Haberler

Babacan: "Kıbrıs Konusunda Yeni Fikirlere Açığız"

Roma (A.a) ? 28.09.2006 ? Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Kıbrıs Meselesinin Çözümü Yolunda Yeni Fikirlere Açık Olduklarını İfade Ederek, Bu Yıl Sonuna Kadar Bu Yönde Bazı Adımların Atılmasını Mümkün Gördüklerini Söyledi.

ROMA (A.A) ? 28.09.2006 ? Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Kıbrıs meselesinin çözümü yolunda yeni fikirlere açık olduklarını ifade ederek, bu yıl sonuna kadar bu yönde bazı adımların atılmasını mümkün gördüklerini söyledi.

Babacan, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ile yaklaşık 1 saat süren görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kıbrıs konusunda kapsamlı çözümü arzu ettiklerini belirterek, "Yeni fikirlerin ortaya atılmasına açığız. Çözümün uzun bir zaman alacağının farkındayız. Ama bu yıl sonuna kadar bile bazı adımların atılabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Bu konuda AB Dönem Başkanı Finlandiya ve D'Alema ile daha fazla işbirliği yapma kararı aldıklarını ifade eden Babacan, çözümün Türk tarafının tek taraflı atacağı adımlarla mümkün olamayacağını vurguladı.

Ev sahibi D?Alema da Kıbrıs sorununa çözüm bulunması gerektiğine işaret ederek, "Limanlar açılmalı, ancak Kuzey Kıbrıs için meşru gereklilik konumundaki tecride son vermenin yolu da bulunmalı. İtalya, bu konuda somut bir çözüm üretilmesini, taraflar arasında uzlaşıya varılmasını desteklemektedir" dedi.

D'Alema, AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın konuya ilişkin çalışmalarından gelecek haftalarda somut bir çözüm önerisinin çıkmasını ümit ettiklerini de belirtti.

Babacan, Türkiye ile İtalya'nın, Türkiye'nin AB sürecinin devam ettirilmesinin gerekliliği konusunda benzer vizyonu paylaştıklarını söyledi.

Türkiye'deki kapsamlı reformlardan bahseden Babacan, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile bu sabah yaptığı görüşmede de söz konusu sürecin İtalya tarafından takdirle karşılandığını belirtti.

D'Alema da İtalya tarafından Türkiye'nin AB üyeliğine öteden beri destek verildiğini kaydederek, "Bu, bizim ülkemizin Türkiye konusundaki geleneksel politikasıdır. Türkiye'deki olumlu gelişmeleri de göz önüne alarak, aynı politikayı sürdürmekte kararlıyız" diye konuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı, Babacan ile yaptığı görüşmede Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu çerçevesinde bazı sorunları da ele aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye, başta siyasi özgürlükler, ifade özgürlüğü ve azınlık haklarının tanınması konuları olmak üzere reformları devam ettirmelidir. İtalya, AB-Türkiye arasındaki müzakerelerde kriz çıkmasını istememektedir. Tabii bu da bir yandan Avrupa'nın tutumuna, diğer yandan da Türkiye'nin düzgün ve cesur tercihler yapma iradesi ve kapasitesine bağlıdır."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title