Haberler

ATO: Mortgage'de Vergi Teşviki ve Hazine Garantisi Zorunlu

Ankara Ticaret Odası Başkanı Aygün, İnşaat Aşamasında, Ancak Yapı Kullanma İzni Alınmamış Konutların da Mortgage Sistemine Dahil Edilmesini İstedi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, mortgage sisteminde vergi teşviki ve Hazine garantisinin zorunlu olduğunu belirterek, "Aksi halde mortgage ölü doğar" dedi. Aygün, mortgage tasarısında daha önce konut kredisi alanlar aleyhine getirilen düzenlemelerden de vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülmesi beklenen mortgage tasarısına yönelik eleştiriler sürüyor. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tasarıda olmamasına karşın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda eklenen bir maddeyle ilk konutunu alanların, kullandıkları 100 bin YTL'ye kadar olan kredinin faiz ödemelerinin gelir vergisi matrahından indirilmesine olanak sağlandığını anımsattı. IMF'nin "gelirde azalma olacağı" gerekçesiyle karşı çıktığı düzenlemenin Hükümet'in isteğiyle tasarıdan çıkarıldığını kaydeden Aygün, "Bu durum öncelikle mortgage sisteminden yararlanacak kişi sayısını azaltacak ve konut kredisi piyasasını daraltacak. Özellikle sabit gelirlilerin sistemden yararlanmasını önleyecek" yorumunu yaptı.

"HAYAL KIRIKLIĞI YARATIR"

Yasada vergi teşvikinin yer alması durumunda sistemden yararlanacakların sayısının yüzde 10 artacağını kaydeden Aygün, "Vergi teşvikinden yararlanarak sisteme girebilecekler bu sistemden konut edinmeyi bekleyen asıl ihtiyaç sahipleri.

Hükümet, sabit gelirlileri üç yıldır 'kira öder gibi ev sahibi olacaksınız' beklentisine soktu. Bu haliyle çıkarsa geniş bir kesim hayal kırıklığına uğrayacak" dedi.

"İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANIR"

Aygün, vergi teşvikinin gelir vergisine yol açabileceğini, ancak sistemin inşaat sektörüne getireceği canlılık nedeniyle elde edilecek artı vergi gelirinin yaşanacak kaybı fazlasıyla karşılayacağını söyledi.

"İSKANI ALINMAMIŞ KONUTLAR"

Mortgage kapsamında, sadece yapı kullanım izni alınmış konutlar üzerinde ipotek tesis edilerek kredi kullandırılacağını anımsatan Aygün, kredilendirmenin inşaat aşamasında başlatılması gerektiğini savundu. Aygün, iskanı henüz alınmamış konutlara sistem kapsamında inşaat aşamasına göre kredi verilebileceğini bildirdi.

"TÜKETİCİ KORUNMALI"

Mortgage öncesi yüksek faizle konut kredisi kullanan vatandaşlara da kolaylık sağlanması gerektiğini kaydeden Aygün, tasarıda bu durumda olanların aleyhine hükümlere yer verildiğini belirtti. Aygün, "Şu anda bankalara konut kredisi borcu bulunanlar isterlerse hiç bir ceza ödemeden borçlarını erken ödeyebilme hakkına sahip bulunuyorlar. Mortgage sisteminde ise borcunu erken ödeyenlerden yüzde 2'ye kadar ceza alınması öngörülüyor. Borcunu erken ödeyip evini ipotekten kurtarmak isteyenden ceza alınması hiçbir adalete sığmaz" yorumunu yaptı.

"HAZİNE GARANTİSİ VERİLMELİ"

ATO Başkanı Aygün, sistem kapsamında çıkarılacak tahvillere Hazine garantisi verilmeyeceğine dikkat çekerek,

"Her iki düzenleme de bu tahvillerin alınıp satılacağı ikincil piyasaların gelişimini engelleyecek. Yatırımcıları Türk mortgage piyasasından uzaklaştıracak ve uzun vadeli konut kredileri için gereken likiditeyi olumsuz etkileyecek"

dedi. Aygün, mortgage sisteminin uygulandığı ülkelerin tümünde devletin sistem kapsamında çıkarılan tahvillere garanti verdiğini bildirdi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title