Haberler

Ankara: Dsp'den Tarım Politikasına Eleştiri

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, uygulanan tarım politikasını eleştirerek, fındıktaki oyunun, şimdi de ayçiçeğinde sahnelendiğini savundu.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, uygulanan tarım politikasını eleştirerek, fındıktaki oyunun, şimdi de ayçiçeğinde sahnelendiğini savundu.

Macit, yaptığı yazılı açıklamada, Trakya Birlik'in kilo başına ayçiçeği avans alım fiyatını 50 yeni kuruş olarak açıkladığını, geçen yıl avans fiyatının ise 46.5 yeni kuruş olduğunu belirtti. Buna göre artışın 3.5 yeni kuruş, artış oranının ise yüzde 7 olduğunu kaydeden Macit, "Ülkemizde yıllık enflasyonun yüzde 12'ye ulaştığı, tarım girdilerinin yüzde 37 arttığı bir dönemde yüzde 7'lik bir avans artışı ayçiçeği üreticisini şok etmiştir. Ayçiçeğinde kg maliyeti 70 yeni kuruştur. Verilecek primle birlikte taban fiyatı maliyetin altında oluşacaktır. Bu durumda ayçiçeği üreticisi masraflarını dahi karşılayamayacaktır" dedi.

Trakya Birlik'in uygulamalarının sadece çiftçiyi sefalete düşürmekle kalmayacağını, ayçiçeği ekim alanlarının azalması sonucunu doğurarak ülkenin milyon dolarlarının Arjantin, Ukrayna, Bulgaristan gibi diğer ayçiçeği üreticisi ülkelerin çiftçilerine akmasına yol açacağını iddia eden Macit, "Anlaşılıyor ki fındıktaki oyun, şimdi de ayçiçeğinde sahnelenmektedir. Türkiye'de tarımı bitirmeye ve tamamen dışa bağımlı hale getirmeye kararlı görünen hükümet, bu kez de Trakya Birlik eliyle 'yok edici' politikalarını ayçiçeği çiftçisine yöneltmiş görünmektedir" ifadesini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title