Haberler

Ankara: Erdoğan-siniora Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'ye yapılan suikastın aydınlatılmasının, geleceğe yönelik bu tür olumsuzlukların önlenmesine vesile olacağını söyledi. Lübnan Başbakanı Fuad Siniora ise Başbakan Erdoğan'ın hem

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'ye yapılan suikastın aydınlatılmasının, geleceğe yönelik bu tür olumsuzlukların önlenmesine vesile olacağını söyledi. Lübnan Başbakanı Fuad Siniora ise Başbakan Erdoğan'ın hem

Lübnan'ın hem de Suriye'nin dostu olduğunu belirterek, Suriye ile sorunun çözümü için adım atmaya hazır olduklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan ve Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirdikleri başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Lübnan arasında Karma Ekonomik Komisyonu Anlayış Muhtırası ve Eğitim İşbirliği Programı imzalandı. Başbakan Erdoğan, 2005 yılında Türkiye ile Lübnan arasındaki ticaret hacminin 320 milyon Dolar olarak gerçekleştiğini belirterek bu rakamın, 2 ülke için de arzu edilen rakam olmadığını ifade etti. Ticaret hacminin çok daha ileri noktalara taşınmasının mümkün olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, 2 ülkenin potansiyelinin, daha ileri noktaları gerektirdiğini söyledi. Erdoğan, bu konuda Lübnan Başbakanı ile kanaatlerinin örtüştüğünü belirtti. Altyapı ve üstyapı çalışmalarında Türk müteahhitlerle Lübnanlı girişimcilerin müşterek yatırımlara girmelerinin mümkün olduğunu vurgulayan Erdoğan, Lübnan'ın altyapı ve üstyapı çalışmalarında Türk müteahhitlerin yapacağı çok şey olduğunu kaydetti. Erdoğan, Lübnan hükümetinin, Türk vatandaşlara sınırda vize verilebileceği yönündeki kararının Türkiye için çok anlamlı bir jest olduğunu ifade etti. Lübnan'ın huzur ve istikrarının, Ortadoğu barışı için çok önemli olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Ortadoğu'da barışın tesisi için Türkiye olarak üzerimize ne düşüyorsa yaptık, bundan sonra da yapacağız. Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'ye geçen yıl yapılan suikastın biran önce aydınlatılması noktasında düşüncelerimi kendilerine ilettim. Bunun aydınlatılması geleceğe yönelik bu tür olumsuzlukların önlenmesine de vesile olacaktır. Gerek Suriye-Lübnan, gerekse İsrail-Filistin ilişkilerinde Türkiye olarak şu ana kadar attığımız adımlar ve bundan sonra atacağımız adımlar bölgenin barış ve istikrarı için önem arzediyor" şeklinde konuştu.

Lübnan'ın, sorunlarını kendi içinde diyalog yoluyla çözme gayretlerini desteklediklerini dile getiren Erdoğan, görüşmede Irak ve İran'da yaşanan gelişmeleri de ele aldıklarını bildirdi. Erdoğan, Irak ve İran konusunda son zamanlarda yaşanan olumlu gelişmelerin arzu edilen seviyeye gelmesinin bölgeyi rahatlatacağını vurguladı. Bu konuda uluslararası camiada ellerinden geldiğince gayret gösterdiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, ABD, Avrupa üçlüsü, İran ve BM nezdinde girişimlerini sürdürdüklerini söyledi. Erdoğan, "Temennimiz bu meselenin dünya barışını tehdit etmeyecek şekilde sonuçlanmasıdır" açıklamasında bulundu.

"2 TARAFIN DA BİRBİRİNE SAYGILI OLMASI LAZIM"

Lübnan Başbakanı Siniora ise Lübnan'ın sorunlarının çözümü yolunda dost ülkelerin verdiği desteğin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan il yaptıkları görüşmede bölgeyle ilgili konuları ele aldıklarını kaydeden Siniora, Filistin sorununun adil ve kapsamlı bir çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getirdiklerini söyledi. Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ve Irak'taki kan gölünün biran önce sona erdirilmesi gerektiğine dikkat çektiklerini anlatan Siniora, Ortadoğu'da kitle imha silahı bulundurulmaması gerektiğini de ifade ettiklerini belirtti.

Türkiye ile Lübnan arasında tarih, coğrafya ve çıkar birliği bulunduğunu kaydeden Siniora, 2 tarafın da bu birliktelikten yararlanmak durumunda olduğunu ifade etti. Türkiye'nin ve Başbakan Erdoğan'ın oynadığı rolün bölgede istikrarın sağlanması için son derece önemli olduğunu dile getiren Siniora, Türkiye'nin oynadığı rolün eksen bir rolü oluşturduğunu bildirdi. Siniora, Türkiye'nin ve Başbakan Erdoğan'ın bütün Lübnanlılar için ayrı bir yeri olduğunu ifade etti. İki Başbakan, basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. 2 ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda bir gelişme olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Siniora, Türkiye ile sürekli diyalog halinde olduklarını vurguladı. 2 ülkenin de bazı sorunları bulunduğuna işaret eden Siniora, bu sorunları biran önce aşarak Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzalayacaklarına inandığını dile getirdi. Bu anlaşmanın iki ülkenin de yararına olacağını belirten Siniora, Başbakan Erdoğan'ın, Lübnan'ın içinde bulunduğu özel durumu anlayışla karşıladığını söyledi.

Siniora, "Türkiye'nin, Lübnan ile Suriye arasındaki ihtilafın çözümünde nasıl bir rol üstlenebileceği?" sorusu üzerine, "Başbakan Erdoğan benim dostumdur. Lübnan'nın da dostudur, Suriye'nin de dostudur" diye konuştu. Bu arada Siniora'nın Suriye yerine "Türkiye'nin de dostudur" demesi salonda gülüşmelere neden oldu. Siniora, daha sonra özür dileyerek yanlışını düzeltti. Suriye ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Siniora, bu konuda her türlü adımı atmaya hazır olduklarını dile getirdi. Siniora, "2 tarafın da birbirine saygılı olması lazım" dedi.

Kıbrıs'a uygulana ambargonun kaldırılması konusunda adım atıp atmayacaklarının sorulması üzerine ise Siniora, bu konuyu görüşmede ele aldıklarını ifade etti. Bu sorunun üzerine ciddi bir şekilde gidilmesi gerektiğini ve soruna adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Siniora, "Sorunlarımız konusunda birbirimize olumlu yaklaşıyoruz. Üzerimize düşen her türlü soruml iklerini dile getiren Erdoğan, görüşmede Irak ve uluğu, gayreti göstermeye hazırız" değerlendirmesini yaptı. Başbakan Erdoğan ise "Genelkurmay ile Emniyet arasında yetki çatışması olup olmadığı yönündeki" soruyu cevapsız bıraktı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title