Haberler

Ankara: "Kaçakçılık Yasa Tasarısı" Görüşmeleri Ertelendi

TBMM Adalet Komisyonu'nda Ele Alınan Kaçakçılık Yasa Tasarısı Görüşmeleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (Tim) İtirazlarının Değerlendirilebilmesi İçin Ertelendi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınan Kaçakçılık Yasa Tasarısı görüşmeleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) itirazlarının değerlendirilebilmesi için ertelendi.

TBMM Adalet Komisyonu bugün Kaçakçılık Yasa Tasarısı'nı görüşmek üzere Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplandı. Başkan Toptan, tasarıyla ilgili olarak TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın, 'yapılmak istenen düzenlemeden haberi olmadığını' kendisine telefonla ilettiğini, ayrıca yapılması gereken değişikliklerle ilgili 10 sayfalık bir rapor gönderdiğini söyledi. Toptan, Satıcı'nın 'Bu tasarı, bu şekliyle yasalaşırsa biz ihracat yapamayız' dediğine dikkat çekerek, konuyla ilgili Maliye ve İçişleri Bakanlıkları'nın da endişesi olduğunu kaydetti.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tasarıyla ilgili olarak sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alındığını ifade ederek, ancak istek ve talepler doğrultusunda değişiklik yapılabileceğini söyledi.

Toptan, tasarı üzerinde değerlendirme yapılması amacıyla toplantıya yarım saat ara verdi.

Alt Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, İstanbul'da inceleme yaptıklarını, konunun taraflarıyla görüştüklerini kaydederek, "Tüm mesele, hayali ihracatın dolandırıcılık gibi değerlendirilerek, bu suça göre cezalandırılmasıdır. Komisyon bu cezayı çok buluyorsa kendi takdiridir" dedi.

Kaçakçılıkla mücadelenin 'ciddi bir mesele' olduğunu vurgulayan Tüzmen ise, bir yandan dış ticaret 2.5 kat artarken diğer yandan kaçakçılıkla en etkin şekilde mücadelenin önemine işaret etti. Sahte evrak düzenleyerek yapılanlar dışındaki kaçakçılık suçlarında içtimanın kaldırıldığını anlatan Tüzmen, akaryakıt kaçakçılığı ile etkin mücadele amacıyla tasarıda bu yönde hükümlere yer verildiğini söyledi.

Tüzmen, yakalanan eşyaların, bir taraftan TASİŞ ambarlarında bazen yıllarca beklemek suretiyle fiziki kirlilik oluşturmasının önüne geçilmesi, bir taraftan da ekonomik değerini yitirmeden bir an önce ekonomiye kazandırılabilmesi için düzenlemeler getirildiğini söyledi. Tüzmen, mahkemenin iade kararı vermesi halinde satılan eşyanın parasının yasal faiziyle ilgilisine ödenmesi imkanının da getirildiğine işaret etti.

Tasarının, 'etkin pişmanlık' düzenlemesiyle adli tahkikatın ve hüküm verilinceye kadar yargılamanın her aşamasında zanlılara pişmanlık imkanı getirilerek belli bir miktarda parayı ödediği takdirde ceza verilmemesini düzenlediğini belirten Tüzmen, devlete yardımcı olan ve haklı ihbarda bulunan kişilerin tanıkların korunması kapsamına alınarak, devlet koruması garantisi getirildiğini anlattı.

CHP'li Feridun Ayvazoğlu, tasarıda, 'teşekkül halinde ve toplu kaçakçılık', 'devlet ve kamu güvenliği aleyhine kaçakçılık' ile ceza ehliyetine sahip olmayanların kaçakçılık suçlarında kullanılmasına ilişkin düzenlemede eksiklik olduğunu savundu.

Alt Komisyon Başkanı Hakkı Köylü de, Ayvazoğlu'nun eleştirisine karşı, tasarıda TCK'ya uyumu gözettiklerine işaret ederek, "Burada sayılmayanlar zaten TCK'da var" karşılığını verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title