Haberler

AKP Önce Özeleştiri Yapsın

CHP Lideri Deniz Baykal "Uzlaşmanın Parçası Ol" Çağrılarına Karşılık Öncelikle AKP'nin Kapatma Davasına Konu Olan Laiklik Karşıtı Eylemleriyle İlgili Özeleştiri Yapması Gerektiğini Söyledi. Baykal "Aksi Halde Görüşmeler Sonuç Vermez" Dedi.

CHP Lideri Deniz Baykal "Uzlaşmanın parçası ol" çağrılarına karşılık öncelikle AKP’nin kapatma davasına konu olan laiklik karşıtı eylemleriyle ilgili özeleştiri yapması gerektiğini söyledi. Baykal "Aksi halde görüşmeler sonuç vermez" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisine yönelik "Uzlaşmanın parçası ol" çağrılarına "AKP önce özeleştiri yapmalı" sözleriyle karşılık verdi. Baykal, AKP’nin bu beklentisini karşılamaması halinde görüşme taleplerinin romantik istekler olarak kalacağını vurguladı.

Baykal, kurmaylarına yaptığı değerlendirmede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün uzlaşma çağrıları karşısında üstlenebileceği role ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanı bir hakem rolü üstlenemez. Çünkü, cumhurbaşkanlığına bir uzlaşının sonucu olarak seçilmedi. Dolayısıyla da hakem görevini üstlenemez. Cumhurbaşkanının fren olma görevi bitmiştir" dedi. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

SONUÇ ÇIKMAZ "Sonuç alıcı bir diyalog sürecinin başlatılması için AKP’nin öncelikli olarak gelinen noktayla ilgili bir özeleştiri yapması gerekiyor. Başbakanın, ’Yaptığımız hatanın farkındayız ve bunu düzelteceğiz’ demesi gerekiyor. Özellikle de kapatma davasına da konu olan laiklik karşıtı eylemleriyle ilgili bir özeleştiri süreci gerekli. Aksi takdirde, yapılan görüşmeler sonuç vermez. Örneğin, Başbakan siyasal simge olan türbanı üniversiteye sokmaya yönelik anayasa değişikliğiyle, laiklik konusunda en büyük hatasını yapmıştır.

ANLAMSIZ İSTEK Medyada da yer bulan ’Erdoğan-Baykal görüşsün’ isteği bu noktada anlamsızdır. Bu istekler, romantik taleplerdir. Bu çağrıyı yapanlar, krizin nedenlerini doğru teşhis edemedikleri gibi kolaycı bir yöntem öneriyorlar. Birileri, ’Yargı görevini yapar, AKP’yi kapatırsa kaos olur’ diyor. Yargı görevini yaparsa belki bir bedel ödenir, ama esas kaos yargının görevini yapması engellenirse olur. Yargının görevini yapması sonucu bir sarsıntı olur. Yargı görevini yapmaktan alıkonulursa din istismarı önlenemez, esas o zaman kaos yaşanır.

AB’YE TEPKİ GEREKLİ AB’den gelen tepkiler kabul edilemez. Türkiye’de anayasal kurumların görevini yapması AB’nin iznine bağlı değildir. Başbakan ve hükümet üyeleri, AB’den gelen bu baskıları anlayışla karşılıyorlar. Buna kesinlikle tepki göstermeleri, yargının bağımsız olduğunu söylemeleri gerekir."

Baykal, Türkiye’ye gelecek olan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşeceğini vurgulayarak, "Konuyla ilgili değerlendirmelerimi yüzüne de söyleyeceğim" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title