Haberler

'Balat Sanat Meydanı' Açıldı

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 6 Yılda 420 Restorasyon Çalışması Gerçekleştirdiklerini Belirtti

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 6 yılda 420 restorasyon çalışması gerçekleştirdiklerini belirtti.

'Fatih Belediyesi ve Avrupa Birliği (AB) Fener Balat Rehabilitasyon Projesi' kapsamında restore edilen ve geçen yıl açılışı yapılan Dimitri Kantemir Müzesi'nin ön kısmında yer alan ve içinde İstanbul Gravürleri Baskı Atölyesi ve Balat Sanat Cafe bulunan 'Balat Sanat Meydanı' açıldı. Açılışta konuşan Demir, İstanbul'u İstanbul yapan şehrin tüm tarihi ve kültürel eserlerini içinde barındıran yegane ilçenin Fatih olduğunu söyledi.

Bu toprakların ortak değeri olarak kabul ettikleri tarihi eserlerin restorasyonuna özel önem verdiklerini belirten Demir, bu kapsamda son 6 yılda 420 restorasyon çalışması gerçekleştirdiklerini bildirdi.

AB'nin, Türkiye'deki tüm yerel yönetimler içinde başladığı ve bitirdiği en büyük projesinin 'Fener Balat Rehabilitasyon Projesi' olduğunu ifade eden Demir, bu kapsamda 126 binanın restorasyonunun yapıldığını kaydetti.

Balat ve çevresinde görülen birçok binanın proje kapsamında restore edildiğini anlatan Demir, şöyle devam etti: 'Bu tür eserlerin restorasyonun yapılması, projelendirilmesi, kayıt altına alınması, nüfus cüzdanlarını çıkarılması son derece önemli. Restorasyon kadar binaların fonksiyonlandırılması da önemli. Binalara anlam kazandırılması, geçmişlerinin günümüze yansıtılması, bizden sonraki kuşaklara aktarılması önemli. Değişimi gerçekleştirmek son derece zordur. Kendi haline bırakırsanız, her gün gazetede bir haber duyarsınız, kendi başına çökmüş evleri görürsünüz. Projede evlerin tek tek restorasyonuyla ilgili çalışma yaptık. Şu anda tüm Fener'in, Balat'ın sahilindeki evlerin restorasyonuyla ilgili çalışma başlattık. O evlerin tekrar anlam kazanması ve yeniden yaşanması için uğraşıyoruz. Bu işleri yapmak zordur. İşler tamamlandıktan sonra yapılan protestoların alkışlara dönüştüğünü yaşayanlardanım.'

Belediye Başkanı Demir'in konuşması sırasında bir grup genç, ilçede başlatılan rehabilitasyon çalışmalarını 'Evlerimize Dokunmayın' yazılı pankart açarak protesto etti. Demir, çeşitli sloganlarla tepkisini dile getiren protestocuların yanına giderek, onlarla bir süre sohbet etti ve sorunlarını dinledi. Romanya'nın İstanbul Başkonsolosu Stefana Greavu'nun da katıldığı törende daha sonra Romanya'dan gelen İmago Mundi Müzik Topluluğu bir konser verdi.

(ŞNG-SBE-SA) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title