Haberler

Antalya: Greenpeace Gemisi Kaş'ta

Greenpeace'in bayrak gemisi Rainbow Warrior, "deniz rezervleri şimdi" adlı yunus ve balinalarla ilgili yapılan araştırma kapsamında Antalya'nın Kaş İlçesi'ne geldi. Greenpeace gemisi büyük olduğundan limana yanaşamadı ve Kaş açıklarına demirledi.

Greenpeace'in bayrak gemisi Rainbow Warrior, "deniz rezervleri şimdi" adlı yunus ve balinalarla ilgili yapılan araştırma kapsamında Antalya'nın Kaş İlçesi'ne geldi. Greenpeace gemisi büyük olduğundan limana yanaşamadı ve Kaş açıklarına demirledi.

Greenpeace gemisinde 11 kişi dalış öğretmeni Ali Hakan Eğilmez başkanlığında Kaş'ın Yunan Meis Adası'nın doğusunda Beş Adalar olarak bilinen Kovanlı Adası kanyonunda saç pamuklu batığına dalış yaptı. Bubble Clup Dalış Okulu Dalış Eğitmeni ve Greenpeace heyet başkanı Ali Hakan Eğilmez, Greeenpeace üyelerine Akdeniz ve Kaş ile ilgili bilgiler verdi. Greenpeace heyet başkanı Eğilmez, "Greenpeace bağımsız bir kampanya örgütü olup küresel, çevresel sorunları şiddet içermeyen yöntemlerle açığa çıkarmayı ve daha yeşil, huzurlu bir geleceğe yönelik çözümleri desteklemeyi amaçlamaktadır. Akdeniz'in rezervlerini koruyalım. Şimdi kampanyasını başlattık. Bu kampanyaya bütün insanları bizlerle olmaya destek vermeye çağırıyoruz. İnsanlık olarak bu bizim görevimiz" dedi.

Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Canan Saraç, "Deniz rezervlerinin yanı sıra kıyıları aşırı yapılaşmadan ve kirlilikten korumak için harekete geçmek gerekiyor. Ancak son zamanlarda Türkiye'de bu koruma girişimi bir adım geriye taşıdı. Bu yılın başında teklifi verilmiş olan kıyısal girişime yol açabilmek için Alaçatı ve Çeşme'deki SİT alanlarının dereceleri düşürüldü. Uluslararası anlaşmalar kapsamında ve Türk Anayasası'nın 90. maddesine göre Türk Hükümeti Akdeniz'i korumayla yükümlüdür" diye konuştu.

Greenpeace Akdeniz Bölge Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, "Akdeniz'de bir deniz rezervleri ağının kurulmasını talep ediyoruz ve denizi koruyoruz. Aşırı avlanma orkinos gibi türlerde yüzde 80'lik bir azalmaya yol açıyor. Turizm kaynaklı kıyısal yapılaşmayla sanayileşmeden kaynaklanan kirlilik ve yoğun deniz ticareti, Akdeniz'e zarar veriyor. Yasaklanmış balık avlama yöntemlerinin hala büyük ölçüde kullanılıyor olması ve denetim mekanizmasının yetersiz kalması nedeniyle ticari balıkların yanı sıra yunus ve balina gibi türlerde büyük tehlike altında. Açık denizlerin yüzde 40'ı deniz rezervleri olmalı. Biyolojik çeşitliliğini korumak için acil eyleme geçilmeli ve tamamen sahipsiz açık denizlerden başlayarak deniz rezervleri oluşturulmalıdır. Akdeniz'i koruyoruz. Akdeniz'in karşılaştığı tehditleri belgeleyen ve gelecek için öngördüğümüz Akdeniz'in yüzde 40'ı kaplayan gerektiği gibi uygulamaya konmuş deniz rezervlerini önermek için yola çıkmış bir turdur bizim yaptığımız. Rainbow Warrior tur dahilinde İtalya, Yunanistan, Türkiye, Fransa ve İspanya duraklarında olacaktır. Gemi Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca güzel ve çirkini belgelemek, denizimizin ve korumamız gereken deniz yaşamının karşı karşıya olduğu tehditleri görmek için bu yolda" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title