Haberler

'Anayasa Mahkemesi Üzerinden Siyaset Yapmayalım'

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 'Yüksek Mahkeme'yi ve Onun Saygıdeğer Üyelerini, Böylesine Bir Anayasa Teklifi Görüşülürken Siyasi Beklentilerimize Alet Etmeyelim' Dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Yüksek Mahkeme'yi ve onun saygıdeğer üyelerini, böylesine bir anayasa teklifi görüşülürken siyasi beklentilerimize alet etmeyelim. Yani Anayasa Mahkemesi üzerinden siyaset yapmayalım'' dedi.

Şahin, ''Bu anayasa değişikliği ile eğitim ve öğrenim alanında yaşadığımız sorunu aşmak için artık bir zamana ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şahin, ''DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, bugün Başbakan Erdoğan ile görüştü. 'Bir kutuplaşma oluştu bu düzenleme ile alakalı. Uzlaşma sağlanana kadar dondurulsun' diye bir teklifi var. Öncelikle bu teklife nasıl bakıyorsunuz? Gündeminizde erteleme var mı?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Sayın Başbakanımız, Bakanlar Kurulunda Sayın Sezer ile yaptığı görüşmeden de bahsetti. Sayın Sezer'in beklentisini dile getirdi. Ama bu anayasa değişikliği ile eğitim ve öğrenim alanında yaşadığımız sorunu aşmak için artık bir zamana ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Zaten uzun süredir Türkiye'nin gündeminde olan bir konu.

Halk nezdinde böyle bir sorunun anayasal çerçevede çözümü noktasında büyük bir konsensüs vardır. Yanılmıyorsam kamuoyu yoklamalarında yüzde 80'e yakın halkımız bu sorunun bir şekilde çözülmesini bekliyor. Bu konuda Parlamento düzeyinde büyük ölçüde mutabakat da oluşmuştur. Sadece CHP bu teklife karşıdır.

Aslında CHP'nin de böyle bir sorunu çözmek için öncü rol oynaması beklenirdi.''

Bakan Şahin, ''Halk nezdinde konsensüs sağlandığını söylediniz, ama hafta sonu yüzbinlerce insan Anıtkabir'e tersi hisler ile yürüdü. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Ben kamuoyu yoklamalarını kastederek söyledim. Benim okuduğum, rastladığım, elime geçen kamuoyu yoklamalarında bu sorunun çözümü konusunda halkımızın yüzde 80'e yakınının olumlu görüş belirttiği ortaya çıkıyor. Onu ifade etmek istedim. Tabii buna karşı olan halk kesimleri de olacaktır. Onları da anlayışla karşılıyoruz. Onların endişelerini gidermenin de en azından Hükümet partisi ve Hükümet olarak görevimiz olduğuna inanıyorum.''

Şahin, ''Sayın Zeki Sezer, Sayın Başbakan ile yaptığı görüşmede bir kaygısını daha ilettiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi tarafından düzenleme iptal edilirse bir kargaşa ortamı doğar yönünde bir endişesini dile getirdi. Siz böyle bir şeyi öngörüyor musunuz? Bu konuda atacağınız adım ne olacak?'' sorusu üzerine şöyle konuştu:

''Yüksek Mahkeme'yi ve onun saygıdeğer üyelerini böylesine bir anayasa teklifi görüşülürken siyasi beklentilerimize alet etmeyelim. Yani Anayasa Mahkemesi üzerinden siyaset yapmayalım. Bakın TBMM'de bulunan milletvekili arkadaşlarımızdan 103'ü hukuk fakültesi mezunudur. Dolayısıyla, 'efendim siz yanlış yaparsınız, siz anayasaya aykırı yasa yaparsınız. Anayasa Mahkemesi de bunu bozar' diye daha şimdiden, ortada yasalaşmış bir durum söz konusu değilken Anayasa Mahkemesi üzerinden siyaset yapmayı pek şık bulmadığımı ifade etmek istiyorum.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title