10 yıl önce kurdukları Türkaz isimli şirketle iş dünyasına girdiklerini belirten Hilmi Sepetçi, "Almanya'da 80 işçinin çalıştığı bir Türk firmamız bulunuyor. 10 yıldan beri ISO normlarında yangın tadilatı, su basmanı imalatı yapıyoruz. Hannover'de Türkiye'nin yaptığı bina olağanüstü ilgi topladı. Üstelik mimari yönden de ödül aldı. 3 ay açık kaldı, şimdi kaderine terk edildi. Binanın sahiplerine ulaşabilmek için Hannover'de bulunan Kültür Ataşeliği aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 26 Temmuz 2006 tarihinde müracaat ettik" diye konuştu.

Türkiye'nin ticaretinin daha da geliştirilmesine destek olmak ve uluslararası platformda hak ettiği yere ulaşmasında lojistik destek sağlamak istediklerini ifade eden Sepetçi, "Bu misyonla yola çıktık. Türk firmalarının Alman veya diğer Avrupalı müşterileriyle birebir görüşme ilişkilerini güçlendirmek, ürün ve hizmetlerini en iyi şekilde tanıtarak şahlandırmak istiyoruz. Türkiye'nin kalkınmasında önemli yeri olan ihracatın gelişmesi için ilk etapta Almanya olmak üzere tüm Avrupa'daki çalışmamızı arttırarak, başarısı ölçülebilir yatırımlar yapmanın gerekliliğine inanıyoruz. Kültürler arası köprü dediğimiz, Türk-Avrupa zemini 'Turkaz' projesinin, kuzey Almanya'nın Hannover kentinde bulunan EXPO 2000 Dünya Fuarı'ndaki Türkiye pavyonunda işlem görmesi gerektiğine inanıyoruz. Turkaz projesi, akademisyenlere, gazetecilere, işadamlarına, Türk ve Alman siyasetçilerine, birbirine birçok konuda bağlı bu iki toplumun ortaklıklarının yeşerebileceği bir platform sunacak. Türkaz olarak hedefimiz, Avrupalı işadamlarının Türkiye'ye yönelmesinde ilk kapı olmaktır. Bunun yanı sıra Turkaz projesinde Türkiye'nin kültür ve turizm tanıtımına da önemli bir yer verilecektir. Projemizde Türkiye'nin kültürel, sosyal, tarihsel yönlerini anlatan çalışmalar yapılacaktır. Almanya'da Türkiye'yi sembolize eden ve bir daha eşi bulunmayan, EXPO 2000 Türkiye pavyonunun kapılarının gerekli bakımını ve tadilatını yaparak yeniden açmak ve bu hizmetleri Türkiye ve Türkler adına çalıştırabilmek için talepte bulunduk. Almanya-Türkiye arasında ticareti ve kültürel etkinleri artırmak amacıyla bu binayı kiralamak istiyoruz. Türkiye imajına uygun restorasyon çalışmalarımız sonunda Türk bayrağını Hannover'de dalgalandırmak, dini ve milli bayramlarımızı burada Almanya'daki tüm Türkler'le birlikte kutlamak istiyoruz. Türk firmalarıyla partnerler oluşturmak amacındayız. 6 yıldan beri kaderine terk edilen bu bina, bugün ülkemize kötü imaj veriyor. Binanın her tarafı dökülüyor. Bina yıkılıyor, serserilerin saldırısına uğruyor. Camları ve fayansları kırılıp dökülüyor. Almanya Kralı bile komik bir suikast yapmış (binanın duvarına idrar yapmış. Bu internette yayınlandı). Devletimiz restorasyon işlerinde yorgun, 1 milyon Euro masraf gerekir. Binayı biz kiralamak istiyoruz. Bu binanın restorasyonunu biz yaparız. Türkiye'nin buradaki kötü imajından kurtarırız. Mülkiyeti Maliye Bakanlığı'na, işletmesi Turizm Bakanlığı'na aittir. Bu iki bakanlığımız izin verirse burasını Türkiye'nin sanayicisi, tüccarı, bürokratı, siyasetçisini buluşturma merkezi haline getirmek istiyoruz. Almanya'nın 2007 yılında ticari partneri Türkiye olacağı inancındayız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title