Haberler

Ankara: CHP'den "İlerleme Raporu" Değerlendirmesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, AB İlerleme Raporu'nu Değerlendirerek, "Son Derece Haksız Suçlamalar ve Baskıların Yanı Sıra Haklı Eleştiriler de Var" Dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, AB İlerleme Raporu'nu değerlendirerek, "Son derece haksız suçlamalar ve baskıların yanı sıra haklı eleştiriler de var" dedi.

Öymen yaptığı açıklamada, İlerleme Raporu'nda son derece haksız suçlamalar ve baskılar olduğunu, ancak haklı eleştirilerin de dikkate alınması gerektiğini belirtti. Kıbrıs, askerle ilişkiler, azınlıklar, ekümenik ve 301. madde konusundaki eleştirilere katılmadıklarını, Kıbrıs konusunda AB'nin Türkiye'ye büyük haksızlık yaptığını ifade eden Öymen, Türkler'in kabul ettiği, Rumların reddettiği Annan Planı kabul edilseydi, AB'nin gündeminde Kıbrıs diye bir konu olmayacağını vurguladı. Rumlar'ın reddetmesi dolayısıyla bugün ortaya çıkan açmazın bedelinin Türkiye'ye ödetilmek istendiğini ifade eden Öymen, "Haksızlık buradadır. Türkiye'nin üyeliğini askıya almaya varacak baskılar yapıyorlar. Bunu çok haksız, çok insafsız buluyoruz" dedi. Askerlerin siyasete etkisi bölümünü de çok haksız ve yanlış gördüklerini kaydeden Öymen, "Türkiye'de siyaseti askerler yönetiyor" tarzındaki değerlendirmeleri kabul etmediklerini, aynı şekilde Avrupa Birliği'nin azınlıklar konusunda, özellikle İstanbul-Rum azınlığı konusundaki taleplerinin, baskılarının sürdüğünün anlaşıldığını belirtti. Öymen, Lozan'dan beri gelen politikaların değiştirilmesinin istendiğini belirterek, patriğe ekümenik sıfatı verilmesi gibi konularda, ayrıca Heybeliada Ruhban Okulu konusundaki talepler ve baskıların devam ettiğini kaydetti. 301. maddenin de bir düşünce özgürlüğü konusu haline getirildiğini belirten Öymen, "Halbuki 301. maddenin içinde düşünce özgürlüğünü kısıtlayan hiçbir hüküm yok. Eleştirilerin bu madde kapsamına girmediği açıkça belirtilmiş, sadece hakaret suçu yasaklanıyor" diye konuştu.

Raporda haklı buldukları konulara da değinen Öymen, bu konuların başında milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması isteği geldiğini belirtti. Hükümetin bu konuda hiçbir şey yapmadığını belirten Öymen, kapsamlı bir adalet reformu, Adalet Bakanı ile müsteşarın, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan çıkarılması isteklerinin de haklı olduğunu vurguladı. Rapordaki, hükümetin reform sürecinin yavaşladığına dair ifadelerin de doğru olduğunu belirten Öymen şunları kaydetti:

"Gerçekten biz de bunu kaydediyoruz. Tarım, eğitim, sağlık, gıda güvenliği, vergi, ekonomiye yönelik birçok eleştiri var. Bu eleştirilerin çoğunu biz de paylaşıyoruz. Bunlar gerçekten Türkiye'nin sorunlarıdır. Ve hükümet bu sorunları çözmek için ciddi bir çaba içine girmemiştir. Meclis'e getirilen reform paketi son derece eksiktir, cılızdır, yetersizdir. Bir de ilerleme konusunda eksik olan unsurlar var. Türkiye'de demokrasiden, insan haklarından bu kadar bahseden, bu konularla çok ilgili görünen AB, demokrasiyi en çok tehdit eden laiklik karşıtı akımlar konusunda bir tek kelime söylemiyor. Bu son derece şaşırtıcıdır. Sonuç olarak rapor Türkiye'nin üyeliğinin askıya alınmasını önermiyor. Bunu zirveye bırakıyor. Özellikle Kıbrıs konusunda, zirveye kadar hükümete baskı yapacakları anlaşılıyor. Biz hükümetin bu baskılara direnmesini tavsiye ediyoruz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title