Haberler

Ankara: 2007 Yılı Bütçe Müzakereleri

TBMM Genel Kurulu'nda, 2007 Yılı Bütçe Görüşmeleri Sürüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2007 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

Saat 11.00'da başlayan Genel Kurul'da bugün, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, ayrıca Gümrük Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi'nin 2007 yılı bütçeleri ele alınıyor. CHP Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Gümrük Müsteşarlığı ile ilgili yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarında Türkiye'nin her yıl 38.4 milyar dolar borçlandırıldığını ifade etti.

Bu derece borçlanmaya karşı istihdamın oluşturulamadığını belirten Diren, "İşsizlik bu hükümet döneminde akıl almaz biçimde artmıştır. AK Parti döneminde bu kadar borçlanılmasına rağmen işsizlikte göreceli bir azalma olmaması çok üzücüdür. Ülkemizde 20 milyon kişinin yoksulluk, 1milyon kişinin de açlık sınırında yaşaması olumsuz bir görüntüdür" diye konuştu.

Diren ihracatın ithalatı karşılama oranının devamlı düştüğünü ve ülke ekonomisinin borçla yönetildiğini ifade ederek, protestolu senetlerde büyük bir artış gerçekleştiğini kaydetti. Diren, "ülke ekonomisinin AK Parti Hükümeti'nin savunduğu gibi toz pembe" olmadığını öne sürdü. AK Parti Grubu adına söz alan Mehmet Atilla Maraş ise Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlıkları'nın birleştirildiğini hatırlatarak, bu düzenlemeler neticesinde bakanlığın işlevsellik kazandığını belirtti. 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının seferberlik ilan ettiğini kaydeden Maraş, bu çerçevede yoğun çalışmalar gerçekleştirileceğini söyledi.

Turizm gelirlerinin bu sene yüzde 5 kayba uğramasına rağmen 2007 yılında büyük umut taşıdıklarına dikkat çeken Maraş, kültür turizminin düşmediğini, aksine turist sayısının arttığını ifade etti. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Faruk Bayrak ise Devlet Opera ve Balesi bütçesiyle ilgili yaptığı konuşmada, Devlet Opera ve Balesi'nin 1970 yılından bu yana çalışmalarını yürüttüğünü, 2002-2006 yılında bu faaliyetlerini daha da artırdığını kaydederek, "Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğüne 1998'den 2005 yılına kadar personel alımı yapılmamıştır. 2006 yılında 234 stajyer sanatçı alınmıştır" dedi. Orhan Pamuk'un Nobel aldığını ve bunun kültür sanat alanında Türkiye açısından bir kilometre taşı olduğunu ifade eden Bayrak, Pamuk'u ilk kutlayanlar arasında Başbakanın bulunduğunu hatırlatarak, "Bakanlığın verdiği ödül bu yıl Orhan Pamuk'a verilebilir" dedi.

Korsanla mücadelede son çıkan yasayla başarı elde edildiğini, ancak son dönemde korsanla mücadelenin zayıfladığını belirten Bayrak, son hazırlanan bir yasal düzenlemede kolluk kuvvetlerine yakaladıkları korsan başına ödül verilmesiyle ilgili hükümlerin getirileceğini ifade etti. Korsanın hırsızlık, hatta daha ağır bir suç olduğunu ifade eden Bayrak, halkın sanatçıya ve sanat ürünlerine saygılı olması gerekliliğinin altını çizdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title