Haberler

Almanya Cumuhrbaşkanı Gauck'tan ABD'ye Tepki

Güncelleme:

Almanya Cumuhrbaşkanı Joachim Gauck, BND'de görevli bir ajanın ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasının ardından ABD'ye tepki gösterdi.

Almanya Cumuhrbaşkanı Joachim Gauck, Alman Dış İstihbarat Servisinde (BND) görevli bir ajanın ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasının ardından ABD'ye tepki gösterdi.

Gauck, Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'ye verdiği röportajda, BND'de ortaya çıkan casusluk olayından dolayı Alman-ABD ilişkilerinin bozulmaması ve ilişkilerin riske edilmemesi uyarısında bulundu.

BND çalışanının ABD istihbaratı için casusluk yaptığının gerçekten ortaya çıkması durumunda bunu "dostlukla oynama" olarak niteleyen Gauck, "O zaman, gerçekten şimdi 'Artık yeter' denmesi lazım" ifadesini kullandı.

ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA)  diğer ülkelere ve Alman vatandaşlarına yönelik ne gibi yetkilere sahip olduğunu uzun ve yoğun bir şekilde tartışıldığına dikkati çeken Gauck, bunun henüz bitmemiş olan can sıkıcı bir dönem olduğunu kaydetti.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de yarın yayınlanacak Bild gazetesine, ABD'den casusluk iddialarıyla ilgili hızlı ve net bir açıklama beklediğini vurguladı.

İddiaların aydınlatılmasına herkesin katkı sağlamasını isteyen Maiziere, "Federal Başsavcılığın suçlamaları çok ağır ve bunların şimdi hızlı bir şekilde aydınlatılması lazım" diye konuştu.

Maiziere, muhtemel casusluk faaliyetinin boyutunun değerlendirmesi ve kimin bu faaliyete dahil olduğu sorusunun yanıtlaması için zanlının somut olarak ne ile suçlandığının yapılacak soruşturmada görülmesi gerektiğini kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Moğolistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, söz konusu haberlerin doğru çıkması durumunda, küçük şeylerden bahsedilmeyeceğini  belirterek bundan dolayı ABD'nin tüm olanaklarıyla hızlı bir şekilde bu olayın aydınlatılmasına katkı sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da bunun ciddi bir konu olduğunu belirterek, Alman-Amerikan ilişkilerinin riske edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Alman Dış İstihbarat Servisinde görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmış ve hakkında soruşturma açılmıştı. ABD'ye para karşılığı casusluk yaptığını itiraf eden söz konusu kişi, yaklaşık iki yıl çift taraflı ajan olarak çalıştığını ve 2012 yılından bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini kabul etti.

31 yaşındaki Alman BND çalışanının, bilgileri toplam 25 bin avroya sattığı ifade ediliyor. Olayla ilgili  ABD'nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson, Almanya Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

BND kaynakları ise casusluk suçlamasıyla yakalanan ajanın Münih yakınlarındaki Pullach kentinde bulunan departmanda "faaliyet alanı yurt dışı"' bölümünde yardımcı eleman olarak çalıştığıni ifade etti. Söz konusu casusluk faaliyetinin, istihbarat servisine çok fazla bir zarar vermeyeceği ve "başa gelebilecek en büyük kaza" olarak nitelenebilecek bir durum olmadığı ifade edildi. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Thomas de Maiziere Joachim Gauck Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title