Haberler

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ego'nun Doğal Gazı Özelleşiyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ego Genel Müdürlüğü'nün Doğal Gaz Dağıtım İşi, Kurulacak Bir Şirket Aracılığıyla Özelleştirilecek. Ayrıca, Ego'nun Hazine ve Botaş'a Olan Borçları da Silinecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü'nün doğal gaz dağıtım işi, kurulacak bir şirket aracılığıyla özelleştirilecek. Ayrıca, EGO'nun Hazine ve BOTAŞ'a olan borçları da silinecek.

AK Parti Ankara Milletvekilleri Eyüp Sanay ile Nur Doğan Topaloğlu tarafından verilen ve Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırıldı. Yeni düzenlemeye göre Ankara Büyükşehir Belediyesi, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde doğal gaz dağıtım faaliyeti yapmak üzere anonim şirket statüsünde yeni bir şirket kuracak. EGO'nun mülkiyet ve/veya işletmesinde bulunan doğal gazın şehir içi dağıtımıyla ilgili tüm altyapı tesisleri,

varlıklar, taşınır ve taşınmazlar, hak, alacak ve borçlar (EGO Genel Müdürlüğü'nün devir tarihine kadar BOTAŞ'a olan doğal gaz alım borçları ile Hazine garantisi altında ve dış borcun ikrazı sureti ile EGO Genel Müdürlüğü'ne doğal gaz yaygınlaştırılması ve dağıtım şebekesi kapsamında sağlanan dış krediler hariç), leh ve aleyhe açılmış davalar ile icra takipleri ve iş mevzuatına tabi personel, şirketin kurulduğu tarihten itibaren 2 ay içinde EGO ile şirket arasında yapılacak protokolle yeni şirkete

devredilecek. Şirkete, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 30 yıllık dağıtım lisansı verilecek.

Şirketin asgari yüzde 80 hissesi, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 2 yıl içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından özelleştirilecek. ÖİB'ce özelleştirme giderleri düşüldükten ve kurumlara ödemeler yapıldıktan sonra arta kalan tutar, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılacak.

Özelleştirme sonucu elde edilecek gelirden, öncelikle EGO'nun düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar BOTAŞ Genel Müdürlüğü'ne olan doğal gaz alım anapara borçları bir ay içinde defaten ödenecek. BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün alacağını oluşturan tüm borçlara ait faizler ve cezaları silinecek. Ayrıca Hazine garantisi altında ve dış borcun ikrazıyla EGO Genel Müdürlüğü'ne doğal gaz uygulama projeleri kapsamında sağlanan dış kredilerden, anlaşmalar çerçevesinde Hazine Müsteşarlığı tarafından kreditörlere

ödenen tutarlar, kreditörlere yapılan ödeme döviz cinsleri üzerinden ödemenin yapılacağı tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınarak, özelleştirme bedelinden Hazine'ye bir ay içinde defaten ödenecek.

Kalan özelleştirme geliri, Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçesine gelir kaydedilecek ve Büyükşehir Belediyesi veya bağlı kuruluşlarının diğer borçları gerekçe gösterilerek herhangi bir kamu kuruluşunca haciz veya kesinti işlemi yapılamayacak. Belediyenin bu geliri, öncelikle özelleştirme uygulaması sonucu doğabilecek iş kaybı nedeniyle yapılacak tazminat ödemeleriyle devam eden Ankara metro projesi ve ulaşım altyapı yatırımları için kullanılacak.

(AU-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title