Haberler

AKP İçin Bir Kapatma Davası da Sabih Kanadoğlu Tarafından Açılmıştı

Yargıtay Eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu AKP Hakkında 22 Ekim 2002'de, Parti Genel Başkanlığına Devam Edemeyeceği Gerekçesiyle O Dönemin Yasaları Çerçevesinde AKP'nin Kapatılması İstemiyle Dava Açarak, Erdoğan'ın Genel Başkanlığına Tedbir İstemişti.

Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 2002 seçimlerinden önce AK Parti hakkında bir kapatma davası açmıştı.

Anayasa Mahkemesi, Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP genel başkanı olması üzerine üyelikten ayrılması için ihtar vermişti. Ancak Erdoğan altı aylık süre içerisinde genel başkanlıktan ayrılmayıp yalnızca üyelikten ayrılmıştı.

Bunun üzerine 22 Ekim 2002 tarihinde Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Recep Tayyip Erdoğan'ın genel başkanlığa devam edemeyeceği gerekçesiyle o dönemin yasaları çerçevesinde AKP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmış ayrıca, Erdoğan'ın genel başkanlığına tedbir kararı konulmasını istemişti. Kanadoğlu, AKP hakkındaki kapatma davasını, Anayasa Mahkemesi'nin ihtar kararını yasaya uygun ve ihtarda belirtildiği biçimde eksiksiz biçimde yerine getirmediği gerekçesiyle Siyasi Partiler Yasası'nın 104. maddesinin 2. fıkrası uyarınca açmıştı.

Anayasa Mahkemesi davayı 22 Ocak 2003'te gündeme almış ve Erdoğan'ın genel başkanlık görev ve yetkilerini kullanamayacağına karar vermişti. Anayasa Mahkemesi de Erdoğan'ın genel başkanlık yetkilerinin tedbiren önlenmesi istemi konusunda ise ''karar verilmesine yer olmadığına'' hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme, Erdoğan'ın ''kurucu üyelikten ayrılmış olmakla genel başkanlığının da sona erdiğini'' kararına gerekçe göstermişti. Bu süreçte, 3 Kasım seçimleri yapıldı, genel başkanı olmayan AKP iktidar oldu. AKP'nin iktidardaki ilk icraatlarından biri de Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesine engel oluşturan anayasadaki "ideolojik ve anarşik suçlar" ibaresini "terör eylemi" şeklinde değiştirmek oldu. Böylece Erdoğan'a milletvekilliği yolu da açıldı. (ANKA)

(ORH/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title