Haberler

Ankara: Tbmm İnsan Hakları Heyeti Lübnan Yolcusu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Lübnan ve Filistin'deki insan hakları ihlallerinin boyutlarını tespit etmek ve Türkiye'nin yapabileceklerini değerlendirmek üzere bölgeye gidiyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Lübnan ve Filistin'deki insan hakları ihlallerinin boyutlarını tespit etmek ve Türkiye'nin yapabileceklerini değerlendirmek üzere bölgeye gidiyor.

Komisyon Başkanı, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış, TBMM'de bugün düzenlediği basın toplantısında, komisyonun dünkü olağanüstü toplantısının ardından hazırladıkları bildiriyi açıkladı. Komisyon Sözcüsü, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Atilla Maraş'ın okuduğu bildiride, son günlerde İsrail'in, Filistin ve Lübnan'da yaptıkları katliamlarla ilgili insanlık suçu işlediği ve insan haklarını açık bir şekilde ihlal ettiğinin, dünya kamuoyu tarafından bilindiği belirtildi. İsrail'in, toprak genişletme hedeflerini gerçekleştirmek için 1967'de Golan'ı, 1973'de Gazze'yi işgal ettiği, bu toprakların yerli halklarını kovarak, buralara kendi halkını yerleştirdiğinin anımsatıldığı bildiride, İsrail'in 60 yıllık tarihi boyunca, Ortadoğu'da güttüğü insanlık dışı politikalarla barışı, özgürlüğü, güveni ve huzuru bombaladığı kaydedildi.

Bildiride, bu haliyle İsrail'in, bölge halkına kan kusturarak tüm dünya kamuoyunun vicdanını rahatsız ettiğine işaret edildi. İsrail'in, Lübnan'da işlediği vahşet ve devlet terörü sonucunda son 3 haftada bine yakın insanın öldüğü, 3 bin kişinin yaralandığı, 1 milyondan fazla insanın da mülteci konumuna geldiğinin anımsatıldığı bildiride, ''Bu insanlık dışı vahşet ve katliamlar daha ne kadar devam edecek? Yoksa daha fazla insanın ölmesi, Filistin ve Lübnan'ın haritadan tamamen silinmesi mi bekleniyor? BM, Güvenlik Konseyi, AB, Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi ve dünya devletleri bu zulme ve vahşete neden susuyorlar ve kayıtsız kalıyorlar?'' diye soruldu.

Başta ABD olmak üzere, bazı ülkelerin, bu katliamlar ve devlet terörüne maddi, manevi ve silah yardımı yaparak destek vermelerinin İsrail'i daha da cesaretlendirdiğinin belirtildiği bildiride, şu görüşlere yer verildi:

''Gece ve gündüz sürekli olarak karadan, havadan ve denizden sivil hedefler bombalanmakta, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, siviller, hatta BM barış görevlileri dahil katledilmekte, bunun da ötesinde enerji ve su kaynakları, yollar, köprüler, okullar, hastaneler, bütün altyapı tesisleri ve meskenler yerle bir edilerek, bundan sonra da o bölgede sağ kalan insanların yaşamaları imkansız hale getirilmektedir. Öyle ki dünyanın çeşitli yerlerinden gelen insani yardım konvoyları bombalanmakta, biran dahi tereddüt edilmemektedir. Bir türlü ateşkese yanaşmayan İsrail, bütün uluslararası sözleşmeleri, ahlaki ve insani değerleri de hiçe saymaktadır. İsrail bu haliyle insanlık suçu işlemektedir. Orta Doğu coğrafyasında işlenen bu devlet terörüne insanlık adına bu çılgın gidişe tüm dünyanın etkili bir şekilde 'dur' demesi gerekmektedir. Özellikle uluslararası kuruluşlar acilen toplanarak somut yaptırım kararları almalıdır. Hangi coğrafyada olursa olsun hiç kimse insanlık suçuna kayıtsız kalamaz. Hizbullah ve diğer örgütlerin de kaçırılan İsrailli askerleri serbest bırakmaları ve terör faaliyetlerine de derhal son vermeleri gerekir. Orta Doğu'da akan kan durmalı, durdurulmalıdır, BM sessizliğini bozarak gerekenleri acilen yapmalıdır, hiçbir ülke ve hiç kimse bu katliam ve vahşete seyirci kalmamalıdır. İsrail'in bölgede toprak işgal ederek genişleme çabaları durdurulmalıdır. Orta Doğu coğrafyasını kan gölüne çeviren sorumlular Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi'nde yargılanmalıdır.''

Elkatmış, bu bildirinin Türkçe ve İngilizce metinlerini, bütün ülkelerin parlamentolarının insan hakları komisyonlarına, başta BM, AB, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, insan haklarını izleme kurullarına, parlamento başkanlarına, büyükelçilere ve milletvekillerine göndereceklerini söyledi. Lübnan ve Filistin'deki insan hakları ihlallerinin boyutlarını görmek ve tespit etmek, Türkiye'nin yapabileceklerini değerlendirmek üzere komisyondan bir heyetin bölgeye gitmesine karar verdiklerini belirten Elkatmış, ''Savaş nedeniyle elimizi kolumuzu sallayarak hemen gitmemiz mümkün değil. Dışişleri Bakanlığı ile temasta bulunarak, bunun sağlanmasını talep edeceğiz. Bu konudaki yazışmaları hemen başlatıyoruz. Şartlar elverdiği takdirde en kısa zamanda gitmeyi düşünüyoruz'' diye konuştu. Elkatmış, komisyon üyelerinin tamamının bölgeye gitmek istediğini ancak heyeti 5-6 kişiyle sınırlayacaklarını belirtti. Bir gazetecinin, ''Bildiride, 'Orta Doğu coğrafyasını kan gölüne çeviren sorumlular uluslararası savaş suçluları mahkemesinde yargılanmalıdır' deniliyor. Kastettiğiniz İsrail devlet yöneticileri mi?'' sorusuna Elkatmış, ''Nasıl Bosna-Hersek'te katliamları yapan Sırp komutanlar, yetkililer, devlet başkanı yargılanıyorsa, aynı şekilde... Şu veya bu dememiz mümkün değil. Ama buna karar verenler yargılanmalıdır. Bu aynı zamanda bir suç duyurusudur. Uluslararası savaş suçları mahkemesi, bunu suç duyurusu kabul ederek, resen takibata başlaması gerekir'' karşılığını verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Konyaspor Fenerbahçe maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Konyaspor FB maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bugün Hıdrellez mi? 5-6 Mayıs Hıdırellez bugün mü yarın mı? Hıdırellez ne demek, dinimizde var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 6 Mayıs bugünkü kabine toplantısında ÖĞRETMEN ATAMASI ile ilgili gelişme var mı? Hıdırellez Kuran'da geçiyor mu? Hıdırellez dinde var mı? Hıdırellez batıl inanç mı? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Konyaspor Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Konya FB ilk 11'inde kimler var? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Hıdırellez dilek kağıdı nasıl yazılır? Hıdırellez günü duası nasıl yapılır? Hıdırellez gül ağacına dilek nasıl yapılır, saat kaçta gömülür, gül ağacı şart mı? Hıdırellez nedir? Hıdırellezde neler yapılır? Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez dileği ne zaman yapılır? En güzel Hıdırellez mesajları! Resimli, anlamlı Hıdırellez mesajları 2024! Konyaspor Fenerbahçe maçı CANLI izle! 6 Mayıs Konyaspor FB maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 6-7 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kızıl Goncalar Ayza kim? Kızıl Goncalar Ayza karakteri gerçekte kim, Melisa Doğu kimdir? Kızıl Goncalar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title