Haberler

Bakan Eroğlu Trabzon'da

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ağaçların İnsan Sağlığına Katkılarının Çok Olduğunu Belirterek "Şimdi İnsan Sabahleyin Kalkıp 5 Dakika Çam veya Çınara Baktığı Zaman Adeta Bütün Gerginliği Stresi Kalkıyor. Aynı, Antidepresif İlaç Almış Gibi Etki Gösteriyor" Dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ağaçların insan sağlığına katkılarının çok olduğunu belirterek "Şimdi insan sabahleyin kalkıp 5 dakika çam veya çınara baktığı zaman adeta bütün gerginliği stresi kalkıyor. Aynı, antidepresif ilaç almış gibi etki gösteriyor" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak'ın katıldığı "Doğu Karadeniz'in Kalkınmasında Lokomotif: Ormancılık" konulu panel Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ormanların sadece bir iktisadi kaynak olarak değil insanların refahı ve geleceğine doğrudan tesir eden ekolojik ve sosyal işlere tabi kaynaklar olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Ormanların sadece ekonomik olarak değil birçok faydası olduğunu belirten Eroğlu, "Çığların önlenmesi, su akışını düzenlemesi, halkın mesire ihtiyaçlarını karşılaması açısından da ormanlar gerçekten çok önemli" diye konuştu.

Bunların paraya dönüştürülmesinin ölçülemeyecek derecede büyük olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle konuştu: "Tabii yerleşim alanlarındaki hava kirliliği ve gürültüyü önleyerek insan sağlığına da katkıda bulunan ormanlar aynı zamanda etrafında yaşayan o bölgedeki insanları da çeşitli iş imkanları, istihdam imkanları sağlamak açısından da çok önemlidir. Bakın insan sağlığı deyip geçmeyin. Geçenlerde Amerikalı bir araştırmacı (tabi burada orman fakültesindeki arkadaşlar çok daha iyi bilir) 10 yıl süren bir araştırma yapmış. 'Acaba ağaçların insanların psikolojisine, ruh haline bir etkisi var mı ?' diye. Araştırma konusu bu. 10 yıl çeşitli denekler üzerinde araştırma yapıyor ve ben geçen gün onun yazısını okudum, şaşırdım. Şimdi insan sabahleyin kalkıp 5 dakika çam veya çınara baktığı zaman adeta bütün gerginliği, stresi kalkıyor. Onun tespit etmiş ve diyor ki aynı antidepresif ilaç almış gibi etki gösteriyor. Yani bunu merak eden varsa bende bunun slayt gösterisi var. Onu da e-postayla gönderebilirim.

Çok enteresan buldum." Orman içinde satışa da değinen Bakan Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Yani dikili satış. Depolarda bekleme süresi değer kaybının önlenmesi için üretim öncesi satış, küresel satış yöntemlerine bakanlığımız son zamanlarda ağırlık vermektedir. Daha önce zaten genel müdürlerimiz çok iyi bilir normalde kesiliyordu, bir yere depolanıyordu, zamanla tabi yağmurdan çamurdan etkileniyordu. Şimdi bunu önlemek için dikili yerinde satarak, sanayicimizin ihtiyacına göre istenilen boyutta, istenilen zamanda bunun teminine çok önem veriyoruz." Ayrıca orman köylerinin kalkınması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü onlar da bizim insanlarımız, orman köylerimizi de mağdur etmemiz gerektiğine inanıyorum. Çünkü maksat şudur devletin gayesi vatandaşın refah seviyesini artırmak ve vatandaşa hizmetkarlık yapmak, vatandaşın ihtiyaçlarını kısa zamanda adilane bir şekilde karşılamaktır." Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ise Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ormancılığın en önemli problemlerinden biri olan kadastro çalışmalarının henüz tamamlanamadığını söyledi.

Türkiye'nin yüzde 27'sinin orman sayılan alan olmasına rağmen yağışın yüzde 45'inin ormanlık alanlara düştüğünü belirten Özak, şöyle konuştu: "Bu bakımdan su üretimi için ormanlar vazgeçilmez unsur olarak ortaya çıkmaktadır. Bize göre Doğu Karadeniz ormancılığına esas olarak bu gözle bakılmalıdır. Diğer yandan ormancılığın bölgemizdeki ana problemlerinden biri de kadastro çalışmalarının henüz tamamlanmamış olmasıdır. Bu konuda bakanlığımın bir birimi olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kuruluşu olan Orman Genel Müdürlüğü birlikte çok etkili bir çalışma yapmaktadırlar." Daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Selahattin Köse'nin yönettiği "Doğu Karadeniz'in Kalkınmasında Lokomotif: Ormancılık" konulu panele geçildi. Panelde KTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Özakan, KTÜ Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cafer Yıldız, Orman Mühendisleri Trabzon Oda Başkanı Doç.Dr. Devlet Toksoy ve Trabzon Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi çeşitli konularda sunumlar yaptı.

Programda Bakan Eroğlu'na TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren tarafından gümüş telkariden yapılmış gemi maketi hediye edildi.

Panele Bakanlar Veysel Eroğlu ve Faruk Nafız Özak'ın yanı sıra Trabzon Valisi Nuri Okutan, Rize Valisi Kasım Esen, AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan üst düzey bürokratlar ile çok sayıda kişi katıldı.

(MU-ÖS-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title