Haberler

Ankara: Halk Bankası Genel Müdürü Aydın, 3. Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı...(2)

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Bankanın 9 Aylık Bilanço Rakamlarını Açıkladığı Basın Toplantısında, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Halk Bankası İhale Şartnamesini Bu Ay Sonu veya Gelecek Ay İçinde Açıklayabileceğini Söyledi.

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın 9 aylık bilanço rakamlarını açıkladığı basın toplantısında, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Halk Bankası ihale şartnamesini bu ay sonu veya gelecek ay içinde açıklayabileceğini söyledi.

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2006 yılı 3. çeyrek sonuçlarını açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Halk Bankası'nın özelleştirilmesi ile ilgili süreçte son durumun ne olduğunun sorulması üzerine Aydın, özelleştirme sürecinin ilgili yasanın yürürlüğe girmesiyle başladığını belirterek, yasanın 2002 yılında çıkan krizlerin ardından kamu bankalarının özelleştirilmesi ile gündeme geldiğini hatırlattı. Bu yasa ile mevcut kamu bankası olan Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın yeniden yapılandırılarak özelleştirilmeye hazır hale getirilmesinin hüküm altına alındığını kaydeden Aydın, böylelikle sürecin başladığını ve 8'inci ay itibariyle Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun Halk Bankası'nın tamamının blok satış yöntemi ile satılmasını karara bağladığını ifade etti. Aydın, muhtemel alıcılara banka olarak sunumlar yaptıklarını ancak bütün operasyonel yükü ÖİB'nın yaptığını söyledi. Aydın, kamu bankaları olan Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nın Hazinenin sübvanse kredilerine aracılık ettiğini anımsatarak, kamu payının yüzde 50'inin altına düşmesi durumunda sübvansenin yapılıp yapılmayacağının net olmadığı için Meclis'te ilgili yasada yapılan düzenleme ile bunun da artık belirlendiğini ifade etti. Aydın, "Bu ay sonu itibariyle veya gelecek ay bankanın özelleşmesiyle ilgili şartname Özelleştirme İdaresi tarafından deklare edilecek. Biz muhtemel alıcılara bankada bilgi odalarımızı hazırladık. Birden fazla talep olması durumunda daha önce olduğu gibi ihale usulü ile satışa başlanacak" diye konuştu.

Halkbank özelleştirmesi çalışmaları çerçevesinde, bankadaki bilgilerin alıcılara açık edilmesinin söz konusu olmayacağını, bu konuda gizlilik anlaşmaları yaptıklarını söyleyen Aydın, incelemelerin makro bazda yapıldığını ve müşteri sırrını deklare edecek, bankayı güç duruma düşürecek detaylı inceleme yaptırılmayacağını bildirdi. Aydın, bu konuda bir ekip kurduklarını, yatırımcılara verilecek cevaplar konusunda gerekli hassasiyeti hem kendilerinin hem de ÖİB ile danışman firmaların göstereceğini söyledi.

KAMU KAĞITLARININ AKTİFTE BULUNMASI SORUN DEĞİL

Halk Bankası'nın büyük bir banka olduğunu, almak isteyen yatırımcıların sermaye artırımına gidebileceğini ya da daha önceden hazırlık yapmış olabileceklerini de vurgulayan Aydın, kamu kağıtlarının bankanın aktifi içinde bulunmasının sorun teşkil etmeyeceğini belirtti. Aydın şunları kaydetti:

"Bu istenmeyen bir olgu değil; herkes istiyor. Bu özelleştirmeye mani bir hal değil. En iyi borç vereceğiniz kesim kamudur. Geriye dönmeme gibi bir risk söz konusu değildir. Muhtemel alıcıların bu kağıtlara itiraz etmesi söz konusu değildir. Yaptığımız sonuçlarda bu tür sorularla karşılaşmadık. 2014 yılında özel tertip devlet iç borçlanma kağıtları bilançolardan tamamen ayıklanacaktır. Zaten 2007 sonu itibariyle bunun bilanço içindeki payı, aktif olarak hiç büyümesek bile, yüzde 20'lere gerileyecek. O da bu büyüklükteki bir bilançoda absorbe edilebilir bir miktardır".

Potansiyel alıcıların esnafa sırtını dönüp dönmeyeceğine ilişkin soru üzerine Aydın şöyle konuştu:

"Şu anda bizim esnafa kullandırdığımız kredinin miktarı 2.200 milyon YTL civarındadır. Müşteri adedi ise 250 bindir. Ama yıl içindeki hareketliliğe baktığımız zaman bu miktar 4 milyar YTL'ye ulaşmaktadır. Ve kişi olarak da 350 bin 400 bini bulmaktadır. Toplam kooperatif müşterimiz ise 700 bin civarındadır. Şimdi bu tarz bir müşteri potansiyelini hiçbir alıcı reddedemez. Banka için ve alıcı için son derece önemli bir miktardır bu. Yeni alıcı mutlaka esnafla bankanın ilişkinin devamını arzu edecektir. Bundan şahsen ben herhangi bir şüphe duymuyorum. Farzedelim ki muhtemel alıcı böyle bir şey istemedi. Banka uygulamada verdiği kredinin belli bir miktarını müşteriden alır kalanını ise Hazine'den tahsil eder. Bugün uygulamada yüzde 65'i müşteriden yüzde 35'i ise Hazineden karşılanıyor. Hazine müfettişleri yıl sonu itibariyle de bunun kontrolünü yapıyorlar. Halk Bankası'nın geçmişten beri esnafla bu şekilde sağlıklı ilişkisi var. Bunun yeni alıcı tarafından sürdürüleceğine inanıyorum".

Banka'nın gayrimenkul miktarı ile ilgili bir soru üzerine Aydın, yaklaşık 900 şubesi olan bankaya 2000'li yıllarda Emlak Bankası'nın da katılımıyla 96 şubenin daha intikal ettiğini söyledi. Daha sonra Pamukbank'ın da bünyelerine katılmasıyla çok sayıda gayrimenkul sahibi olduklarını anlatan Aydın, "Biz bu dönemde ciddi anlamda gayrimenkul satışı yaptık. Bugüne kadar 120 milyon YTL üzerinde satış yaptık. Ankara ve Anadolu'da ihtiyaç fazlası gayrimenkul satışlarını tamamladık, İstanbul'da ise halen ihtiyaçtan fazla gayrimenkul mevcut. 705 milyon YTL defter değeri gayrimenkul kaydımız var, bunun piyasa değerinin ise 1 milyar YTL üzerinde olacağını tahmin ediyorum. Özel tertip iç borçlanma senetlerini azalması nedeniyle bu sektör ortalamalarına doğru hızla geliyor. Mayıstan önce özel tertip devlet iç borçlanma senetlerinden para kazanmıyorduk. Neden kazanmıyorduk, çünkü hazine'nin borçlanması çok hızlı bir şekilde. Takipteki alacaklara gelince, 27 Mart 2003 sonra yaklaşık 1 milyar YTLlik bir tahsilat gerçekleştirildi" dedi.

BDDK Başkanı'nın bir gazetede yer alan ve kredilerin geri dönme oranlarının 0 olduğuna dair haberle ilgili olarak da Aydın, BDDK Başkanı'nın kredilerin geri dönmeme oranının ''0'' olduğunu söylediğini ancak bir hata sonucu dönme oranının ''0'' olarak yer aldığını anlattı.

Genel Müdür Aydın, bankanın 3. çeyrek sonuçlarını açıklarken, izledikleri stratejinin menkul değerler cüzdanının aktifteki payının azaltılması, kredilerdeki aktifteki payının arttırılması, tabana yaygın kredi ve mevduat pazarlaması, etkin pasif yönetimi, komisyon ve ücret gelirlerinde artış ve faiz dışı giderlerde tasarruf olduğunu belirtti.

Aydın, 2006 karlılık oranını en az yüzde 50 arttırmayı vaadetiklerini oysa bu oranın yüzde 67'lere ulaştığını söyledi. Eylül ayı itibariyle Halk Bankası'nın bilançosundaki iyileşmenin devam ettiğini, yıl sonuna göre kredilerin bilanço içerisindeki payının yüzde 23 düzeyinden yüzde 30 düzeyine yükselttiklerini, menkul kıymet bilanço içerisindeki payının ise yüzde 63'ten yüzde 54 seviyesine gerilediğini belirten Aydın, menkul kıymetlerin bilanço içerisindeki payını azaltarak kredilerin payını artırmış olmamız, net faiz gelirlerine Eylül sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artış olarak yansıdı. Net ücret ve komisyon gelirlerinin kredilerdeki artışa paralel olarak Eylül sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak, 168 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.

Halk bankasının bireysel kredilerde de varlığını hissettirdiğini anlatan Aydın, kobilere kullandırılan kredi tutarının 5,6 milyar YTL düzeyinde, toplam nakdi kredilerin de yüzde 55'ine tekabül ettiğini kaydetti.

Aydın, 2006 sonu itibariyle 2005 yıl sonuna göre bireysel kredilerin yüzde 123 oranında artırarak, 1,9 milyar YTL'ye yükselttiklerini de belirterek, yüzde 20'lik bireysel kredi hedefine kolaylıkla ulaşıldığını anlattı. Aydın özkaynaklarda yüzde 6 oranında artışla 3,4 milyar ytl, menkul kıymetlerde ise yüzde 8 artışla 18,3 milyar YTL'ye ulaşıldığını, faiz gelirlerinin ise 30 eylül 2005 ile 30 Eylül 2006 dönemleri itibariyle yüzde 14 artışla 3,2 milyar YTL, faiz giderlerinin yüzde 6 artışla 2,2 milyar YTL, net faiz gelirinin yüzde 38 artışla 937 milyon YTL'ye, net ücret ve komisyon gelirinin yüzde 51 artışla 168 milyon YTL'ye, vergi öncesi net karın yüzde 56 artışla 862 milyon YTL'ye, net karın ise yüzde 67 artışla 651 milyon YTL'ye yükseldiğini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title