Haberler

Aşırı Terlemeye Neştersiz Çözüm

Aşırı Terleme Rahatsızlıkları Nedeniyle El Sıkışamayan, Sürekli Mendille Dolaşmak Zorunda Kalan İnsanların Bu Sorunlarına Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Neştersiz Çözüm Bulundu. 19 Yaşındaki Gülben Erkol 8 Yıllık Sorunundan Neştersiz, Kapalı Ameliyat Yöntemi ile Kurtulurken, Göğüs Cerrahı Opr. Dr. Kutsal Turhan, 'Bu Hastalık Her 100 Kişiden Birinin Derdi. Bu Operasyon Aşırı Terle...

AŞIRI terleme rahatsızlıkları nedeniyle el sıkışamayan, sürekli mendille dolaşmak zorunda kalan insanların bu sorunlarına Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde neştersiz çözüm bulundu. 19 yaşındaki Gülben Erkol 8 yıllık sorunundan neştersiz, kapalı ameliyat yöntemi ile kurtulurken, göğüs cerrahı Opr. Dr. Kutsal Turhan, ''Bu hastalık her 100 kişiden birinin derdi. Bu operasyon aşırı terlemeye kesin çözüm. Ameliyat biter bitmez hem terleme hem sosyal sorun bitiyor'' dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı uzmanlarından Opr. Dr. Turhan, kliniklerinde gerçekleştirdikleri 'Torakoskopik sempatektomi' denilen kapalı ameliyat yöntemiyle aşırı terleme sorununa kökten çözüm getirdiklerini söyledi. Sosyal güvencesi olan hastaların hiç ücret ödemeden bu yolla şikayetlerinden kurtulabileceklerini belirten Dr. Turhan, ''Hiperhidrozis ya da diğer bir deyişle aşırı terleme hastalığı, genellikle çocukluk döneminde başlayan, ancak bazen ergenlik sonrası da başlayabilen, özellikle eller, ayaklar, yüz ve koltuk altı bölgesinin aşırı terlemesiyle karakterize bir durum. Özellikle yazın, heyecan ve stres halinde de insana çok zor anlar yaşatıyor, sosyal sorunlara yol açıyor. Toplumun yüzde birinde görülüyor. Bu küçümsenmeyecek bir oran'' diye konuştu.

BİR GÜNDE TABURCU OLUNUYOR

Opr. Dr. Turhan, bu hastaları, özellikle ellerindeki ve ayaklarındaki terlemelerin rahatsız ettiğini, ayaktaki terlemenin bir şekilde kamufle edilebildiğini ama ellerin aşırı ve sürekli terlemesinin kişiyi çok ciddi ve olumsuz etkilediğini söyledi. Bu terlemenin ıslaklık derecesinden öte damlayacak düzeyde olduğuna dikkat çeken Turhan, elleri aşırı terleyen insanların yazı yazarken ya da bilgisayar kullanırken rahatsız ve huzursuz olduğunu, çalışamadıklarını kaydetti. Bu kişilerin başkalarıyla el sıkışamadığını, sürekli mendille dolaşmak zorunda kaldıklarını, el sıkışacakları zaman ellerini elbiselerine sürüp kurutmaya çalıştıklarını belirten Turhan şöyle konuştu:

''Toplantılarda, davetlerde çok kişiyle el sıkımak gerektiği zaman genellikle ellerine soğuk bir içecek alıyorlar ve el sıkışmadan önce ellerini elbiselerine sürmenin nedenini buymuş gibi göstermeye çalışıyorlar. Tabii bir de bu kişilerin en önemli sorunu kız ya da erkek arkadaşlarının veya eşlerinin ellerini tutamamaları. Terleme önleyici kremler, botox yöntemleri geçici ve pahalı yöntemler. Bu sorunun kökten çözümü operasyonla mümkün. Her iki koltuk altından ayrı ayrı açılan iki küçük delikten girilerek göğüs boşluğu içinde terlemeye yol açan sinir kesilerek bu sorun ortadan kaldırılıyor. ameliyat kapalı yöntem gerçekleştiği için hasta ertesi günü taburcu oluyor, normal hayatına dönüyor. Hastalığın geçip geçmediğini ise ameliyat bittikten hemen sonra görüyorsunuz. Sonucunu da hemen veriyor. Hastalar bir anda terleme sorunundan kurtuldukları gibi sosyal problemlerini de ameliyat odasında bırakmış oluyorlar.''

TERLEME BİTTİ, MORALİ DÜZELDİ

Bu yöntemle aşırı terleme sorunundan kurtulan Aydın'ın Söke İlçesi'nden 19 yaşındaki Gülben Erkol, ilköğretim 6'ınca sınıfta başlayan aşırı terleme rahatsızlığı yüzünden kimsenin elini sıkmak istemediğini, yazı yazarken kağıdının ıslanıp mürekkebinin dağıldığını belirti. Gülben Erkol şunları anlattı:

''Yıllardır bu sorunu yaşıyorum. Sadece ellerim değil ayaklarım, yüzüm de çok terliyordu. Ama en büyük sorun ellerimin terlemesiydi, çünkü saklama şansım yoktu, öğrenciliğim boyunca sıkıntı çektim. Bu sorunuma bir türlü çözüm bulamamıştık. Kremler çare olmadı. Annem ve babamla sürekli bir tedavi arayışı içendeydik. Sonunda Ege Üniversitesi Hastanesi'nde bu ameliyat yönteminin yapıldığını öğrenip geldik. Artık kimsenin elini sıkmaktan çekinmiyorum. Annem ve babam öğretmen, ben de anaokulu öğretmeni olmak istiyorum. Sağlık sorunum çözüldü, moralim arttı. Şimdi sınavlara hazırlanıyorum.''


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title