Haberler

AK Parti Milletvekilleri, Esnafın Sorunlarını Dinledi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Hükümet Olarak Kayıt Sistemine Önem Verdiklerini, Ülkenin Tarımını, Toprağını, Aracını Her Şeyi Kayıt Altına Almaya Başladıklarını Söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, hükümet olarak kayıt sistemine önem verdiklerini, ülkenin tarımını, toprağını, aracını her şeyi kayıt altına almaya başladıklarını söyledi.

Fırat, Mersin milletvekilleri Ali Er, Ömer İnan ve Mustafa Eyceoğlu ile birlikte Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen esnaf toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Fırat, hükümet olarak esnafa büyük önem verdiklerini ve üzerinde hassasiyetle durduklarını belirterek, "Esnaf olmadığı taktirde toplum hastadır" dedi.

Geçmişte Türkiye'de çok şeyin kayıt altında bulunmadığını söyleyen Fırat, "Bir reform yaparken, sıkıntılar elbette olacak, belli harçlar ödenecek, bu bir yük getirecek. Her isteyen esnaf oluyor, insanımız yanındakine bakarak iş seçiyor, öyle olunca sıkıntı yaşanıyor. Yanınızdakine bakarak bir kamyon alıp, piyasaya giremezsiniz. Yasalar Allah'ın emirleri değil. Çıkarırsınız, uygularsınız. Aksaklıkları varsa düzeltirsiniz. Biz geldiğimizde Türkiye'nin toprağı kayıt altında değildi. Toprağı, tarımı kayıt altına aldık. Türkiye'de ne kadar araç var, hangi işlerde kullanılıyor? Kara Ulaştırma Yasası'nı çıkarana kadar bunları bilmiyorduk. Bir devlet düşünebiliyor musunuz ki, bunlar olmadan ulaştırma sektörünü planlayacak, sektörün problemlerini gündeme getirecek ve çare bulacak? Türkiye'de artık her şeyi kayıt altına alıyoruz. Tarım ile ilgili tek yasa yoktu, bu konuda en az 9 yasa çıkardık. Narenciye yılların sorunu. Biz insanların istediği türde üretmek zorundayız. Şu anda ithal ettiğimiz ürünleri destekleyerek üretimi arttırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Konuşmasında Sosyal Güvenlik Sistemi'ne de değinen Fırat, çıkardıkları yasalarla SSK ve devlet hastanelerini birleştirdiklerini ve Sosyal Güvenlik Sistemi'ni tek çatı altında topladıklarını hatırlattı. Dünyanın hiçbir yerinde Sosyal Güvenlik Sistemi'nin bu kadar sübvanse edilmediğini söyleyen Fırat, 30 yaşında emekli edilen bir insana 35 sene maaş ödenirse o sistemin batmaya mahkum olduğunu belirtti.

Büyük alışveriş merkezleri konusunda esnafa birleşerek sorunu kendisinin çözebileceği önerisinde bulunan Fırat, sorunun bu alışveriş merkezlerinin şehir dışına çıkarılmasıyla çözülemeyeceğini söyledi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer de, esnafın içinde bulunduğu sıkıntıları anlattı. Konuşmasında, esnafın zor günler yaşadığını ve pamuk ipliğine bağlı bir faaliyet sürdürdüğünü ifade eden Dinçer, açılan iş yerleri kadar, kepenk kapatan esnafın olduğunu da belirtti. Esnafın bu ülkede bir denge unsuru olduğunu dile getiren Dinçer, vergi yükünün hafifletilmesini istedi. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını da isteyen Dinçer, maliyetler yüksek olduğundan esnafın kaçak işçi çalıştırmak zorunda kaldığını kaydetti. Vergi denetimleri konusunda da büyük sıkıntılar yaşandığını ifade eden Dinçer, esnafın Vergi Dairesi'nin gözünde potansiyel suçlu gibi göründüğünden dert yandı. Her seferinde kayıt dışı vergilerin kayıt altına alınmasını istediklerini hatırlatan Dinçer, "Sabahtan akşama kadar esnafın yanında oturulup hasılat tespiti yapılmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

Kent içinde faaliyet gösteren büyük alışveriş merkezlerinin sayılarının hızla çoğalmasının zaten zor günler geçiren küçük esnafı iyiden iyiye sıkıntıya soktuğunu ifade eden Dinçer, "Bir alışveriş merkezinin açılması çevresinde bulunan 5 bin esnafı, 57 meslek dalını direk etkiliyor. Büyük mağazalar yasa tasarısının bir an önce yasalaşmasını ve bunların şehir dışına çıkarılmasını istiyoruz. Yabancı sermaye gelsin kurulsun ama yerli sermayeyi de yok etmesin. Eskiden patron olan esnaf şimdi iş arıyor. Artık girişimci ruhumuz kalmadı" diye konuştu.

(HK-AB-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title