Haberler

Akdağ: ''Amaç, Kuruluşların Özerk İşletmelere Dönüştürülmesidir''

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Kamuya ait sağlık kuruluşlarını Sağlık Bakanlığı çatısı altına topladığımızdan bu yana 1.5 yıla yakın bir zaman geçti. Bu sürecin devamı ise kamuya ait sağlık kuruluşlarının özerk işletmeler haline dönüştürülmesidir'' dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Kamuya ait sağlık kuruluşlarını Sağlık Bakanlığı çatısı altına topladığımızdan bu yana 1.5 yıla yakın bir zaman geçti. Bu sürecin devamı ise kamuya ait sağlık kuruluşlarının özerk işletmeler haline dönüştürülmesidir'' dedi.

Bakan Akdağ, Sirkeci'deki World Park Otelde düzenlediği basın toplantısında, ''Sağlıkta Dönüşüm Programı''nın dinamik bir süreç olduğuna dikkat çekerek, ülkenin şartlarına uygun bir modeli uygulamaya koyduklarını söyledi.

Programda başlatılan uygulamaların değiştirildiği, zaman zaman da bu uygulamalardan geri dönüldüğüne de işaret eden Recep Akdağ, şunları kaydetti:

''Ana yoldan 3.5 yıldır hiç ayrılmadık. Bütün vatandaşlarımızın istifade edebileceği, yoksulların primlerinin devlet tarafından ödendiği bir Genel Sağlık Sigortası, 2007 Ocak ayından itibaren yürürlüğe girmiş olacak. Kamuya ait sağlık kuruluşlarının bir elden yönetildiği bir sağlık sistemi var. Kamuya ait sağlık kuruluşlarını Sağlık Bakanlığı çatısı altına topladığımızdan bu yana 1.5 yıla yakın bir zaman geçti. Bu sürecin devamı ise kamuya ait sağlık kuruluşlarının özerk işletmeler haline dönüştürülmesidir. O zaman Sağlık Bakanlığı, rehberlik yapan, genel kuralları koyan, kalite değerlendirmeleri yapan ve denetlemeler yapan bir bakanlık olarak yoluna devam edecek.''

Akdağ, pilot uygulamasına Düzce'de başlanılan ''Aile Hekimliği'' uygulamasının da, bu yılın sonunda aralarında Samsun ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 10 ilde daha başlayacağını bildirdi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı sürecinde, ilaçla ilgili ciddi değişiklikler olduğunu ve ilaç fiyatlarının ucuzladığını hatırlatan Akdağ, 50 YTL'ye satılan bir ilacın 11 YTL'ye satılır hale geldiğini, ilaçta yılda 1 milyar doları bulan tasarruf sağlandığını, böylece SSK'lıların da serbest eczanelerden ilaçlarını satın alır hale geldiğini söyledi.

Bakan Akdağ, 112 acil sağlık hizmetlerinin de 3.5 yılda 2.5 katına çıktığını belirterek, 1500 gönüllü sağlık elemanından bir afet ekibi kurulduğunu da ifade etti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, daha yapılacak çok iş bulunduğunu da dile getirerek, ''Sağlık sisteminin, reformların, önünde en önemli engel ne diye sorarsanız, size vereceğim cevap hekim noksanlığıdır. Bunun bedelini çok ağır bir biçimde ödüyoruz. Yıllarca Türkiye'de hekim sayısının fazlalığından bahsedildi'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title