Haberler

Antalya'da Kültür Sanat

Antalya Devlet Opera ve Balesi (antdob) Sanatçıları, 15 Ocakta Rus Besteci Çaykovski'nin 1891 Yılında Bestelediği Son Balesi 'Fındıkkıran' ile Sanatseverlerle Buluşacak

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB) sanatçıları, 15 Ocakta Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesi 'Fındıkkıran' ile sanatseverlerle buluşacak. Küçük Alman kız Clara Stahlbaum'un yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran oyuncağı ile ilgili rüyalarını konu alan büyü-masal tarzı bir eser, ilk defa 1892'de St. Petersburg'da sahnelendi. Yeni yıl kutlamaları ile özdeşleşen ve pek çok bale topluluğu tarafından yılbaşında sahnelenmesi gelenekselleşen Fındıkkıran Balesi, dünyanın en çok sahnelenen bale eserlerinden birisidir.

ANTDOB, 18 Ocakta 'Türküyem' adlı iki perdelik müzikli danslı oyunla sanatseverle buluşacak. Metinlerini Fatih Şanal'ın yazdığı, türkü düzenlemeleri ve kompozisyonu Erdal Tuğcular'a ait gösteriyi, Fatih Şanal yönetiyor. Orkestra şefliğini Hakan Kalkan, koreografisini Nurdan Sinkil'in yaptığı eserin dekor ve kostümleri Gürcan Kubilay'a ait. Eserler, Haşim İşcan Kültür Merkezinde izlenebilir.

- TİYATRO-

Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) oyuncuları, yarın ve 15 Ocakta 'Hadi Aldat Bakalım' adlı eserle tiyatroseverlerin karşısında olacak. Ahmet Önel'in yazdığı, Ali Meriç'in uyarladığı 'Hadi Aldat Bakalım' adlı oyunda 'kadınlar, erkekler, patronlar ve işçiler arasındaki aldatma' konusu mizahi dille anlatılıyor. Eserde, Aykut Sözeri, Senem Şahin, Gözen Müftüoğlu, Sedat Mayadağ, Orkun Yılmaz, Pınar Boyar ve Serkan Yakar rol alıyor.

ADT'nin çocuk oyunu 'Pinokyo', 16 ve 18 Ocakta sahnelenecek. Carlo Collodi'nin yazdığı, Brian Way'in tiyatroya uyarladığı eserin yönetmeni Ahmet Avkıran. Eserin dekor ve kostüm tasarımı Özlem Karabay'a, müzikleri İhsan Kılavuz'a, ışık tasarımı Namık Gürsoy'a ait.

Antalya Devlet Tiyatrosunun (ADT) sahnelediği ve kapalı gişe oynayan 'Yedi Kadın' adlı oyun, 19 ve 20 Ocakta sanatseverlerle buluşacak. Barbara Schottenfeld'in kaleme aldığı, çevirisi Sevgi Sanlı'ya ait ve ADT oyuncularından Murat Sarı'nın yönettiği oyun, beklentileri aynı, yedi farklı kadının buluştukları 'terapi salonu'nda birkaç saate sığdırdıkları serüvendeki iç dünyalarını anlatıyor. Müziği Cem İdiz'e ait oyunda, Esen Özman, Bahar Işık, Kader Gözpınar, Meltem Gülenç, Özlem Şendinç, Çiğdem Bulut ve Zeynep Hasdal Çolakoğlu rol alıyor.

Oyunlar, Haşim İşcan Kültür Merkezinde izlenebilir.

- ABT-

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT) Bulgar yazar Hristo Boytchec'in bol ödüllü oyunu 'Albay Kuş' oyunuyla sanatseverlerle buluşuyor. Yarın ve 20 Ocakta sahnelenecek oyunu, Devlet Tiyatrosundan Murat Sarı yönetiyor. Kimin deli kimin akıllı olduğunu irdeleyen oyun, orijinalinde 6 deli etrafında geçerken yönetmen Murat Sarı oyuna derinlik katmak için 3 deli karakteri daha ekledi. Oyunda Cenap Aydınoğlu, Deniz Şen, Erdal Güven, Talat Turhan Türkeli, Hasibe Özgür, Mustafa Doğan Ayhan, Hüseyin Yirik, Murat Ercanlı, Bülent Patoğlu ve İlhan Örenel rol alıyor. Dekor tasarımını Devlet Tiyatrosundan Murat Gülmez'in yaptığı oyunun müzik düzenlemeleri İhsan Kılavuz'a, ışık Özkan Sezer ve Özgür Dokuyucu'ya, kostümü Gizem Karasu'ya ait.

'Albay Kuş', Bosna Savaşı sırasında hiçbir şeyin olmadığı, manastırdan bozma bir psikiyatri kliniğinde, kaderlerine terk edilmiş 9 deli, yine onlar kadar ilginç bir doktorun etrafında gelişen hikayeyi anlatıyor. Delilerin, bir sabah manastırın bahçesine düşen yardım sandığından çıkan askeri üniformaları ısınmak için giydikten sonra, üniformaların onlarda yarattığı kimlik değişimini trajikomik dille ele alıyor.

ABT oyuncuları, 15 Ocakta 'Fehim Paşa Konağı'nı sahneleyecek. Turgut Özakman'ın yazdığı eser, dekor düzenlemesinden müziklerine, danslarından görsel efektlerine kadar birçok yeniliği barındırıyor. Reji uygulamasını ve yönetmenliğini ABT Genel Sanat Yönetmeni Müfit Kayacan'ın yaptığı oyunun müzikleri İhsan Kılavuz'a ait.

Kalabalık bir kadroya sahip oyun, yıllardır halka nefes aldırmayan istibdat yönetiminin son günlerini konu alıyor. İstibdadın yıkılmaz paşası Fehim Paşa'nın eski sadık adamlarından Rasim Baba, 'adam olsun' diye oyuncu oğlunu, yani Yusuf'u Fehim Paşa'nın konağına götürür.

Fehim Paşa, Yusuf'u eğlencelik alır. Bu, Fehim Paşa için sonunun başlangıcı olur. Yusuf, Paşa'nın kızına aşık olur. Karşılıksız aşkı nedeniyle kara sevdaya tutulan Yusuf, mahalleliyi de kara sevdalı eder. Bir kabadayının mazisi ile aydınlanan oyun, sonrasında buhranlı bir aşk, ardından siyasi bir parodiye dönüşür. Nihayetinde her şey başlama noktasında sona erer.

Topluluk, 15 ve 17 Ocakta minik seyircileri için, 'Otobüs Durağında Üç Bencil' adlı çocuk oyununu sahneleyecek. Özer Tunca'nın yazıp yönettiği, Bülent Patoğlu, Erdal Gürcan ve Mustafa Doğan Ayhan'ın rol aldığı çocuk oyununda, sözcüklerin yerine beden dili ön planda tutuluyor.

Tek perdelik oyun, durakta otobüs bekleyen üç bencilin aralarında yaşanan anlık ilişkileri, bencilliğin, mülkiyetçiliğin, yalnızlığın ve iletişimsizliğin hikayesi eğlenceli bir dille anlatılıyor.

ABT oyuncularının sahnelediği eserler, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

- SERGİ-

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesinin, 'Gazetelerde Yazılı Tarih: Antalya'da Gündelik Hayat ve Basın 1920-1926' konulu açık hava sergisi, Karaalioğlu Açık Hava Sergileri kapsamında Antalyalılarla buluşuyor. Antalya'da 533 sayı çıkan Anadolu Gazetesi ile 1921 ve 1929 yılları arasında yayımlanan Yeni İzmir, Antalya, Tenvir, Yeni Türkiye, Akdeniz ve Zümrütova gazetelerinden örneklerin sunulduğu sergi, Mart ayına kadar açık kalacak.

Ressam Hülya Topaktaş'ın, 'Sus-uz' başlıklı akrilik resim sergisi, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN) sergi salonunda sanateverlerle buluşuyor. Hülya Topaktaş, resimlerinde çağımız insanının yerel ve global sistemlerce köleleştirilmesine dikkati çekiyor. Sanatçının 19 akrilik resminin yer aldığı sergi, 18 Ocaka kadar ANSAN sergi salonunda sanatseverlerin beğenisine sunulacak. (FÜ-BNY-ARD) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title