Haberler

Balıkesir: Dünya İş Gücünün Yüzde 6'sı İşsiz

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün düzenlediği ve dünyanın birçok ülkesinden sendikacıların katıldığı "95. İLO Çalışma Konferansı", 31 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapıldı.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün düzenlediği ve dünyanın birçok ülkesinden sendikacıların katıldığı "95. İLO Çalışma Konferansı", 31 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapıldı.

Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen'in Genel Merkez Eğitim ve Mevzuat Sekreteri olarak, konferansta Balıkesir ve Türkiye'yi temsil eden Ömür Akyıldız, yurda dönüşünde Balıkesir Otel Bengi'de bir basın toplantısı düzenledi. İş ve istihdam, çocuk işçiliği, kadın iş gücü, iş sağlığı güvenliği konularının görüşüldüğü konferansta, birçok ülkenin sendikacılarıyla görüşüp çalışmaları değerlendiklerini belirten Akyıldız, yaklaşık yüz ülkeden 200 delegasyonun katıldığı zirvede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Murat Başesgioğlu'nun başkanlığındaki heyette memur sendikaları arasında tek bayan yönetici olarak yer almaktan gurur duyduğunu söyledi.

Konferansta İLO'nun en önemli gündem maddesinin istihdam olduğunu anlatan Akyıldız, "Konferansta, işsiz sayısının dünya iş gücünün yüzde 6'sını oluşturduğu ve dünya işsizlerinin 15-24 yaş arasındaki gençlerden oluştuğu belirtildi. Kadınlar ise, Türkiye nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturmalarına rağmen, çalışma hayatında yeterli seviyede değil. 15-64 yaş arası nüfusta kadınların iş gücüne katılma oranın yaklaşık yüzde 27. Bu oran AB'de yüzde 62. Çocuk işçiliğinde ise Türkiye'de uygulanan 'Sokaktan Okula' projesinin başarısından övgüyle bahsedildi. 13 yıldır sürdürülen ekip çalışmasıyla 1 milyon çalışan çocuk sayısının 5 yıl içinde yarıya indirilmesinde hükümet-işverenin ortak çalışmaları model olarak sunuldu. Çalışan Çocuklar Bürosu'nun kurulması, ilk yardım tedbirleri, genel sağlık gibi konularda sürekli eğitim verilmesi, toplumda hassasiyeti arttırıcı çalışmaların yapılması, anne-babalarla işbirliğine gidilmesiyle başarılan projede, çalışan çocukların yüzde 60'nın eğitime yönlendirildiği, yüzde 40'nın da daha iyi işlerde çalışması sağlandığı belirtildi. İsviçre'de dünya ülkelerinin sendikacılarıyla memur sendikacılığının işleyişi, sorunları ve çözüm yolları hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Sağlık-Sen ve konfederasyonumuz Memur-Sen adına çok başarılı geçen zirvede Türkiye'yi ve Balıkesir'i de tanıttık. Mısır, Endonezya, Fransa ve Romanyalı meslektaşlarımızla fikir alışverişinde bulunduk, önümüzdeki dönemde ortak proje çalışması yapmayı kararlaştırdık" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title