Haberler

Ankara: Dünya Bankası ile ABD Hükümeti Arasında Kuş Gribi Protokolü İmzalandı

Dünya Bankası ve ABD Hükümeti Arasında 'Kuş Gribi ve İnsana Tesir Eden Salgına Hazırlık ve Mücadele Projesi'nin Yürütülmesi İçin Protokol İmzalandı.

Dünya Bankası ve ABD Hükümeti arasında 'Kuş Gribi ve İnsana Tesir Eden Salgına Hazırlık ve Mücadele Projesi'nin yürütülmesi için protokol imzalandı.

Türkiye'de kuş gribi ile mücadelede devamlılığın sağlanması amacıyla hazırlanan ve 2006-2010 yılları arasını kapsayacak "Kuş Gribi ve İnsana Tesir Eden Salgına Hazırlık ve Mücadele Projesi'', Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ABD Büyükelçisi Ross Wilson, Dünya Bankası Ülke Direktörü Andrew Vorkink tarafından imzalanan protokolle hayata geçiyor. Projenin imza töreninde konuşan Bakan Eker, Türkiye'de 1 Mayıs 2006 tarihi itibariyle tüm noktalarda kuş gribi hastalığının söndürüldüğünü söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından alınan zorunlu tedbirler çerçevesinde 2.5 milyon civarında açıkta yetiştirilen köy tavuğu ve diğer kanatlı hayvanların itlaf edildiğini belirten Bakan Eker, "Hastalığın ilk görüldüğü günden itibaren tam bir şeffaflık içerisinde hareket eden bakanlığımız, ortaya çıkan tüm vakaları eş zamanlı olarak uluslararası kuruluşlar ile paylaşmıştır. Ülkemizin gösterdiği bu şeffaflık, komşu bazı ülkeler ve AB ülkeleri için erken uyarı olmuştur. Ülkemiz kuş gribi ile mücadele konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden biri haline gelmiştir" diye konuştu.

Kuş gribine karşı özel ve kalıcı çözümler üretilmesinin gerekli olduğunu, bu çerçevede Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kuş gribi ile mücadelede devamlılığın sağlanmasına yönelik bir proje hazırlandığını belirten Bakan Eker, "2006-2010 yılları arasını kapsayacak olan bu proje; Türkiye'de insan ve kanatlı sektörünün, kuş gribi vakalarından zarar görme risklerini en asgariye indirerek, bu tür vakaların görüldüğü acil durumlara karşı hazırlıklı olma, kontrol ve mücadele tedbirlerini önceden almayı hedeflemektedir" dedi.

Projenin toplam 55 milyon ABD doları bütçesi olduğunu kaydeden Eker, projenin hayvan sağlığı, insan sağlığı ve halkı bilinçlendirme ile koordinasyon adlı üç bileşenden oluştuğunu söyledi. Hayvan Sağlığı Bileşeni için 30.86 milyon ABD doları, İnsan Sağlığı Bileşeni için 20.84 milyon ABD doları, Halkı Bilinçlendirme ve Koordinasyon için de 2.8 milyon ABD doları kaynak ayrıldığını dile getiren Bakan Eker, "Proje bütçesinin 34 milyon ABD doları, bakanlığımız tarafından hayvan sağlığı ve halkı bilinçlendirme ve koordinasyon bileşenleri için, 21 milyon ABD doları ise Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılacaktır" diye konuştu.

"TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BU KONUDA OLAĞANÜSTÜ ÇABALAR SARF ETMİŞTİR"

Bakan Eker, projenin 34.3 milyon ABD dolarının Dünya Bankası tarafından uzun vadeli kredi, 7 milyon ABD dolarının T.C. Hazine desteği ve özel sektör katkısı, 12.7 milyon ABD dolarının AB Komisyonu tarafından hibe, 1 Milyon ABD dolarının ise ABD tarafından hibe olarak sağlandığını da dile getirdi. AB Komisyonu'ndan sağlanan hibe kaynaklar ile mevcut laboratuarların teknik kapasitelerinin artırılması, ABD Hükümeti'nden sağlanan hibeyle ise halkın bilgilendirilmesi ve kanatlı sektörünün yapılandırılması çalışmalarının hedeflendiğini ifade eden Eker, konuya verdikleri önemden dolayı ABD'ye, AB Komisyonu'na ve Dünya Bankası'na teşekkür etti.

Türkiye'nin kanatlı sektörünün gerek üretim gerekse milli gelire katkı yönünden ekonomide önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Eker konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sektör 10 binin üzerinde üretim işletmesi ve yaklaşık 300 milyon kanatlı varlığı ile piliç eti üretiminde dünyada 25. sıradadır. Kanatlı eti üretimi yapan işletmelerin yaklaşık yüzde 80'i entegre ve büyük işletmelerdir. Kuş gribi vakalarının özellikle geçimlik aile işletmeleri ve hobi amaçlı yetiştiricileri de etkilemesi, konunun sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik boyutlarını da gündeme getirmektedir. Hazırlanan bu proje ile gerek sektörün, gerekse köy geçimlik işletmelerin ihtiyaçları gözetilmektedir."

ABD Büyükelçisi Ross Wilson da konuşmasında, Türkiye'nin kuş gribi ile mücadelede çok etkin olduğunu belirterek, "Türkiye bu dramatik olaylara karşı mücadelesinde güçlüydü, çabuktu ve şeffaftı. Hem komşu ülkelerle hem de uluslararası kuruluşlarla bu açıdan mükemmel bir işbirliği gerçekleştirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu konuda olağanüstü çabalar sarf etmiştir" ifadelerini kullandı. Ross Wilson, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın Türkiye'deki kümes hayvancılığının düzenlenmesine yardım sağlamak üzere 1 milyon ABD doları tutarında hibe sağladığını da dile getirerek, "Bu yapılan yardımda bu krizden etkilenen çiftçiler ilerde böyle bir olasılığa karşı korunmuş olacaktır" dedi.

Dünya Bankası Ülke Direktörü Andrew Vorkink ise, yaptığı konuşmada, kuş gribinin dünyada gizli bir tehdit olmaya devam ettiğini, bu yüzden uluslararası toplulukların hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin kuş gribine karşı mücadelesinden sonra uluslararası topluluğun eyleme geçilmesi gerektiğini anladığını ifade eden Vorkink, "Türkiye'nin bu soruna karşı çabuk gösterdiği önlem ve müdahale, acil durumlardaki kapasitesini ortaya koymuştur. Acil durumlarda prosedürün belirlenmesi gerekmekte, gerektiğinde hasta olan kümes hayvanlarını da imha edilebilmesi gerekir, ama en önemlisi iletişimi önlemektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından proje, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, ABD Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Dünya Bankası Ülke Direktörü Andrew Vorkink tarafından imzalandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title