Haberler

Ankara: Bakanı Duygulandıran Konferans

Afganistan Dışişleri Bakanı Rangin Dadfar Spenta, Üniversite Eğitimini Aldığı Ankara Üniversitesi'nde Konferans Verdi. İlk Kez Derse Girdiği Sınıfta Gerçekleşen Konferansın Başından Sonuna Türkçe Konuşan Afgan Bakan, Zaman Zaman Gözyaşlarına Hakim Olamadı.

Afganistan Dışişleri Bakanı Rangin Dadfar Spenta, üniversite eğitimini aldığı Ankara Üniversitesi'nde konferans verdi. İlk kez derse girdiği sınıfta gerçekleşen konferansın başından sonuna Türkçe konuşan Afgan Bakan, zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1981 yılında mezun olan Afganistan Dışişleri Bakanı Spenta, ilk kez derse girdiği sınıfta 'Çökmüş Devletler; Afganistan Örneği ve Edinilen Dersler' konulu bir konferans verdi. Konferans öncesinde 25 yıl önce mezun olduğu okulu dolaşan Bakan Spenta'nın oldukça duygulandığı gözlendi. Mini okul turundan sonra konferansın yapılacağı 'Aziz Köklü Salonu'na gelen Spenta, burada hoş bir sürprizle karşılaştı. Konferans vereceği salona gelişinde sınıf arkadaşlarını gören Spenta, arkadaşları ile kucaklaşarak hasret giderdi. Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Spenta'ya günün anısına Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi amblemi ve plaket takdim edildi. Spenta plaketini, kendisi gibi Ankara Üniversitesi mezunu olan ve Afganistan'daki NATO Yüksek Elçiliği görevinde bulunmuş olan Hikmet Çetin'in elinden aldı. Konferansın başından sonuna kadar akıcı bir Türkçe ile konuşan Bakan Spenta, kendisini dinleyenlerden, 'güzel Türkçe'yi bozuk konuştuğu' için özür diledi. Spenta, kendisine mezun olduğu okulda konferans verme fırsatı verdikleri için Ankara Üniversitesi yetkililerine teşekkür etti. Konferansın başında oldukça duygulandığı gözlerden kaçmayan Spenta'nın zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadığı da gözlendi.

Konferansta Afganistan'ın bugün geldiği nokta ve bugüne kadar geçirdiği süreci anlatan Spenta, ülkesinde yaşanan terör tehlikesinin tüm dünya ülkeleri tarafından fark edilmesi açısından 11 Eylül saldırılarının bir dönüm noktası sayılabileceğini ifade etti. Spenta, "11 Eylül saldırıları belki de Afganistan halkı için bir şans oldu. Çünkü dünya o zamana kadar Afganistan'da yaşanan tehlikenin farkında değildi. 11 Eylül'den sonra tüm dünya, El Kaide tehlikesinin kendi ülkelerine de sıçramaması için harekete geçti" diye konuştu. Afganistan'ın savaş sonrasında geldiği sürece ilişkin de bilgi veren Spenta, ülkesinde bugün için 300 gazetenin yayın yaptığını, kişi başına düşen gelirin 5 yılda 2 kat arttığını ve Afganistan'ın yıllık kalkınma oranının yüzde 14 gibi bir rakama ulaştığını anlattı. Spenta, kaydedilen tüm gelişmelere rağmen, 'Afganistan Projesi'nin yüzde 100 başarıya ulaşmadığına inandığını sözlerine ekledi. Afgan Bakan Spenta, alkışlarla tamamladığı konferans çıkışında öğrencilerle bir süre sohbet etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title