Haberler

Babacan: "Türkiye'nin Güvenlik Konseyine Üyeliği BM'nin Yararına"

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi 2009 -2010 Geçici Üyeliği Adaylığı İlgili New York'ta Sürdürdüğü Temaslarını Tamamladı.

Can Kamiloğlu bildiriyor- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi 2009-2010 geçici üyeliği adaylığı ile ilgili New York'ta sürdürdüğü temaslarını tamamladı. Babacan, bu sabah Afrika gurubu üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinle yaptığı görüşmenin ardından, Türkevi'nde düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendirdi. Babacan, basın toplantısında Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyine üyeliğine seçilmesinin Türkiye'nin olduğu kadar BM'nin de yararına olacağını söyledi.

Babacan, "Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmesinin Türkiye için olduğu kadar BM'e de artılar kazandıracağını düşünüyoruz. Konumu, konulara yaklaşımı, hassasiyeti ve aynı zamanda özgün yaklaşımları ile Güvenlik Konseyi'nde Türkiye gibi bir ülkenin olması çok önemlidir. Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilirsek getireceğimiz katma değer çok yüksektir" dedi. Babacan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilme şansı konusunda ise, "Şu ana kadar elde ettiğim izlenime göre, Türkiye'nin Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi konusunda ümitli olmamız için elimizde yeterince unsur var. Fakat bu bir gizli seçim. Her seçimde olduğu gibi son dakikaya kadar yoğun çaba sarf etmek gerekiyor" dedi.

-"BM'DE DESTEK ÇALIŞMALARINA EYLÜL'DE CUMHURBAŞKANIMIZLA DEVAM EDECEĞİZ"

Babacan, BM'de Türkiye'nin Güvenlik Konseyi geçici üyeliği destek çalışmalarına devam edileceğini ve bu kapsamda Eylül ayında BM Genel Kurulu'na Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlık edeceği bir heyetin katılacağını açıkladı. Babacan, "Eylül ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın başında olacağı bir heyet ile birlikte burada olacağız. BM Genel Kurul toplantılarına katılacağız. Toplantılar sırasında pek çok ikili görüşmelerimiz olacak. Hem Sayın Cumhurbaşkanımızın, hem de benim, muhataplarımızla yoğun görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmelerde de yine adaylığımızla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. Babacan, bir gazetecinin AKP'nin kapatılma davası ile ilgili daimi temsilcilerden bir soru gelip gelmediği yönündeki sorusuna "İç politikaya dair herhangi bir şey konuşulmadı" diyerek yanıtladı.

-"KIBRIS'TA UZLAŞMA İÇİN BM DEVREDE OLMALI"

Babacan, Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine de "Umuyorum ki kapsamlı görüşmeler başlar. Kapsamlı görüşmelerin başladığı anda BM'nin devrede olması gerekir. İki liderin anlaşmazlık içerisine düşebileceği bir anda uzlaştırıcı olarak birinin rol alması gerekir. Bu rolde BM Genel Sekreterine düşer" dedi. Babacan, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, Avustralya'nın eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer'ı BM Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak ataması ile ilgili olarak "Kıbrıs sorununun çözülmesi için BM'nin devrede olması gerekiyor. Biz olumlu bir adım olarak görüyoruz" dedi.

-"ERMENİSTAN KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN TEK TARAFLI ÇABALARI YETERLİ DEĞİL"

Babacan, Ermenistan BM daimi temsilcisinin resepsiyona sürpriz bir şekilde katılması konusundaki bir soru üzerine "BM'ye üye 192 ülke var. Biz, bunlardan Ermenistan'da dahil 191'ini tanıyoruz. Hepsine davetiye gönderdik. Ermenistan'daki seçimlerden sonra Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Ermenistan başkanına gönderilen mektup, Başbakanımızın yazdığı mektup, hükümet kurulduktan sonra benim gönderdiğim mektup; bir bakıma yeni hükümetle bir diyalog kapısı açma niteliği taşıyordu. Bizim arzumuz ve dış politikamızı oluşturan temel unsur, komşularımızla sıfır problemdir" dedi. Babacan Türkiye-Ermenistan ilişkileri ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Ermenistan ile şu an ki ilişkilerimizde sıfır problem var diyecek halimiz yok. Fakat amacımız budur. Türkiye'nin tek taraflı çabaları yeterli değil. Üst uçuşlara izin verdik, Ermenistan'dan gelip Türkiye'de çalışan 10 binlerce insan var, İran ve Gürcistan üzerinden ticaret yapılıyor. Ama bunlar hep bizim tek taraflı attığımız adımlardır. Beklentimiz karşı taraftan da olumlu adımların gelmesi yönünde. Amacımız ilişkileri normalleştirmek ki bunun da diyalog yoluyla olacağına inanıyoruz. Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki problemleri de görmemezlikten gelemeyiz"

1915 olayları ile alakalı bir tarih komisyonu kurulmasının son derece önemli olduğu vurgulayan Babacan, görevden alınan Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ile son yaşananlar arasında bağlantı kurulamayacağını ve bunun çok yanlış olacağını da ifade etti. Ermenistan'la ilişkileri normalleştirmek için çaba sarf ettiklerini kaydeden Babacan, "Bazı kurumlarla alakalı atamalarda kararları etkileyen pek çok unsur vardır. Ancak ikisi arasında bağlantı kurmak son derece yanlış" diye konuştu.(ANKA)

(CK/TT/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title